ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12/04/2019 16:25 EEST

Τσίπρας προς Ράμα: Τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας κριτήριο ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο Ντουμπρόβνικ.

VIRGINIA MAYO via Getty Images

Από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας θα εξαρτηθεί η ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμμα. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο Ντουμπρόβνικ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Πρωτοβουλία 16+1.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού ο Ράμα απέσυρε το ΦΕΚ που αφορούσε τις περιουσίες των Βορειοηπειρωτών και έδωσε περιθώριο 6 μηνών ώστε να δηλώσουν τις περιουσίες του.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε για ακόμη μία φορά στον Ε. Ράμα ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας αποτελεί κεντρικό κριτήριο για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας. Στο πλαίσιο αυτό συζήτησαν τις σαφείς θέσεις που έχει αναδείξει και η Ε.Ε. σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα και τον εφαρμοστικό νόμο για τον αυτοπροσδιορισμό.

Ακόμη στην συζήτηση τέθηκαν τα επόμενα βήματα σε σχέση με την άρση αλυτρωτικών αναφορών στα σχολικά εγχειρίδια και για τα κοιμητήρια.

Στην συνάντηση Τσίπρα – Ράμα συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασία κυρίως στον οικονομικό τομέα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τέθηκαν τάπητος η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Αλβανίας με έμφαση στις υποδομές.