Τσαβούσογλου: Πού ήσασταν όταν η Ελλάδα εμπόδιζε επί 12 χρόνια τη Β. Μακεδονία να μπει στο ΝΑΤΟ;

Νέα επίθεση στο ΝΑΤΟ με αναφορές στην Ελλάδα εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
via Associated Press

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε τις ενστάσεις της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ προτάσσοντας τις ανησυχίες ασφάλειας της Αγκυρας και κατηγορώντας την συμμαχία για δύο μέτρα και δύο σταθμά, κάνοντας αναφορά στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο κ. Τσαβούσογλου έκανε τις εξής δηλώσεις α από τη Μαλάτεια σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ:

«Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι για μια χώρα να αλλάξει το όνομά της. Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι για ένα έθνος να το αποδεχτεί αυτό. Πού ήσασταν όταν η κακομαθημένη Ελλάδα εμπόδιζε τη ”Μακεδονία” να μπει στο ΝΑΤΟ για 12 χρόνια; Πού ήταν τότε η αλληλεγγύη; Τώρα δεν τους λένε τίποτα. Μας λένε συνεχώς ”Η αλληλεγγύη, η ασφάλεια είναι σημαντική, φοβούνται και αυτοί (σ.σ Σουηδολι και Φινλανδοί)”. Εντάξει, μπορεί να είναι θεμιτό να φοβούνται, δεν έχουμε αντίρρηση σε αυτό. Δεν είναι όμως θεμιτές οι ανησυχίες της Τουρκίας για την τρομοκρατία; Όταν κοιτάς τα στοιχεία που το ΝΑΤΟ θεωρεί ως εχθρούς του, ένα από αυτά δεν είναι η τρομοκρατία;»

«Αυτό που τους ζητάμε δεν είναι κάτι αδύνατο», πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ μιλώντας για τη Σουηδία και τη Φινλανδία. «Υποστηρίζετε τρομοκρατικές οργανώσεις, μην τις υποστηρίζετε. Ανοίγετε την πόρτα και φιλοξενείτε τρομοκρατικές οργανώσεις, επιτρέπετε όλων των ειδών τις δραστηριότητές τους, κλείνετε τα μάτια στη χρηματοδότησή τους», συνέχισε.

«Αν θέλετε να γίνετε σύμμαχος, δεν μπορείτε να βλέπετε την Τουρκία ως εχθρό. Δεν μπορείτε να της επιβάλλεται κυρώσεις εξαιτίας της μάχης της ενάντια στην τρομοκρατία», συμπλήρωσε και τόνισε ότι αν συνεχιστούν αυτές οι πρακτικές, η Σουηδία και η Φινλανδία δεν μπορούν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.

Ακόμη, επέκρινε τις χώρες της Δύσης που αντιδρούν στις «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» της Τουρκίας εκτός συνόρων. «Γιατί ανησυχούν τόσο για τους τρομοκράτες, αντί για τις πολλές ζωές- συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών, στρατιωτών και πολιτών- που αφαιρούν αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις;», διερωτήθηκε.

«Στόχος τους είναι η ενίσχυση του PKK/YPG. Καθαρίζουμε από τρομοκράτες το βόρειο Ιράκ με την επιχείρησή μας», είπε και συμπλήρωσε ότι με αυτό τον τρόπο «όχι μόνο υποστηρίζουμε το Ιράκ γενικά, αλλά και τους Κούρδους αδελφούς μας που ζουν εκεί. Ο μεγαλύτερος εχθρός των Κούρδων είναι το PKK και το YPG».

Πηγή: Sabah