ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13/07/2018 16:28 EEST

Τσίπρας: Διπλωματική νίκη η συμφωνία των Πρεσπών. Υπερασπιστήκαμε όλες τις κόκκινες γραμμές

Ognen Teofilovski / Reuters

Για «μεγάλη διπλωματική νίκη» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε σειρά αναρτήσεών του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, όπου αναφέρεται στη συμφωνία των Πρεσπών για τη μετονομασία της ΠΓΔΜ σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας erga omnes»- οι οποίες συνοδεύονται από βίντεο όπου παρατίθενται αποσπάσματα από τηλεφωνική συνομιλία του με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ.

«Θα αντιμετωπίσεις δυσκολίες, θα αντιμετωπίσω δυσκολίες, αλλά μια μέρα η ιστορία θα μας δικαιώσει» εμφανίζεται να λέει στον Ζάεφ ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως υποστηρίζει ο πρωθυπουργός, η ελληνική κυβέρνηση «υπερασπίστηκε τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης που διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια», ενώ με τη συμφωνία «κατοχυρώνουμε πάγιες ελληνικές διεκδικήσεις που αφορούν όχι μόνο το εθνικό μας παρελθόν, αλλά και το παρόν και το μέλλον. Μιας ισχυρής Ελλάδας, φάρου πολιτισμού, ιστορίας & αξιών, μιας Ελλάδας πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ευρώπη».

Παράλληλα, συμπληρώνει πως «ανοίγουμε παράθυρο αλληλεγγύης, φιλίας και συνεργασίας, ευημερίας και συνανάπτυξης μεταξύ των λαών μας. Με τη Συμφωνία αυτή η πατρίδα μας εδραιώνεται ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ως πραγματικός πυλώνας σταθερότητας σε μια βαθιά πληγωμένη περιοχή».

Σε σχετικό κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του πρωθυπουργού αναφέρεται πως «με τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία προβλέπει την μετονομασία της ΠΓΔΜ σε Δημοκρατία της SevernaMakedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία».

«Οι 140 χώρες που σήμερα αναγνωρίζουν τους γείτονες μας ως Μακεδονία, θα τους αναγνωρίζουν εφεξής με το όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» καθώς το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes – έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό» συμπληρώνεται. «Για πρώτη φορά προβλέπεται ότι οι Βόρειοι Γείτονές μας δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν στο μέλλον καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας. Η Συμφωνία, επίσης, προβλέπει ότι η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα των γειτόνων μας δεν θα είναι: Μακεδόνας σκέτο, όπως μέχρι σήμερα, αλλά: Μακεδόνας / Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας. Η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την υπηκοότητα των γειτόνων πολιτών ως “πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας”».