ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11/12/2019 11:37 EET | Updated 11/12/2019 11:37 EET

Τσαβούσογλου: Ίσως διώξουμε τους Αμερικανούς από το Ιντσιρλίκ εάν μας επιβάλουν κυρώσεις

Επίσης, ισχυρίστηκε πως η Τουρκία θα «εμποδίσει» οποιαδήποτε δραστηριότητα χωρίς την άδειά της στην «τουρκική» υφαλοκρηπίδα.

ASSOCIATED PRESS

Η Τουρκία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ζητήσει από τις ΗΠΑ να αποσυρθούν από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ εάν η Ουάσιγκτον επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την Τετάρτη.

Σε συνέντευξή του στο A Haber, υποστήριξε πως η Τουρκία θα εξετάσει όλες τις επιλογές εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις για την αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία. «Τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου θα έπρεπε να καταλάβουν πως δεν μπορούν να επιτύχουν τίποτα μέσω της επιβολής» είπε ο Τούρκος υπουργός.

Επίσης, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, είπε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα συμφέροντά της, υποστηρίζοντας πως «κανείς δεν μπορεί να προβεί σε δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας χωρίς την άδειά μας, θα το εμποδίσουμε εάν συμβεί αυτό». Παράλληλα, είπε πως η χώρα του είναι έτοιμη να συζητήσει με την Ελλάδα για τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου.

«Δεν είμαστε υπέρ των εντάσεων, είμαστε υπέρ μιας προσέγγισης που μπορεί να εγγυηθεί τα δικαιώματα και των δύο πλευρών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» δήλωσε, προσθέτοντας ότι ίσως υπογραφούν συμφωνίες σαν αυτή με τη Λιβύη με άλλες χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο, όπως η Ελλάδα, ο Λίβανος και η Αίγυπτος, εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές.

(με πληροφορίες από Daily Sabah, Anadolu, Hurriyet Daily News)