ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τριανέμι: Το σχολείο βιωματικής μάθησης στο Μαρούσι που κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν την γνώση & να περνούν πραγματικά ωραία

Το Τριανέμι είναι ένας κόσμος που φτιάχτηκε για τα παιδιά, που ακούει τις ανάγκες τους και θέλει να τους μάθει τα πάντα, αλλά χωρίς να χάσουν την παιδικότητά τους και τον αυθορμητισμό τους.
.
.
.

Είχαμε ακούσει στο παρελθόν ξανά για το Τριανέμι. “Τα παιδιά είναι ευτυχισμένα εκεί. Μαθαίνουν να αγαπούν το σχολείο. Δε μαθαίνουν μόνο γράμματα, αλλά μπορούν και να είναι όντως παιδιά, να περνούν ωραία, να συνυπάρχουν με τα άλλα παιδιά, να σκέφτονται, να ρωτούν, να αγαπούν τη φύση”. Αυτές ήταν μερικές από τις φράσεις που είχαμε ακούσει από εδώ και από κει για αυτό το σχολείο στο Μαρούσι. Όμως, η αλήθεια είναι πως αν δεν το δεις με τα μάτια σου δεν μπορείς ούτε να καταλάβεις απόλυτα, αλλά ούτε να πιστέψεις αυτό που γίνεται μέσα στο πολύχρωμο Τριανέμι. Έτσι, αποφασίσαμε να το επισκεφθούμε και ήταν σίγουρα μια από τις πιο έντονες εμπειρίες που έχουμε ζήσει: μας συγκίνησε, μας έκανε να γελάσουμε, μας άφησε έκπληκτους και σίγουρα μας έκανε να σκεφτούμε αμέτρητες φορές πως ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος, αν υπήρχαν περισσότερα σχολεία όπως αυτό.

Ένα σχολείο που αξίζουν τα παιδιά

Το Τριανέμι ιδρύθηκε το 2017 στο Μαρούσι, από μια ομάδα γονέων και δασκάλων με όραμα να φτιάξουν ένα σχολείο που θα βοηθάει στη σωματική, νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών χωρίς να “καταστρέφει” την παιδικότητά τους. Αυτή τη στιγμή διαθέτει μόνο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό, όμως ήδη έχουν αρχίσει οι εργασίες και οι προετοιμασίες για να φτιαχτεί και το Γυμνάσιο. Στο Τριανέμι μέσα από κάθε μάθημα, κάθε δράση, κάθε συμπεριφορά και διδαχή των δασκάλων και κάθε εμπειρία που προσφέρεται στα παιδιά, δίνονται οι βάσεις ώστε να γίνουν ελεύθεροι, υπεύθυνοι ενήλικες με υγιή καρδιά, σώμα και νου, που θα δίνουν οι ίδιοι νόημα στη ζωή τους, θα είναι χρήσιμοι και ενεργοί πολίτες και που θα εργάζονται και θα συνεργάζονται για την καλή εκδοχή της ανθρωπότητας. Δεν είναι απλώς σχολείο, είναι ένας χώρος όπου τα παιδιά μαθαίνουν να είναι ευτυχισμένα, ελεύθερα και πλήρη, έτοιμα να αντιμετωπίσουν τον κόσμο με αυτοπεποίθηση και όραμα.

.
.
.

Για να μάθεις σχετικά με τις εγγραφές και τις μετεγγραφές στο Τριανέμι, πάτησε εδώ

Ανάμεσα στους δημιουργούς, καθώς και διευθύντρια του σχολείου είναι η Σάντρα Μαυροειδή, η οποία μας ξενάγησε και στο σχολείο, εξηγώντας μας όλη τη φιλοσοφία του. Η Σάντρα είχε τελειώσει τη σχολή της Νομικής και ασχολούνταν με το θέατρο, μέχρι που έγινε μητέρα και άρχισε να ψάχνεται σχετικά με την παιδαγωγική, τα σχολεία, τις μεθόδους διδασκαλίας. Μέσα από την αναζήτησή της διάβασε για την παιδαγωγική Waldorf-Steiner, μια παιδαγωγική που βασίζεται στις αρχές του Ρούντολφ Στάινερ, ενός Αυστριακού φιλοσόφου και παιδαγωγού που έζησε στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ού αιώνα. Τα σχολεία αυτά έχουν ως στόχο την ολιστική ανάπτυξη του παιδιού, εστιάζοντας στην καλλιέργεια του σώματος, του νου και του πνεύματος.

.
.
.

Στο Τριανέμι κάνουν ακόμα κάτι πολύ διαφορετικό: δίνουν τον λόγο και ακούνε τα παιδιά. Για να μάθεις σχετικά με τις εγγραφές και τις μετεγγραφές στο Τριανέμι, πάτησε εδώ

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που την παρακίνησε ήταν ότι τα σχολεία Waldorf τα φτιάχνουν ομάδες ανθρώπων με όραμα και μεράκι για την Παιδαγωγική. Καθώς στην Ελλάδα δεν υπήρχε τότε κάτι αντίστοιχο, η Σάντρα αποφάσισε να σπουδάσει Παιδαγωγικά για να βοηθήσει στη δημιουργία ενός τέτοιου σχολείου. Αφού πήρε και το δεύτερο πτυχίο της, συναντήθηκε με τους υπόλοιπους ιδρυτές, αλλά και με τους πρώτους δασκάλους «σαν να είχαν ραντεβού». Μέσα από τις απαραίτητες ζυμώσεις που έχουν οι συλλογικές προσπάθειες, ίδρυσαν το ομώνυμο σωματείο και το Τριανέμι πήρε την άδεια λειτουργίας για το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό του, τον Σεπτέμβριο του 2017. Οι παιδαγωγοί εφάρμοσαν τη μέθοδο Waldorf-Steiner, συνδυάζοντας τη με τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και το όραμα για ένα σχολείο σύγχρονο, στο οποίο τα παιδιά προοδεύουν και εξελίσσονται, με χαρά.

Γονείς που μετέγγραψαν το παιδί στο Τριανέμι είχαν αναφέρει: “Ο λόγος που μας κινητοποίησε να κάνουμε μετεγγραφή και να αλλάξουμε σχολικό περιβάλλον είναι πως θέλαμε ένα παιδοκεντρικό σχολείο για το παιδί μας. Ένα σχολείο που να δίνει την ίδια, αν όχι μεγαλύτερη, βάση στον συναισθηματικό του κόσμο και στις ανάγκες του μικρόκοσμου του, όσο και στην εκπαίδευση του, με απώτερο στόχο να είναι ευτυχισμένο, χαρούμενο και να αγαπήσει τη γνώση χωρίς να φοβάται να κάνει λάθη ή να παραδεχτεί πως δυσκολεύεται σε κάτι και σίγουρα να μην στοχοποιείται γι’ αυτό”.

.
.
.

Η Σάντρα Μαυροειδή, διευθύντρια και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του σχολείου

Μια μέρα στο Τριανέμι

Το Τριανέμι είναι ένας άλλος κόσμος. Ένας κόσμος που φτιάχτηκε για τα παιδιά. Ένας κόσμος που ακούει τις ανάγκες τους και θέλει να τους μάθει τα πάντα, αλλά χωρίς να χάσουν την παιδικότητά τους και τον αυθορμητισμό τους. Μπαίνοντας στο Τριανέμι αμέσως καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για κάτι ιδιαίτερο. Η ημέρα που το επισκεφθήκαμε μάλιστα, ήταν πολύ ιδιαίτερη για το σχολείο, αφού η Δ’ Δημοτικού είχε αναλάβει να μαγειρέψει, με τους ανθρώπους της ΜΚΟ Love Van για τους αστέγους κοφτό μακαρονάκι με λαχανικά και ψωμί με μερέντα για επιδόρπιο -παρόλο που στο σχολείο η ζάχαρη είναι απαγορευμένος “καρπός”- με τα παιδιά να λένε και να κατανοούν πλήρως πως “οι άστεγοι αξίζουν να φάνε ένα γλυκό, γιατί μπορεί να μην έχουν φάει εδώ και μήνες καθόλου”.

.
.
.

Το Τριανέμι είναι Σχολείο με το Σ κεφαλαίο. Για να μάθεις σχετικά με τις εγγραφές και τις μετεγγραφές στο Τριανέμι, πάτησε εδώ

Προς τη διαδρομή μας για το προαύλιο ακούσαμε από τις ανοιχτές πόρτες παιδιά κάποιας μεγαλύτερης τάξης να συζητούν για την Ιστορία, αλλά και τα παιδιά του νηπιαγωγείου να τραγουδούν. Είχαν μάθημα Αγγλικών και μάθαιναν τα μέρη του σώματος στα αγγλικά τραγουδώντας και χορεύοντας. Λίγο πιο διπλά η Δ’ τάξη είχε γυμναστική στο προαύλιο, στο οποίο έχουν στηθεί διάφορες ξύλινες κατασκευές ώστε τα παιδιά να σκαρφαλώνουν και να παίζουν ελεύθερα, ενώ λίγο πιο δίπλα μια άλλη τάξη έκανε μάθημα ξυλουργικής με τα παιδιά να σχηματίζουν με κομμάτια ξύλου παιχνίδια και ό,τι άλλο είχαν φανταστεί.

.
.
.

Οι μικρές δημιουργίες των παιδιών από πηλό. Για να μάθεις σχετικά με τις εγγραφές και τις μετεγγραφές στο Τριανέμι, πάτησε εδώ

Μαθαίνουν, ανακαλύπτουν, παίζουν, εκφράζονται

Το Τριανέμι ακολουθεί το Εθνικό Αναλυτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, αλλά ως ιδιωτικό σχολείο, είναι ελεύθερο να προσθέσει επιπλέον ώρες, αλλά και να κάνει τα πράγματα κάπως διαφορετικά από τα υπόλοιπα σχολεία. Έτσι παρόλο που τα παιδιά κάνουν όλα τα μαθήματα, η διδασκαλία τους γίνεται με άλλο τρόπο. Στο Τριανέμι δίνεται μεγάλη έμφαση στη βιωματική μάθηση. Τα παιδιά “ζουν” τα μαθήματά τους με πειράματα, κατασκευές, επισκέψεις σε μουσεία, ζωγραφιές και ο,τιδήποτε άλλο θα τα βοηθήσει όχι απλώς να “παπαγαλίσουν” προτάσεις, αλλά να κατανοήσουν και να κατακτήσουν σε βάθος τις γνώσεις χωρίς να διαβάζουν ατελείωτες ώρες στο σπίτι. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που τα παιδιά που τελειώνουν το Δημοτικό στο Τριανέμι αποδεικνύονται άριστοι μαθητές.

.
.
.

Στο Τριανέμι δίνεται μεγάλη έμφαση στη βιωματική μάθηση. Για να μάθεις σχετικά με τις εγγραφές και τις μετεγγραφές στο Τριανέμι, πάτησε εδώ

Μεγάλο μέρος της ημέρας τους είναι η άσκηση, αλλά και οι τέχνες. “Δίνουμε περισσότερες ώρες στις τέχνες. Τους δίνουμε θέση μέσα στα ακαδημαϊκά μαθήματα. Ζωγραφική με υγρό χρώμα, μουσική, τραγούδι, χορό, ξυλουργική, χειροτεχνίες με πηλό και κερί, πλέξιμο, θέατρο. Δίνουμε τον χώρο για τέτοιες δραστηριότητες όχι μόνο για να δημιουργήσουμε ευχάριστες στιγμές στα παιδιά, αλλά γιατί μέσω αυτών γίνεται δυνατή η υγιής ανάπτυξή τους, είτε αυτό μεταφράζεται σε πολύπλοκες συνάψεις στον εγκέφαλο, είτε στη δημιουργία ενός δυνατού μέλους δημιουργικότητας, φαντασίας και εσωτερικών εικόνων” ανέφερε η Σάντρα Μαυροειδή.

Η επαφή με τη φύση και το δημιουργικό παιχνίδι είναι αναπόσπαστα κομμάτια της καθημερινότητας στο Τριανέμι. Τα παιδιά εξερευνούν, μαθαίνουν και αναπτύσσονται μέσα σε έναν ασφαλή και εμπνευστικό χώρο. Στην αυλή του σχολείου με τους κήπους και τους χώρους για παιχνίδι, τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους και καλλιεργούν την αγάπη τους για τη φύση. Μάλιστα κατά διαστήματα πάνε και εκδρομές στο βουνό, ώστε να περπατήσουν μέσα στη φύση, να τη ζήσουν, να τη μάθουν.

.
.
.

Και αν λερωθούν τι πειράζει; Έτσι θα μάθουν τον κόσμο. Για να μάθεις σχετικά με τις εγγραφές και τις μετεγγραφές στο Τριανέμι, πάτησε εδώ

“Αν όλα αυτά ακούγονται πολύ πρωτοπόρα, μια πιο κοντινή ματιά φανερώνει ότι το Τριανέμι εφαρμόζει πολλές από τις δοκιμασμένες πρακτικές που επικρατούν στα σύγχρονα ευρωπαϊκά σχολεία: μάθηση μέσω δραστηριότητας, προφορικότητα, κίνηση, τέχνη, αποφυγή του κατακερματισμού της γνώσης, σχέση με τη φύση, κοινότητες μάθησης, αυτενέργεια μαθητών, εμπνευσμένοι δάσκαλοι, στενή σχέση του σχολείου με την οικογένεια, αποφυγή υπερφόρτωσης του προγράμματος του παιδιού, υποστήριξη της ολόπλευρης ανάπτυξης, χιούμορ. Τα αποτελέσματα είναι πια μετρήσιμα: αυτές οι επιλογές αυξάνουν την ακαδημαϊκή επιτυχία σε επόμενα χρόνια, χτίζοντας δυνατούς, υγιείς, χαρούμενους ανθρώπους” μας ανέφερε η Σάντρα.

Στο Τριανέμι κάνουν ακόμα κάτι πολύ διαφορετικό: δίνουν τον λόγο και ακούνε τα παιδιά. Κάθε μέρα κάνουν τον “Κύκλο Συζήτησης”. Τα παιδιά κάθονται σε έναν κύκλο και συζητάνε τα “προβλήματά” τους. Λένε πράγματα που τους στεναχώρησαν, πράγματα που τα προβλημάτισαν ή οτιδήποτε άλλο θέλουν να εκφράσουν στην τάξη τους και έπειτα με καθοδήγηση του καθηγητή που το έχει αναλάβει συζητούν τι θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά, βρίσκουν μόνα τους τις λύσεις στα πράγματα που τα απασχολούν, λύνουν τις διαφωνίες τους. Παρακολουθήσαμε ένα μέρος από αυτή τη διαδικασία με την ίδια τη Σάντρα, στη Γ Δημοτικού. Είναι τρομερό να βλέπεις παιδιά να παίρνουν τον λόγο, να ακούν υπομονετικά τους συμμαθητές τους, να εκφράζονται χωρίς φόβο, πόσο μάλλον μπροστά στη διευθύντρια του σχολείου. Φαίνεται στην πράξη η απόφαση του σχολείου να δίνει χρόνο στις σχέσεις των μελών του.

“Το βασικότερο που μας έκανε να φέρουμε τον Κ στο ΤΡΙΑΝΕΜΙ ήταν ότι δε δίνεται βάση μόνο στην εκπλήρωση των μαθησιακών στόχων, αλλά λαμβάνεται υπόψη ότι το παιδί έχει και ψυχή και σώμα με εξίσου σημαντικές ανάγκες. Του επιτρέπεται να είναι παιδί και του δίνεται χώρος να εκφραστεί.

Άλλοι λόγοι ήταν το πιο χαλαρό πρόγραμμα, η ενασχόληση με τη μουσική, η ξυλουργική, το φυσικό περιβάλλον την ώρα του παιχνιδιού και η βιωματική μάθηση.

Καταθέτω και μια από τις πρώτες εντυπώσεις που είχε ο Κωνσταντίνος όταν ήρθε στο ΤΡΙΑΝΕΜΙ:

″ Μαμά, σ′ αυτό το σχολείο οι δάσκαλοι είναι χαμογελαστοί και παίζουν μαζί μας και στα διαλείμματα!” είχαν αναφέρει κάποιοι γονείς που επίσης κατέληξαν στο Τριανέμι.

.
.
.

Τα παιδιά στο Τριανέμι κάνουν από μικρά μαθήματα βιολιού. Για να μάθεις σχετικά με τις εγγραφές και τις μετεγγραφές στο Τριανέμι, πάτησε εδώ

Ένα σχολείο δεν είναι μόνο οι ιδέες του και οι τοίχοι του. Είναι και οι δάσκαλοί του. Και στο Τριανέμι όντως, βλέπεις αυτό που είχε δει και ο μικρός Κωνσταντίνος. Οι δάσκαλοι του είναι “φρέσκοι”, χαμογελαστοί, ήρεμοι και ευχάριστοι. Έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση, έχουν επισκεφθεί αντίστοιχα σύγχρονα σχολεία στην Ευρώπη και φυσικά μοιράζονται το ίδιο όραμα με το σχολείο. Έχουν αγάπη και ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στον κόσμο. Το Τριανέμι δεν είναι απλώς ένα σχολείο. Είναι ένας χώρος όπου κάθε παιδί μπορεί να βρει τον εαυτό του, να εξελιχθεί με το δικό του ρυθμό και να αναπτύξει τις δεξιότητες και τις αξίες που θα το συνοδεύουν για πάντα. Με μια εκπαιδευτική προσέγγιση που βασίζεται στην αγάπη, τον σεβασμό και την κατανόηση, το Τριανέμι δεν προετοιμάζει απλώς τους μαθητές για τις ακαδημαϊκές προκλήσεις, αλλά και για τις προκλήσεις της ζωής. Και αυτό είναι το καλύτερο δώρο και εφόδιο που μπορεί να προσφέρει ένας γονιός στο παιδί του.

Για περισσότερες πληροφορίες για το σχολείο μπορείτε να πατήσετε εδώ