Τσίπρας σε Στάινμαγιερ: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το προσφυγικό διαφορετικά από άλλους. Χρειαζόμαστε στήριξη

Τσίπρας σε Στάινμαγιερ: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το προσφυγικό διαφορετικά από άλλους. Χρειαζόμαστε στήριξη
Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Ήταν εξαρχής γνωστό ότι ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών Φ.Β Στάινμαγιερ ήρθε στην Ελλάδα έχοντας ως κεντρικό θέμα το προσφυγικό. Σε αυτό λοιπόν αναλώθηκε κυρίως η συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου.

Στη συνάντηση έγινε εκτενής ανάλυση του προσφυγικού ζητήματος, των αποφάσεων της Ε.Ε και των προβλημάτων που προκύπτουν από τα δραματικά τα γεγονότα στο Αιγαίο. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το πρόβλημα είναι ανθρωπιστικό, χαρακτηρίζοντας «καθήκον» την αντιμετώπισή του.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέλυσε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την υποδοχή 50.000 (20.000 + 30.000) πρόσφυγες, συν το θέμα της επιδότησης ενοικίου. Επίσης, έκανε νύξη για τη διαφορετική αντιμετώπιση του ζητήματος από την Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες (όπως, για παράδειγμα, η Ουγγαρία), ενώ έθεσε και το θέμα των μεγάλων αναγκών που έχει η χώρα μας λόγω του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας ότι οι υποχρεώσεις είναι μεγάλες και ότι η χώρα έχει ανάγκη από στήριξη.

Εν συνεχεία, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την οικονομική κρίση, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει πάρει δύσκολες αποφάσεις για την υλοποίηση, μεταξύ άλλων, και πραγμάτων με τα οποία η ίδια δεν συμφωνεί. Όπως σημείωσε, υπάρχουν ανοιχτά θέματα στη συμφωνία, στα οποία πρέπει να συμφωνούν και οι δύο πλευρές, όπως τα κόκκινα δάνεια, οι συντάξεις, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και το ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας. Κοινό συμφέρον όλων είναι να πετύχουμε, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και ότι στόχος είναι η κοινωνική συνοχή. Επίσης, συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, οι κρίσεις ασφαλείας, το Κυπριακό και διάφορα διμερή θέματα, ενώ τέθηκε επίσης το ζήτημα των συζητήσεων περί Grexit, αλλά και των ελληνικών προβληματισμών για την ανακεφαλαιοποίηση.

Από πλευράς του ο κ. Στάινμαγιερ έθεσε το ζήτημα της σύσφιγξης σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, δίνοντας έμφαση στο εξαγωγικό εμπόριο. Αναφερόμενος στο μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού, είπε ότι, πέρα από τις χώρες που δέχονται την πίεση, οι άλλες δεν αισθάνονται ότι επηρεάζονται. Ακόμη, συζητήθηκε η ελληνική πρόταση για ταυτοποίηση προσφύγων/ μεταναστών μέσα στην Τουρκία, ενώ τέθηκε επί τάπητος και το θέμα της ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων στην Τουρκία.

Κομισιόν: Οι 50.000 θέσεις φιλοξενίας δεν είναι μόνιμης διαμονής

Οι 50.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων που θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα ως το τέλος του χρόνου, «δεν αποτελούν θέσεις μόνιμης διαμονής», επισήμανε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό.

Η εκπρόσωπος εξήγησε ότι από τους 50.000 πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα ένα ποσοστό θα μετεγκατασταθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ, ένα άλλο ποσοστό θα επιλέξει ενδεχομένως να ακολουθήσει την οδό αίτησης ασύλου στην Ελλάδα, ενώ όσοι εξ’ αυτών δεν έχουν δικαίωμα ασύλου θα κρατούνται έως ότου επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες 50.000 θέσεις που θα πρέπει να δημιουργηθούν ως το τέλος του χρόνου στις Βαλκανικές χώρες, η Ν. Μπερτρό εξήγησε ότι ο σκοπός είναι να παρασχεθεί στέγη στους μετανάστες που βρίσκονται εν κινήσει κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου, ώστε να μην αναγκάζονται να κοιμούνται στην ύπαιθρο με χαμηλές θερμοκρασίες και να αποφευχθούν ανθρώπινες τραγωδίες. Μένει, ωστόσο, να διευκρινιστεί από τους υπουργούς Εσωτερικών των 10 χωρών της βαλκανικής οδού ο ακριβής αριθμός των προσφύγων που θα φιλοξενήσει η κάθε χώρα.

Εξάλλου, αναφορικά με τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hotspots), η Ν. Μπερτρό ανέφερε ότι μόνο δύο είναι προς το παρόν λειτουργικά. Το ένα στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας (τρέχουσα χωρητικότητα 500 θέσεις), ενώ αναμένεται να λειτουργήσουν άλλα πέντε κέντρα στη χώρα. Το δεύτερο υπό λειτουργία hotspot βρίσκεται στη Λέσβο (τρέχουσα χωριτικότητα 700 θέσεις), ενώ ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να λειτουργήσουν στην Ελλάδα άλλα τέσσερα. Η Ν. Μπερτρό υπενθύμισε ότι στα hotspots υπάρχει επί τόπου προσωπικό των ευρωπαϊκών υπηρεσιών Frontex, EASO (υπηρεσία ασύλου), Europol και Eurojust που συνεργάζονται με τις εθνικές αρχές στην καταγραφή και την ταυτοποίηση των μεταναστών.

Όσον αφορά τη μετεγκατάσταση προσφύγων, η εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι προς το παρόν έχουν μετεγκατασταθεί 86 πρόσφυγες από την Ιταλία, ενώ αυτήν την εβδομάδα αναμένεται η μετεγκατάσταση επιπλέον προσφύγων στη Φινλανδία και τη Γαλλία. Όσον αφορά την Ελλάδα, αναμένεται η μετεγκατάσταση 30 προσφύγων προς το Λουξεμβούργο, ανέφερε η Ν. Μπερτρό.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή