ΠΟΛΙΤΙΚΗ
03/05/2018 07:33 EEST | Updated 03/05/2018 13:50 EEST

Στη Λήμνο και τη Λέσβο ο Αλέξης Τσίπρας για το Αναπτυξιακό Συνέδριο Β. Αιγαίου. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και κινητοποιήσεις

Andrea Bonetti/PM Office

Τη Λήμνο και τη Λέσβο επισκέπτεται σήμερα, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο του 14ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Βορείου Αιγαίου, που πραγματοποιείται από την Τετάρτη στη Μυτιλήνη, οι εργασίες του οποίου θα ολοκληρωθούν με την ομιλία του πρωθυπουργού στις 19.30.

Πρώτος σταθμός του πρωθυπουργού η Λήμνος όπου οι κάτοικοι του νησιού τον καλωσόρισαν και αντάλλαξαν μαζί του χειραψίες ενώ είχαν και σύντομες συνομιλίες.

Στο δημαρχείο στη Μύρινα ο πρωθυπουργός έτυχε θερμής υποδοχής από τον δήμαρχο, Δημήτρη Μαρινάκη και φορείς της πόλης. Ο κ.Μαρινάκης δώρισε τον κ.Τσίπρα ο έμβλημα του δήμου του νησιού, που απεικονίζει τη βασίλισσσα Υψιπύλη, καθώς και έναν αμφορέα φτιαγμένο από κοχύλια, με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει ότι θα τον τοποθετήσει στο Μέγαρο Μαξίμου για να κοσμεί τον χώρο.

Τα εκπαιδευτικά ζητήματα του νησιού βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης κατά την έναρξη της συνάντησης, με τους τοπικούς φορείς να αναφέρουν ότι έχουν καλυφθεί τα κενά. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, καθώς και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γιώργος Πάλλης. Στη συνάντηση συμμετέχει και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου. 

Aκολουθεί επίσκεψη στην 130η Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας και ακολούθως  ομιλία στο Αγρόκτημα του Παλημνιακού Ταμείου στο Λιβαδοχώρι Λήμνου.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Λέσβο για το 14ο Περιφερειακό Συνέδριο με θέμα «Στο Πλευρό των Νησιών - Στο Ύψος των Ανθρώπων», για την παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Στις 18:00 θα έχει σύσκεψη με τους υπουργούς που συμμετέχουν στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις 19:30 είναι προγραμματισμένη η κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού, στο αίθριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, στη Μυτιλήνη.

Andrea Bonetti/PM Office
Andrea Bonetti/PM Office

Αυστηρά μέτρα

Στη Λέσβο βρίσκονται έξι διμοιρίες των ΜΑΤ άνδρες της Ασφάλειας με πολιτικά, ομάδες ΟΠΚΕ και αστυνομικοί από τις τοπικές υπηρεσίες.

Αναλυτικότερα, περίπου 160 αστυνομικοί θα λάβουν μέρος στα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της πόλης. Ανάμεσά τους άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Οι αστυνομικοί έχουν ήδη ελέγξει τα σημεία από τα οποία θα περάσει η αυτοκινητοπομπή του πρωθυπουργού.

Πορείες, απεργίες και συλλαλητήρια

Κατά την άφιξη του κ.Τσίπρα στη Λέσβο, οι φορείς θα προχωρήσουν σε απεργίες, συλλαλητήρια και πορείες προς διαμαρτυρία για την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου αλλά και για την αθέτηση των υποσχέσεων για την αποσυμφόρηση του νησιού από τη μεγάλη εισροή προσφύγων και μεταναστών. 

Οι εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου χαρακτηρίζουν τις κινητοποιήσεις ως «ύστατη προσπάθεια πίεσης της κυβέρνησης να μην αυξήσει από την 1η Ιουλίου το ΦΠΑ στα νησιά». Τέλος, οι υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστές αυτή τη μέρα. 

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Andrea Bonetti/PM Office
Andrea Bonetti/PM Office
Andrea Bonetti/PM Office
Tsipras

Sponsored Post