Τροφές που απειλούν να περιορίσουν τη διάρκεια της ζωής μας

Και με ποια προϊόντα θα τις αντικαταστήσουμε.
Tara Moore via Getty Images

Υπάρχουν δώδεκα τροφές που έχει αποδειχθεί ότι βλάπτουν την υγεία μας. Ωστόσο, μπορούμε να ακολουθήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και παράλληλα να καταναλώνουμε τις εν λόγω τροφές με μέτρο. Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι που καραδοκούν σε περίπτωση που καταναλώνουμε τις συγκεκριμένες τροφές;

Το επεξεργασμένο κρέας

Τα κορεσμένα λίπη, όπως αυτά που βρίσκονται στο επεξεργασμένο κρέας, έχουν συνδεθεί με αυξημένες καρδιακές παθήσεις και άλλες ασθένειες. Ας περιορίσουμε τα κορεσμένα λίπη στη μια φορά την εβδομάδα αν δεν μπορούμε να αντέξουμε τη ζωή χωρίς μπέικον ή λουκάνικα, καθώς σύμφωνα με έρευνα, η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος έχει συνδεθεί με μικρότερη διάρκεια ζωής.

Το κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας στα χάμπουργκερ και τις μπριζόλες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και άλλων ασθενειών. Ας δοκιμάσουμε να αντικαταστήσουμε το κόκκινο κρέας με πιο υγιεινές πηγές πρωτεΐνης όπως το κοτόπουλο ή το ψάρι.

Τα αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά και τα υπόλοιπα ζαχαρούχα ποτά περιέχουν υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης και αρκετές θερμίδες, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε τερηδόνα και παχυσαρκία. Αν επιθυμούμε να πιούμε κάτι πιο υγιεινό, ας δοκιμάσουμε νερό ή τσάι, που θα μας κρατήσουν ενυδατωμένους όλη την ημέρα. Στα αναψυκτικά που βλάπτουν την υγεία μας περιλαμβάνονται και οι χυμοί φρούτων, τα ενεργειακά ποτά, το κρύο τσάι και ο καφές με ζάχαρη.

Τα τηγανητά

Τα τηγανητά τρόφιμα περιέχουν ανθυγιεινά λιπαρά και χοληστερόλη, προκαλώντας καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας. Ας αποφύγουμε να τηγανίζουμε το φαγητό μας, επιλέγοντας πιο υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος όπως το τηγάνισμα στον αέρα, το ψήσιμο ή το ψήσιμο στη σχάρα.

Οι καραμέλες, το παγωτό και άλλα επιδόρπια

Επιλέγουμε πιο υγιεινά σνακ όπως φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους ή κράκερ ολικής αλέσεως αντί για ζαχαρούχα τρόφιμα. Αν έχουμε ανάγκη να φάμε κάτι γλυκό, μπορούμε να φάμε μια μπουκιά και να κρατήσουμε το υπόλοιπο σνακ για αργότερα.

Τα επεξεργασμένα δημητριακά

Τρόφιμα με πολλά επεξεργασμένα δημητριακά, όπως το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά, προκαλούν αύξηση βάρους και άλλα προβλήματα υγείας. Επιλέγουμε τις εκδοχές ολικής αλέσεως αυτών των τροφών για μια πιο υγιεινή διατροφή.

Οι εναλλακτικές λύσεις για την αποφυγή των επεξεργασμένων δημητριακών περιλαμβάνουν την κινόα, το καστανό ρύζι, το κριθάρι, το πλιγούρι, το κεχρί και τη βρώμη.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Οι σούπες σε κονσέρβες, τα κατεψυγμένα γεύματα και τα προσυσκευασμένα σνακ, για παράδειγμα, περιλαμβάνουν υψηλές ποσότητες αλατιού και ζάχαρης. Eπιπλέον, είναι γεμάτα χημικές ουσίες που απειλούν την υγεία μας, προκαλώντας καρκίνο και άλλες ασθένειες. Οι επιβλαβείς χημικές ουσίες στα επεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν τα συντηρητικά, τις τεχνητές γεύσεις όπως το πετρέλαιο ή τη λιθανθρακόπισσα και τα τεχνητά χρώματα όπως το αρσενικό και ο μόλυβδος.

Τα τεχνητά γλυκαντικά

Τα τεχνητά γλυκαντικά ως γνωστόν είναι επιβλαβή για την υγεία μας. Μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους, διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας. Παραδείγματα τεχνητών γλυκαντικών σε πολλά τρόφιμα και ποτά, όπως τα αναψυκτικά διαίτης και το γιαούρτι, είναι η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη και η σουκραλόζη. Διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και επιλέγουμε προϊόντα χωρίς τεχνητά γλυκαντικά, προκειμένου να αποφύγουμε αυτές τις επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργίες και άλλα προβλήματα υγείας. Δοκιμάζουμε να αντικαταστήσουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα με βίγκαν εναλλακτικές όπως το γάλα σόγιας ή το γάλα αμυγδάλου.

Το αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει το συκώτι και άλλα ζωτικά όργανα, οδηγώντας σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Ας περιορίσουμε την κατανάλωση αλκοόλ σε λιγότερο από ένα ποτό την ημέρα.

Νάτριο

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα προβλήματα υγείας. Προσπαθούμε να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και να τρώμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Αυτά τα τρόφιμα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό μας.

Πηγή: Frenz Hub