ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/11/2020 12:24 EET | Updated 05/11/2020 13:45 EET

Τσιόδρας: Τα επιδημιολογικά δεδομένα που μας οδήγησαν σε γενικό lockdown

«Εκπληκτική» η ταχύτητα μετάδοσης του ιού, λέει ο κ. Τσιόδρα. «Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους με έναν ιό που κάνει πνευμονία».

Eurokinissi

Με την παρουσίαση των επιδημιολογικών στοιχείων των τελευταίων ημερών ξεκίνησε ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας την παρουσίασή του, εξηγώντας τους λόγους που μας οδήγησαν σε γενικό lockdown. 

Όπως είπε, «ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, με μια πολύ σημαντική μεταδοτικότητα τις τελευταίες ημέρες», κάτι που έχει προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό των ειδικών -στον βαθμό που εξετάζεται εάν υπάρχει κάποια επικίνδυνη μετάλλαξη. 

«Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους με έναν ιό που κάνει πνευμονία. Χθες το βράδυ είχαμε 1.600 σε όλη την επικράτεια. Ποτέ ξανά δεν είχαμε, ούτε η χώρα μας, ούτε άλλες χώρες», είπε σε δραματικούς τόνους ο κ. Τσιόδρας. 

Όπως είπε, διενεργούνται πάνω από 20.000 τεστ σε ημερήσια βάση, για να ελεγχθεί η πανδημία και πάνω από 9% είναι θετικά. Παράλληλα, αυξήθηκαν πολύ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι οποίοι πολλοί περισσότεροι από όσους βγαίνουν. Τόνισε συγκεκριμένα ότι είναι περισσότερες από 170 οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ανά ημέρα. Σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ ο επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων τόνισε πως έχει αυξηθεί η πληρότητα σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Όπως είπε καλυμμένο είναι το 66% στις ΜΕΘ για Covid- 19 στην Αττική και το 78% στη Θεσσαλονίκη.  Σχετικά με τους διασωληνωμένους ο καθηγητής ανέφερε ότι είναι 191 άτομα τις τελευταίες ημέρες στην επικράτεια, υπάρχει δηλαδή «μια σημαντική αύξηση στους νοσηλευόμενους που είναι πιο βαριά, από τους βαριά».

«Δεν νοσηλεύονται μόνο ηλικιωμένοι»

«Δυστυχώς, όταν μια επιδημία έχει μεγάλη αύξηση δεν θα νοσηλευτούν μόνο ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι άνω των 75 ή των 80. Θα νοσηλευτούν και οι άνθρωποι που έχουν ηλικίες 45 έως 54 -93 άτομα σε αυτή την κατηγορία τις τελευταίες ημέρες. Αντίστοιχα, στις ηλικίες 35-44, 50 άτομα σε αυτή την κατηγορία τις τελευταίες ημέρες. Και θα υπάρξει βέβαια και νοσηλεία που θα οδηγήσει σε σοβαρές εκβάσεις, σε νοσηλεία σε εντατική, ακόμα και θάνατοι σε νεαρές ηλικίες, κάτι που δεν θέλουμε» επεσήμανε εμφατικά ο κ. Τσιόδρας. 

Όπως είπε, αν πιεστεί το σύστημα υγείας περισσότερο θα αυξηθεί και ο αριθμός των θανάτων, κάτι που κανείς δεν θέλει. Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οι άντρες προσβάλλονται πιο σοβαρά από τον ιό, ενώ υπενθύμισε ότι χθες, Τετάρτη, ήταν ημέρα ρεκόρ σε θανάτους. Σημείωσε ότι οι θάνατοι αφορούν κυρίως ανθρώπους άνω των 75 ετών.

Παρατηρήθηκε επίσης αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 35-44

Η χρήση μάσκας, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, έχει σημαντικό εύρος στην καταπολέμηση του ιού και θεωρείται ότι προλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, μέχρι να έρθει το εμβόλιο.

Το πρόβλημα με τους κλειστούς χώρους 

 Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Τσιόδρας, στο πρόβλημα της υπερμετάδοσης συμβάλουν και οι κλειστοί χώροι που αναγκάζονται πλέον οι άνθρωποι να συγκεντρώνονται τώρα που ο καιρός το επιβάλλει.   

Για σχολεία

Ο κ. Τσιόδρας και ο κ. Μητσοτάκης δέχτηκαν ερωτήσεις για το θέμα των σχολείων και συγκεκριμένα γιατί παραμένουν ανοιχτά τα  δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι τα μεγαλύτερα παιδιά, που έχουν περισσότερη κοινωνική ζωή, είναι πιθανό να ευνοούν τη μετάδοση του ιού περισσότερο από τα μικρότερα παιδιά, ενώ είπε ότι υπάρχουν δεδομένα ότι τα μικρότερα παιδιά είναι λιγότερο μεταδοτικά.   

Ο κ. Τσιόδρας αποκάλυψε ότι «η επιτροπή διχάστηκε σε αυτό το θέμα. Συζητήσαμε έντονα για αυτό» είπε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια ανέλυσε τους λόγους της τελικής επιλογής: «Είμαστε αναφανδόν υπέρ της συνέχισης της εκπαίδευσης. Δεν θέλαμε να διακόψουμε τα σχολεία γιατί τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από τον ιό, αλλά από τη συμβολή τους στη διασπορά. Εκεί ψηφίσαμε και είπαμε να συνεχίσουν μόνο τα δημοτικά. Σε αυτές τις ηλικίες η διασπορά και η μετάδοση του ιού είναι πάρα πολύ μικρή» και συνέχισε: «Μετά την ηλικία των 16 και 18 είχαμε εισηγηθεί να γίνεται τηλεκπαίδευση».

Για τα fake news 

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στα fake news που κυκλοφορούν ευρέως σε αυτή την πανδημία, λέγοντας ότι δυστυχώς, τα fake news οδηγούν όχι μόνο σε υιοθέτηση λάθος συμπεριφοράς απέναντι στον κορονοϊό, αλλά και σε αποδοχή πραγμάτων που είναι καθαρά ψέματα, όπως ότι η Ελβετία είχε ψεύτικο εργαστηριακό έλεγχο που δεν έδειχνε σωστά αποτελέσματα, ενώ στη Νέα Υόρκη έλεγαν ότι το εμβόλιο θα δοκιμαστεί σε μειονότητες. 

«Η πανδημία δεν είναι ψέμα. Ο ιός είναι εδώ», τόνισε. 

Περισσότερα σε λίγο...