ΠΟΛΙΤΙΚΗ
24/08/2018 12:14 EEST

Τσίπρας: Στόχος το Νεώριο να απασχολεί 1.000 εργαζόμενους την επόμενη τριετία

«Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, ούτως ώστε το Νεώριο να γίνει μία από τις μεγαλύτερες ναυπηγικές μονάδες της χώρας. Με ορίζοντα την επόμενη τριετία να απασχολεί 1.000 εργαζόμενους» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της ομιλίας του προς τους εργαζομένους του ναυπηγείου του Νεωρίου της Σύρου.

«Το οριστικό λουκέτο στο Νεώριο, θα ήταν ένα τραύμα για κάθε Συριανό και Συριανή. Σήμερα μπορώ να πω με σιγουριά, ότι βρισκόμαστε μακριά από αυτή την εκδοχή. Ήδη 300 εργαζόμενοι βρίσκονται ξανά στις δουλειές τους, οι οφειλές έχουν ρυθμιστεί, και αυτά είναι μόνο η αρχή» δήλωσε σχετικά ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως το Νεώριο θα συνεχίσει να αποτελεί την ατμομηχανή της κυκλαδικής βιομηχανίας.

 

 

«Τα χρόνια των μνημονίων, ο κόσμος της δουλειάς και του μόχθου, υπέφερε περισσότερο από τον καθένα. Η εργασία έγινε το μόνο «εμπόρευμα», που οι δανειστές δεν επέτρεπαν να διαπραγματευτούν ελεύθερα την τιμή του οι “πωλητές” -δηλαδή οι εργαζόμενοι» είπε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για συνθήκες «εργασιακής ζούγκλας» για τους εργαζομένους.

«Οι συλλογικές συμβάσεις καταργήθηκαν. Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας. Η ανασφάλεια, η βία των απολύσεων, ο εκβιασμός της εργατικής τάξης με τη χρησιμοποίηση ως μοχλού μιας τεράστιας στρατιάς ανέργων, που δημιούργησαν τα μνημόνια, είχαν σαφείς στόχους. Να συρρικνωθεί η αμοιβή της εργασίας. Να καταργηθούν δικαιώματα, ελευθερίες, συλλογικές δράσεις, που έδιναν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να διαπραγματεύονται με την εργοδοσία.» είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «εμείς, ως πολιτεία, επιλέξαμε τον δρόμο της ευθύνης. Δεν κάναμε τους Πόντιους Πιλάτους».

«Χωρίς εργαζόμενους, που αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια, δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Sponsored Post