ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15/06/2018 22:05 EEST

Τσίπρας: Ιστορική νίκη με πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα η συμφωνία με την πΓΔΜ

Menelaos Myrillas / SOOC

«Ιστορική νίκη» με «πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την συμφωνία με την ΠΓΔΜ μιλώντας στο συνέδριο του Economist. «Η Ελλάδα της οικονομικής ανάκαμψης, της ισχυρής παρουσίας στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο. Η Ελλάδα της σταθερότητας και της προόδου, είναι ήδη εδώ. Και κανείς δε θα μπορέσει να τη γυρίσει πίσω» είπε ο Αλ. Τσίπρας τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει πολιτικό κόστος» αλλά μόνο η επιλογή ανάμεσα στην ευθύνη και τον στρουθοκαμηλισμό.

Συγκεκριμένα το συμπέρασμα του Αλ. Τσίπρα από τα χρόνια της πρωθυπουργίας του είναι ότι «δεν υπάρχει πολιτικό κόστος. Αυτό που υπάρχει είναι η επιλογή ανάμεσα στον πολιτικό στρουθοκαμηλισμό και την πολιτική της ευθύνης». «Η ιστορία και ο λαός θα μας κρίνει. Το σίγουρο είναι ότι μια χώρα που τρία χρόνια πριν ήταν μέρος της κρίσης, αν όχι η ίδια η κρίση στην Ευρώπη, σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της λύσης για την Ευρώπη» τόνισε.

Κέρδιζαν οι «τρίτες χώρες»

Αναφερόμενος στην συμφωνία για την επίλυση της μακροχρόνιας διένεξης για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «συνιστά ιστορικής σημασίας νίκη για την Ελλάδα, με πολλαπλά οφέλη και στο οικονομικό πεδίο. Διότι, η διαιώνιση αυτού του προβλήματος, όχι απλά στερούσε δυνατότητες από την Ελλάδα, όχι απλά σπαταλούσε άγονα δυνάμεις στον τομέα της διπλωματίας, αλλά στερούσε τη δυνατότητα στη χώρα να συνάψει ισχυρούς δεσμούς οικονομικής συνεργασίας και συνανάπτυξης με την γειτονική μας χώρα και να διαδραματίσει τον ηγετικό ρόλο που της αξίζει στα Βαλκάνια. Στερούσε τη δυνατότητα από τη Θεσσαλονίκη να μετατραπεί από άτυπη συμπρωτεύσουσα της Αθήνας σε ουσιαστική πρωτεύουσα οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων ολόκληρης της Βαλκανικής».

Το χειρότερο, είπε ο πρωθυπουργός, είναι ότι η εκκρεμότητα «άφηνε διάπλατα ανοιχτό το δρόμο σε πρόθυμες τρίτες χώρες, να σπεύδουν μέσω επενδύσεων και γενικότερα οικονομικής στήριξης στους γείτονες μας, ώστε να εξυπηρετήσουν τα δικά τους ιδιοτελή συμφέροντα στο γεωπολιτικό πεδίο».

Χρέος: Απόφαση – μήνυμα στις αγορές

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους τονίζοντας ότι είναι «η τελευταία σημαντική εκκρεμότητα, αλλά η πλέον καταλυτική». «Χρειαζόμαστε μια απόφαση καθαρή, με σαφές μήνυμα στις αγορές και χωρίς αστερίσκους. Μια απόφαση, θα τολμήσω να πω, γενναία και αντάξια των ιστορικών περιστάσεων όχι μόνο στενά για την ελληνική περίπτωση, αλλά, για το σύνολο της ευρωζώνης», επεσήμανε.

«Δεν θα καταφέρουν να γυρίσουν πίσω την Ελλάδα»

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε και έμμεσο σχολιασμό της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης. «Η Ελλάδα δεν είναι πια μια χώρα με καχεκτική οικονομία που παράλληλα χάνει διαρκώς τα διεθνή της ερείσματα. Είναι πια μια χώρα που η οικονομία της ανακάμπτει δυναμικά και ταυτόχρονα μετρά πλέον νέους φίλους και συμμάχους.

Και για τους λόγους αυτούς, ανακτά το σεβασμό και την αξιοπιστία έναντι των διεθνών εταίρων της» σημείωσε και πρόσθεσε εμφατικά: «και όσοι αυτό δεν το καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δε το καταλαβαίνουν προκειμένου να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικά παιχνίδια στο εσωτερικό, δεν καταφέρνουν τίποτε παραπάνω από το να υπενθυμίζουν ότι εκπροσωπούν την Ελλάδα του χθες. Την Ελλάδα της αποτυχίας, της μιζέριας και της χρεοκοπίας. Και επειδή οι ίδιοι δεν μπορούν να αντέξουν τη δική τους ευθύνη για τη χρεοκοπία της Ελλάδας του χθες, αγωνίζονται να μας στερήσουν τη δυνατότητα να χτίσουμε την Ελλάδα του αύριο». «Δε θα τα καταφέρουν» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται για την Ελλάδα, η οποία «πλέον είναι μια χώρα πιο αποτελεσματική, αξιόπιστη, με σαφείς και αδιάβλητους κανόνες, φιλική στις επενδύσεις, με θεσμούς που λειτουργούν και με κοινωνικές υποδομές ενισχυμένες». Ο ΟΟΣΑ, οι διεθνείς αναλυτές και οι θεσμοί «διαμηνύουν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Ελλάδα σήμερα είναι μια άλλη χώρα, μια χώρα – πρότυπο», είπε χαρακτηριστικά.