Τσίπρας: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά την παραίτηση - Τα «λάθη» του 2015 και η μεταπολίτευση

«Παραδέχομαι ότι η η διαχείρισή μας στην Novartis και τις τηλεοπτικές άδειες ήταν ατυχής. Οι προθέσεις μας ήταν αντίθετες».
.
.
Eurokinissi

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, στο συνέδριο που διοργανώνει η «Καθημερινή» με θέμα «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά».

Ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας για την περίοδο των μνημονίων, της διακυβέρνησης της χώρας απο το ΣΥΡΙΖΑ και το περίφημο δημοψήφισμα του 2015 είπε ότι και η Αριστερά παραγνώρισε τους κινδύνους της οικονομίας.

«Αφεθήκαμε στο αφήγημα της δήθεν θωρακισμένης οικονομίας. Ούτε μια στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου να διαπραγματευτώ την παρουσία της χώρας στην Ε.Ε. και στο ευρώ.

Ηταν μια δραματική στιγμή, αλλά ήταν η κατάληξη μιας μακράς περιόδου λιτότητας και αδυναμίας της ευρωπαϊκής ηγεσίας.

Είχαμε μια λαϊκή εντολή διαπραγμάτευσης για να υπάρξει μια βιώσιμη προοπτική εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

Υπήρχαν πρόσωπα που ήθελαν να βγούμε από το ευρώ

«Υπήρχαν πρόσωπα και δυνάμεις που φλέρταραν με την ανάγκη η χώρα να βγει από το ευρώ», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι η χώρα δεν μπορούσε να προχωρήσει χωρίς μια νέα δανειακή σύμβαση.

«Η ηγεσία της Ευρώπης δεν τολμούσε να κάνει ένα βήμα πίσω, το δημοψήφισμα δραματοποίησε τις εξελίξεις και έδωσε τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω. Εμείς κάναμε μεταρρυθμίσεις με πολιτικό κόστος. Η ευρωπαϊκή ηγεσία έδωσε την προοπτική διεξόδου με την αναδιάρθρωση του χρέους. Φέραμε ένα Μνημόνιο, εγκλωβιστήκαμε σε πρόσωπα που είχαν προσωπικές ατζέντες».

Ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο υπερασπίστηκε την διακυβέρνησή του λέγοντας ότι «η χώρα επί των ημερών του παρέμεινε συνώνυμο της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας» και τόνισε ότι είναι υπερήφανος για τρία πράγματα:

  1. - Για την έξοδο από τα μνημόνια, για την αναδιάρθρωση του χρέους και για το ότι η χώρα με το μαξιλάρι των 37 δις ευρώ στάθηκε χωρίς πιστοληπτική γραμμή. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια κάτι που δεν πέτυχαν οι τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις.
  2. -Για την Συμφωνία των Πρεσπών, κόντρα στο ρεύμα και τις κυρίαρχες λαϊκίστικές φωνές ακόμη και ανθρώπων που ενώ κατά βάθος την πιστεύαν, όπως ο σημερινός πρωθυπουργός, στάθηκαν απέναντι. Ήταν κορυφαία στιγμή.
  3. -και για το ότι παρά τις κρίσιμες στιγμές η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εντιμότερη της Μεταπολίτευσης όσον αφορά την διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Δεν έμεινε καμία κηλίδα όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κριτική σε Μητσοτάκη για τις υποκλοπές

«Η δημοκρατία μας γιορτάζει τα 50 χρόνια αλλά υπάρχει ένα μελανό σημείο, η μαύρη κηλίδα των υποκλοπών. Ήταν σκάνδαλο πρωτοφανές, το μισό πολιτικό σύστημα παρακολουθείται και μετά από ενάμισι χρόνο δεν υπάρχει ούτε μία δίωξη. Αντίθετα η προσπάθεια συγκάλυψης στην βουλή δημιουργεί αίσθημα δυσφορίας στην κοινωνία» είπε ο κ. Τσίπρας αφήνοντας αιχμές για την κυβέρνηση.

«Η δημοκρατία μας δεν έχει ισχυρά θεσμικά αντίβαρα και λειτουργεί σε ένα πλαίσιο διαπλοκής με τα οικονομικά συμφέροντα. Δεν θα πω ότι είναι καχεκτική αλλά είναι πάσχουσα. Πάσχει. Η αδυναμία του προοδευτικού χώρου και της αντιπολίτευσης, η αδυναμία του Τύπου, της Δικαιοσύνης, δημιουργούν αρνητικές συνθήκες που ενισχύουν ένα αντιπολιτικό ρεύμα» υποστήριξε.

Τα λάθη της Novartis και των τηλεοπτικών αδειών

Αναφερόμενος στο μεγάλο θέμα της Novartis που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει σημαία του για χρόνια, αλλά και στις τηλεοπτικές άδειες ο πρώη πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «η διαχείρισή μας ήταν ατυχής. Οι προθέσεις μας ήταν αντίθετες».

«Η πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο πλαίσιο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Στην υπόθεση Novartis είχαμε ένα μεγάλο σκάνδαλο, η πρόθεση μας να μην παρέμβουμε σε αυτό το σκάνδαλο, έδινε την εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουκάλι ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή, με ανθρώπους που δεν είχαν.

Υπήρξαν λάθη στους χειρισμούς μας. Δεν είναι δόκιμη η σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το Κράτος Δικαίου.

Αν υπήρχε κατά τη διακυβέρνησή μου το σημερινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα μπορούσα να σταθώ όυτε μια ημέρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ίδιο ισχύει και για τις παρακολουθήσεις.

Μιλώντας για τα δύο κόμματα εξουσία που κυριάρχησαν στα χρόνια της μεταπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν ίσες ευθύνες γιατί πρόδωσαν τις δικές τους ιδεολογικές αρχές.
Μετατράπηκαν σε κόμματα δίχως συνεκτική ιδεολογία. Η χώρα σταμάτησε να παράγει και σταμάτησε να φορολογεί.

Η ΝΔ αναθεώρησε μια βασική αρχή της ταυτότητάς της που ήταν η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.

Η στιγμή της Μεταπολίτευσης ήταν μια μεγάλη τομή

Γεννήθηκα 4 ημέρες μετά τη Μεταπολίτευση. Εχω μνήμες από το 1980 και μετά.
Το ωστικό κύμα της Μεταπολίτευσης κράτησε πολλά χρόνια. Θυμάμαι ως παιδάκι την προσμονή των μεγάλων αλλαγών. Θυμάμαι το βράδυ των εκλογών του 1981.

Η πολιτική είχε μπει σε κάθε σπίτι και σε κάθε συνείδηση εκείνη την εποχή. Η στιγμή της Μεταπολίτευσης ήταν μια μεγάλη τομή που θεμελιώθηκε στο πλαίσιο δύο τραυμάτων: της τραγωδίας στην Κύπρο και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Η χώρα οδηγήθηκε σε μια πρωτοφανή κρίση χρεοκοπίας και πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες αυτής της κρίσης. Πολλοί είπαν ότι οδηγηθήκαμε στην κρίση εξαιτίας της αποτυχίας της Μεταπολίτευσης. Εγώ θα πω ότι οδηγηθήκαμε λόγω της προδοσίας των αξιών της Μεταπολίτευσης».

Δημοφιλή