ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13/01/2019 21:21 EET

Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορική και εθνικά ωφέλιμη. Δεν υποχωρούμε

Κάλεσμα για προοδευτική διακυβέρνηση την επόμενη μέρα

Eurokinissi

Προσκλητήριο στους προοδευτικούς πολίτες για συγκρότηση μετώπου με την Αριστερά απέναντι στη νέα ακροδεξιά που εναγκαλίζεται τη ΝΔ του Μητσοτάκη, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαιρετίζοντας την εκδήλωση για την συμφωνία των Πρεσπών που διοργανώνουν πολιτικές κινήσεις και προσωπικότητες του κεντροαριστερού χώρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός μίλησε για τον ρόλο των προοδευτικών δυνάμεων αμέσως μετά την «απαλλαγή» της κυβέρνησης από την παρουσία των ΑΝΕΛ και ενόψει της διαμόρφωσης μίας πιο ομοιογενούς πολιτικής πλειοψηφίας στη Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Αλ. Τσίπρας, «θέλει να γίνει ξανά καταλύτης των προοδευτικών πολιτικών εξελίξεων. Χωρίς ηγεμονισμούς, να γίνει ο κορμός μιας νέας ενωτικής διαδικασίας της αριστερής και προοδευτικής συμπαράταξης». Το «ευρύ μέτωπο» που προτείνει ο Αλ. Τσίπρας αφορά:

1) «την αυτοδιοίκηση, πάνω στο έδαφος της απλής αναλογικής, που ανοίγει το δρόμο για πλατιές προοδευτικές πλειοψηφίες, που θα φράξουν το δρόμο στο εξαμβλωματικό φλερτ της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής και θα προωθήσουν βιώσιμες αναπτυξιακές πολιτικές προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».

2) «τις Ευρωεκλογές, για να συνεισφέρουμε στην οικοδόμηση μιας μεγάλης συμμαχίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, της οικολογίας και της  σοσιαλδημοκρατίας που απεγκλωβίζεται από την αυτοκαταστροφική προσκόλληση στο νεοφιλελεύθερο και συντηρητικό πλαίσιο στο νέο Ευρωκοινοβούλιο».

3) «τη μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών, για τη προοδευτική διακυβέρνηση της επόμενης μέρας στο τόπο μας».

Η «νέα ακροδεξιά»

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «όταν οι προοδευτικές δυνάμεις είναι στη διακυβέρνηση, μπορούμε να γυρίζουμε τη πλάτη στους εθνικισμούς» και επεσήμανε ότι στην Ευρώπη συγκροτείται η ’νέα ακροδεξιά»: «με σημαία της την «πολιτισμική καθαρότητα» της Ευρώπης, η «νέα ακροδεξιά» στοχοποιεί, καταδιώκει και επιστρατεύει τη ρατσιστική βία ενάντια στους κατατρεγμένους των πολέμων και της παγκόσμιας φτώχειας. Σπέρνει το μίσος και το φόβο, παραπληροφορώντας με ορυμαγδό συνομωσιολογίας και fake news».

«ΝΔ και Κ. Μητσοτάκης εναγκαλίζονται τους πατριδοκάπηλους»

Και στην συμφωνία των Πρεσπών διαπιστώνεται η συμπόρευση της ΝΔ με τη «νέα ακροδεξιά». «Γνωστοί ακροδεξιοί, εθνικιστικοί κύκλοι, με τις σφραγίδες συλλόγων και σωματείων και την πολιτική καθοδήγηση της Χρυσής Αυγής και άλλων πολιτικών και επιχειρηματικών παραγόντων αλλά και παραθρησκευτικών οργανώσεων που βεβαίως δεν εκφράζουν την επίσημη θέση της ελληνικής εκκλησίας, δοκίμασαν τα πάντα, για να ακυρώσουν αυτή την ελπιδοφόρα προοπτική.

Οργάνωσαν επιθέσεις εναντίον γραφείων και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Γέμισαν το διαδίκτυο με ορυμαγδό ψευδών ειδήσεων και ανιστόρητων κηρυγμάτων μίσους. Ενορχήστρωσαν ακόμη και σχολικές καταλήψεις, σπέρνοντας το μίσος στα μυαλά εφήβων μαθητών, επιχειρώντας να τους πείσουν ότι «η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία».

Και τις τελευταίες μέρες, αφού είδαν όλες αυτές τις απόπειρες αποπροσανατολισμού, εκφοβισμού και εκφασισμού να αποτυγχάνουν παταγωδώς, έφτασαν στο σημείο να κλέβουν και να δημοσιεύουν προσωπικά στοιχεία και τηλέφωνα βουλευτών, καλώντας ανοιχτά τους παρακολουθητές τους να απειλήσουν τους δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους του ελληνικού λαού», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και κατήγγειλε ότι «με αυτούς τους κύκλους και αυτές τις επιδιώξεις εναγκαλίζεται με τον επισημότερο τρόπο ο Κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ. Η οποία μέχρι χθες όλα αυτά τα ανέχονταν. Σήμερα, με την ένοχη σιωπή του Κ. Μητσοτάκη στις πράξεις επώνυμων στελεχών της ΝΔ που ήδη ερευνώνται από τη δικαιοσύνη, αποδεικνύει ότι περνάει από τη στάση της ανοχής στη στάση της ενορχήστρωσης και της καθοδήγησης».

Δεν υποχωρούμε στην αποσταθεροποίηση

«Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι λογής λογής πατριδοκάπηλοι: αυτές οι αθλιότητες δεν έχουν στο στόχαστρο τη σημερινή κυβέρνηση αλλά την ίδια τη δημοκρατία. Είμαστε μαθημένοι από αγώνες για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας στο τόπο μας. Δεν πρόκειται λοιπόν να μας πτοήσετε. Αντιθέτως μας δυναμώνετε με μεγαλύτερο πείσμα για να υπερασπιστούμε και το εθνικά ωφέλιμο για το τόπο αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία», ήταν το μήνυμα – απάντηση του Αλ. Τσίπρα στη ΝΔ.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι και ο Ζάεφ είχε τα ίδια φαινόμενα να αντιμετωπίσει από το VMRO, που είναι το ομογάλακτο κόμμα της ΝΔ, αλλά δεν έκανε πίσω. «Ούτε εμείς θα κάνουμε πίσω. Γιατί παρόμοια σχέδια πολιτικής αποσταθεροποίησης αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε κι εδώ, στη χώρα μας από τη πρώτη στιγμή», ξεκαθάρισε και ο Αλ. Τσίπρας. 

«Απαλλάσσουμε την Ελλάδα από την κυριαρχία του εθνικισμού»

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι και ιστορική και πατριωτική και εθνικά ωφέλιμη. Γιατί ο αληθινός πατριωτισμός είναι να αγωνίζεσαι, για να αναδείξεις την πατρίδα σου σε πρωταγωνίστρια δύναμη ειρήνης, συναδέλφωσης των λαών, οικονομικής και κοινωνικής προόδου, σε μια περιοχή και σ’ έναν κόσμο που διαρκώς αποσταθεροποιείται», τόνισε ο πρωθυπουργός και επιτέθηκε στον Κ. Μητσοτάκη για τους ισχυρισμούς του περί ανταλλαγής της Μακεδονίας με τις συντάξεις, τους οποίους διέψευσε ακόμη και η καγκελάριος Μέρκελ.

«Έφτασαν ορισμένοι σε τέτοιο σημείο πολιτικής απελπισίας, ώστε να εκτεθούν διεθνώς, υιοθετώντας την ακροδεξιά συνομωσιολογία, ότι δήθεν ανταλλάξαμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας τη διάσωση των συντάξεων με την λύση του Μακεδονικού ζητήματος εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε εμφατικά: «αυτό που κάναμε στην πραγματικότητα, ήταν ότι, είμαστε οι πρώτοι – και είμαστε περήφανοι για αυτό – όχι να ανταλλάξουμε αλλά να απαλλάξουμε την χώρα από την 30ετή παραλυτική κυριαρχία του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας».

Ψηφοθηρία και υποκρισία από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Ακόμη ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι έχουν καταρριφθεί όλα τα επιχειρήματα της ΝΔ απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών. «Τι ακριβώς βρίσκουν όσες πολιτικές δυνάμεις εναντιώνονται στη λύση και στη συμφωνία, ως πρόσχημα για να εναντιωθούν; Και επιτρέψτε μου να προσδιορίσω ότι δεν αναφέρομαι σε όσους δήλωναν ή δηλώνουν ενάντια στη λεγόμενη εθνική γραμμή. Δηλαδή σε όσους έλεγαν ή λένε ότι διαφωνούν με τη γραμμή της σύνθετης ονομασίας με τον όρο Μακεδονία, με γεωγραφικό προσδιορισμό και έναντι όλων. Αλλά αναφέρομαι σε όσους χρόνια τώρα έχουν αυτή τη θέση και έχουν υπερασπιστεί αυτή τη θέση από τις κυβερνήσεις τους. Την έχουν αναγγείλει και ψηφίσει σε προγραμματικές τους δηλώσεις. Την έχουν υπερασπισθεί όλα αυτά τα χρόνια σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα.

Και αναφέρομαι προφανώς στα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν το τόπο τόσα χρόνια έχοντας αυτή τη γραμμή και στους αρχηγούς τους που υπήρξαν κορυφαίοι υπουργοί σε αυτές τις κυβερνήσεις».
«Πόση μεγαλύτερη υποκρισία πια; Πόσο μεγαλύτερος λαϊκισμός; Πόσο μεγαλύτερη προσπάθεια εξαπάτησης και ψηφοθηρίας; Και μάλιστα για ένα εθνικό θέμα με ιστορικές συνέπειες για τη χώρα», αναρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας.

Sponsored Post