Τζανακόπουλος: Πρώτη φορά αξιολόγηση χωρίς νέο δημοσιονομικό μέτρο

Τζανακόπουλος: Πρώτη φορά αξιολόγηση χωρίς νέο δημοσιονομικό μέτρο

«Αυτό που είναι εξαιρετικά θετικό σε σχέση με την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, είναι ότι για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, έχουμε ολοκλήρωση αξιολόγησης χωρίς ούτε ένα ευρώ νέο δημοσιονομικό μέτρο», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας, κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9». Τόνισε πως «το συμπέρασμα από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση είναι ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ολοκληρωθεί» και πως «επομένως ανοίγει πια ο δρόμος, όχι τυπικά, αλλά επί της ουσίας, για την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία».

Σημείωσε ακόμη ότι «το μοναδικό 4ο μνημόνιο, που υπάρχει, είναι στο μυαλό και στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη» και ότι κάνει (σσ. ο κ. Μητσοτάκης) προβολές, όταν μιλά για τέταρτα μνημόνια, «αλλά, ευτυχώς, δεν θα κληθεί ποτέ να τα εφαρμόσει».

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα κέρδη για την ελληνική πλευρά, από τις διαπραγματεύσεις για την γ΄ αξιολόγηση: για την αύξηση (κατά περίπου 250 εκ., δηλαδή στα 910 εκατ. πια) που επιτεύχθηκε για τον κοινωνικό προϋπολογισμό, για τις συντάξεις χηρείας, για τα προνόμια των εργαζομένων. «Από εκεί και πέρα μια συμφωνία με τους δανειστές πάντα έχει και σημεία που δεν θα επέλεγε η κυβέρνηση εφόσον βρισκόταν εκτός καθεστώτος επιτροπείας, αλλά δεν νομίζω ότι είναι τέτοια που θα δημιουργήσουν το οποιοδήποτε πολιτικό ή κοινωνικό πρόβλημα» σημείωσε.

Ερωτηθείς για το θέμα της ΔΕΗ, απάντησε ότι η συμφωνία, όπως την περιέγραψε και ο κ. Σταθάκης, είναι στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ότι δεν είναι απλώς και μόνο ζήτημα μνημονίου η διαδικασία για την πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων, αλλά υποχρέωση που απορρέει από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ, καθώς υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. «Είναι ζήτημα εξαιρετικά πολύπλοκο νομικά και πολιτικά, αλλά νομίζω ότι πήραμε το καλύτερο δυνατό, με δεδομένες τις συνθήκες» είπε. Σχετικά με το ενδεχόμενο απεργιών, επισήμανε ότι στις δημοκρατίες υπάρχουν και οι απεργίες και οι αντιδράσεις των πολιτών και ο δημοκρατικός διάλογος. «Εμείς θα μιλήσουμε και με τους εργαζόμενους και με τους πολίτες των περιοχών και έχω την εντύπωση ότι θα καταφέρουμε να τους πείσουμε, καθώς το βασικό θέμα που εμείς θέταμε από την αρχή ήταν ότι θα πρέπει να εγγυηθούμε τις θέσεις εργασίας και αυτό το έχουμε καταφέρει».

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ σε νησιά, ανέφερε ότι «τεχνικά και τυπικά δεν ανήκει στο SLA, θα υπάρχει μια συζήτηση που τρέχει με τους θεσμούς, δεν θέλω να προεξοφλήσω την εξέλιξή της».

«Όσα είπε ο πρωθυπουργός για την ”επόμενη μέρα” είναι πλέον πάρα πολύ κοντά».

Ο κ. Τζανακόπουλος κλήθηκε να μιλήσει με αφορμή και τις αναφορές του πρωθυπουργού στη χθεσινή συνέντευξή του στην πορτογαλική εφημερίδα “Diario de Noticias”, ότι η έξοδος από τα μνημόνια θα είναι νίκη του λαού και το παράδειγμα της Πορτογαλίας που θα αποτελεί δεδικασμένο για να μπορέσει να το ακολουθήσει και η Ελλάδα την επόμενη μέρα, ώστε να μπορέσει να δώσει αυξήσεις στους εργαζομένους. Είπε ότι έως τον Ιανουάριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της γ′ αξιολόγησης και από εκεί και πέρα θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το μεταμνημονιακό καθεστώς, τους όρους εξόδου της Ελλάδας. «Η έξοδος αυτή είναι πιο κοντά από ποτέ, έχουν υπάρξει ήδη δύο έξοδοι στις αγορές που έχουν στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, θα συνεχιστεί αυτή η διαδικασία τους επόμενους μήνες, το έδαφος θα προετοιμαστεί, θα είμαστε εκτός μνημονίων τον Σεπτέμβριο του 2018» είπε. Τόνισε πως η δήλωση του πρωθυπουργού «είναι στο επίκεντρο της στοχοθεσίας μας, δηλαδή με την έξοδο από την επιτροπεία να έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε δύο-τρεις κινήσεις που θα αφορούν πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους, δηλαδή και τους μισθούς των εργαζομένων και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους δύναμης». Σχολίασε ότι «αυτό θα κρίνει πάρα πολλά για την πολιτική πορεία της κυβέρνησης» και πρόσθεσε: «Είμαι βέβαιος ότι όλα όσα είπε ο πρωθυπουργός είναι πλέον πάρα πολύ κοντά».

«4ο μνημόνιο υπάρχει μόνο στο μυαλό και στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη» - Δριμεία κριτική στη ΝΔ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τις δηλώσεις του ότι όταν τελειώσει το τρίτο μνημόνιο, θα αρχίσει το τέταρτο. «Μ′ έχει μπερδέψει, χαρακτήρισε “4ο μνημόνιο” την πρώτη αξιολόγηση, τη δεύτερη, τώρα χαρακτηρίζει “4ο μνημόνιο” την περίοδο μετά το πρόγραμμα» σχολίασε σκωπτικά και υπογράμμισε: «Το μοναδικό 4ο μνημόνιο που υπάρχει, είναι στο μυαλό και στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη που έχει με σαφήνεια τοποθετηθεί γι αυτά τα ζητήματα, λέγοντας ότι θα πρέπει να δώσει στους δανειστές μεταρρυθμίσεις για να πάρει τη ρύθμιση του χρέους. Εννοεί απολύσεις, μειώσεις μισθών, έναν νέο γύρο ιδιωτικοποιήσεων, περικοπές στο κοινωνικό κράτος. Αυτή είναι η αντίληψη του κ. Μητσοτάκη ανεξαρτήτως δανειστών». Ο κ. Τζανακόπουλος είπε καταληκτικά ότι «προβολές κάνει ο κ. Μητσοτάκης όταν μιλά για τέταρτα μνημόνια, αλλά ευτυχώς δεν θα κληθεί ποτέ να τα εφαρμόσει».

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες του προέδρου της ΝΔ όσον αφορά τους πλειστηριασμούς, ότι η κυβέρνηση δεν ξεκινά από τις βίλες και τους επιχειρηματίες που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, ο κ. Τζανακόπουλος είπε «μάλλον αυτοσαρκαστική μου φαίνεται η δήλωσή του» και πως «το να μιλά ο κ. Μητσοτάκης για την οικονομική ελίτ κατά τον τρόπο που το έκανε, είναι μάλλον ένα αυτοσαρκαστικό σχόλιο». Είπε ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, που ξεκίνησαν ακριβώς γι αυτά τα ακίνητα, γίνονται για βίλες εξαιρετικά μεγάλης αξίας και πως σε ό,τι έχει να κάνει με τους πλειστηριασμούς στο Ειρηνοδικείο, αφορά ποσά οφειλής που ξεπερνούν τα 2, τα 3, ακόμα και τα 4 εκατ. «Από τη μεριά της κυβέρνησης έχουν παρθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών τάξεων και παρακολουθούμε πολύ στενά τη διαδικασία των πλειστηριασμών, ώστε να μην προκύψει κανένα θέμα σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους του μόχθου, που πρέπει να προστατευτούν» σημείωσε.

Για τη δήλωση Μητσοτάκη ότι δεν θα βάλει μέλη της οικογένειάς του στην κυβέρνηση, αν γίνει πρωθυπουργός, είπε: «Είναι σε κρίση αυτοσαρκασμού ο κ. Μητσοτάκης τις τελευταίες μέρες [...] Να κάνω εγώ σχόλια για το πώς ο κ. Μητσοτάκης δομεί τη φανταστική του κυβέρνηση; Αν ο κ. Μητσοτάκης νιώθει ότι η κ. Μπακογιάννη είναι βαρίδι, αυτό είναι δικαίωμα του».

Έντονη κριτική προς τη ΝΔ άσκησε ο κ. Τζανακόπουλος και με αφορμή την «επιμονή» του κ. Μητσοτάκη περί «σκανδάλου» για τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία. «Αυτή η συζήτηση έληξε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή» είπε και συμπλήρωσε: «Είναι κάτι περισσότερο από σαφές ότι η ΝΔ είναι αδύνατον να κάνει σοβαρή υπεύθυνη αντιπολίτευση με πολιτική και κοινωνική επιχειρηματολογία και επομένως επενδύει σε μια τοξική σκανδαλολογία χωρίς απολύτως κανέναν νόημα». Σχολίασε επιπλέον ότι «ο κ. Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να επανέλθει, γιατί αυτό του λένε οι εκδότες και οι επιχειρηματίες, που τον καθοδηγούν».

Αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και με αφορμή τη ΝΔ που ζήτησε να είναι ουσιαστική και όχι επικοινωνιακή, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι έρχεται Τούρκος Πρόεδρος μετά από 60 χρόνια, «είναι δυνατόν να μην είναι ουσιαστική η συζήτηση;». «Θα είναι ουσιαστική η συζήτηση, θα συζητήσουν τα πάρα πολύ σημαντικά διμερή θέματα και διεθνή ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες [...]. Απλώς, αυτή ήταν μια δήλωση που έγινε για να γίνει» σχολίασε για τη ΝΔ.

Σημείωσε τέλος: «Ο στόχος μας είναι, πέραν της ουσιαστικής συζήτησης, να υπάρξει και μια δυνατότητα για αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας γιατί αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή». Τόνισε πως ”όσο πιο καλές και εφόσον είναι βασισμένες σε μια θετική ατζέντα οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, αυτό είναι εξαιρετικά σταθεροποιητικό για το σύνολο της περιοχής. Αυτή είναι η δική μας άποψη και στη βάση αυτής θα προχωρήσουμε».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή