ΠΟΛΙΤΙΚΗ
06/02/2018 20:59 EET

Τσίπρας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο: Δεν υπάρχει πατριωτισμός της μίζας και της διαφθοράς

Τι δήλωσε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην Πάτρα

SOOC

«Δεν υπάρχει πατριωτισμός της μίζας και της διαφθοράς» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Πάτρα στο αναπτυξιακό συνέδριο για την Δυτική Ελλάδα. Σε μία ομιλία για τον «νέο πατριωτισμό» και με σαφείς αναφορές και στη Novartis και στο συλλαλητήριο για το όνομα της ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός καταδίκασε την προσπάθεια του «παλαιού πολιτικού συστήματος» να σταματήσουν οι αποκαλύψεις που αφορούν κορυφαίους εκπροσώπους του.

«Δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός των Panama papers, των offshore, του λαδώματος, της διαπλοκής, της εξαπάτησης του κράτους, της ιδιοποίησης του δημοσίου χρήματος, της μίζας και της διαφθοράς» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε εμφατικά: «είναι εγκληματικά υποκριτικό, πολιτικοί άνδρες, από τη μια να επιδίδονται σε διαγωνισμό πατριωτισμού, και από την άλλη να θεωρούν νόμιμη και ηθική την αναγραφή των ονομάτων τους σε καταλόγους φοροδιαφυγής. Ή να καταγγέλλουν ως πολιτική δίωξη την αναφορά των ονομάτων τους σε κακουργηματικές δικογραφίες».

«Διαζύγιο με τα πρόσωπα του χθες»

Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες να δείξουν «σύγχρονο, αποφασιστικό, ανυποχώρητο πατριωτισμό», δηλαδή «ένα πατριωτισμό που απαντά στη δύσκολη συγκυρία όχι με όρους εμπρηστικής ρητορείας, αλλά με όρους καθημερινής αρετής». «Αν με ρωτήσετε τι πρέπει να κάνουμε για τη πατρίδα, θα σας απαντήσω με το χέρι στη καρδιά: Να πάρουμε οριστικό διαζύγιο με τις συνήθειες και τις νοοτροπίες του χθες. Να πάρουμε όλοι αποστάσεις από την Ελλάδα του χθες και από τα πρόσωπα που την σημάδεψαν. Από πρόσωπα, κυκλώματα, και πρακτικές, που έβαζαν πρώτα το εγώ από το εμείς. Πρώτα το κομματικό από το πατριωτικό συμφέρον. Και που έκαναν τον πατριωτισμό σημαία ευκαιρίας για να υπηρετήσουν τα πιο ευτελή ιδιοτελή συμφέροντα» είπε εμφατικά.

Ο Κ. Στεφανόπουλος για τον πατριωτισμό

Έκανε μάλιστα ο πρωθυπουργός ειδική αναφορά στον Πατρινό αείμνηστο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο θυμίζοντας μία επίκαιρη ρήση του: «Ούτε λόγος βέβαια για πατριωτισμό και τιμή για όσους παραβαίνουν τον νόμο και παραβιάζουν τη συνείδησή τους, ζητώντας και λαμβάνοντας ωφελήματα που δεν δικαιούνται. Υπάρχει τεράστια διαφορά στάσης απέναντι στην πατρίδα, όση μεταξύ ήθους και πανουργίας, μεταξύ αυτού που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο από τη θέση που κατέχει, και αυτού που την εκμεταλλεύεται για το δικό του συμφέρον.  Ο πρώτος είναι άξιος κάθε σεβασμού, ο δεύτερος πρέπει να υφίσταται αυστηρές κυρώσεις και τη βαθιά περιφρόνησή μας».

«Ο πατριωτισμός δεν είναι δήλωση και ρητορεία. Ούτε  στάση προσοχής στην έπαρση της σημαίας. Ο πατριωτισμός είναι πράξη καθημερινής αρετής. Συμβολής στα βάρη του κράτους. Έμπρακτης καταδίκης κάθε φαινομένου διαφθοράς και ιδιοτέλειας. Διαρκούς σεβασμού στον διπλανό μας και στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Και πάνω από όλα τιμιότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Το ποινικό μας μητρώο είναι πιο καθαρό και από τον ξάστερο ουρανό»

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλ. Τσίπρας μίλησε «επί προσωπικού» και έκανε ευθεία σύγκριση με τους πολιτικούς του αντιπάλους. «Ξέρω πολύ καλά ότι ως κυβέρνηση και λάθη κάνουμε, και παραλείψεις υπάρχουν στο έργο μας. Όμως έχω το δικαίωμα να πω αυτό: Το πολιτικό και ποινικό μας μητρώο είναι πιο καθαρό και από τον ξάστερο ουρανό. Και αυτό που καθοδηγεί τις πράξεις μας, είναι η αντίληψη μας για την πολιτική ως προσφορά και ως ηθικού καθήκοντος» υπογράμμισε και συνέχισε λέγοντας «για αυτό και εκεί που οι άλλοι απέτυχαν, εμείς τώρα πετυχαίνουμε. Εξορθολογήσαμε τα δημόσια οικονομικά, πετύχαμε πλεονάσματα, αλλά ταυτόχρονα μοιράσαμε κιόλας σε όσους το είχαν ανάγκη. Με απόλυτη δικαιοσύνη. Και για αυτό, επίσης, όχι μόνο βγάζουμε την Ελλάδα από τα μνημόνια που άλλοι την έριξαν, αλλά με θάρρος και τόλμη και με αίσθηση του πατριωτικού συμφέροντος, την οδηγούμε ξανά σε ρόλο πρωταγωνιστή στη περιοχή των Βαλκανίων αλλά και σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, σε μια αποσταθεροποιημένη γειτονιά».