«Η ΝΔ επιδιώκει ένα εθνικό θέμα να το μετατρέψει σε θέμα εσωτερικής πολιτικής ατζέντας και πράττει. Αυτό είναι εθνικά επιζήμιο», προειδοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μία ημέρα μετά από την συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ξεκαθαρίσθηκε ότι δεν υπάρχει «καμία σκέψη» για δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ενημέρωσης των αρχηγών μόλις υπάρξουν εξελίξεις στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης.
Χωρίς λύση δεν θα υπάρξει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ
Όσον αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι «η λύση πρέπει να βρεθεί στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, η οποία θα ισχύει έναντι όλων, έτσι ώστε να είναι απολύτως σαφές ότι κανείς δεν θα διεκδικεί τα εδάφη ή την ιστορία άλλων λαών και έτσι θα αποκλείεται κάθε αλυτρωτική προοπτική».
Ξεκαθάρισε δε στα Σκόπια ότι δεν θα υπάρξει πρόσκληση για συμμετοχή στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ αν δεν λυθεί το πρόβλημα. «Προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ είναι η εξεύρεση λύσης. Αυτό είναι το όριο της ελληνικής διαπραγματευτικής θέσης. Εφόσον δεν υπάρξει λύση δεν θα υπάρξει καμία πρόσκληση», υπογράμμισε.
Συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο Νταβός όπου την Τετάρτη θα συναντήσει και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ αναμένοντας «να συντελεστεί πρόοδος στην κατεύθυνση εξεύρεσης μίας κοινά αποδεκτής λύσης». Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντήσει στο Νταβός και τους ομολόγους του της Αλβανίας και της Κροατίας, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας, τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, τον Επίτροπο Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και επιχειρηματίες.
Με αφορμή την διαμαρτυρία της ΝΔ για μη επαρκή κάλυψη του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης από την ΕΡΤ ο Δ. Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι «δεν θυμάμαι ποτέ η ΕΡΤ να μετέδιδε ζωντανά συλλαλητήρια» και χαρακτήρισε «γελοιότητες» τον ισχυρισμό ότι δόθηκε εντολή στην Αστυνομία να υποεκτιμήσει το μέγεθος της συγκέντρωσης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να κατανοήσουν ότι δεν είναι η λύση, αλλά η μη λύση που υπονομεύει το εθνικό συμφέρον. Η εθνικιστική και ακροδεξιά ρητορεία έχει τραυματίσει ανεπανόρθωτα τη χώρα και το εθνικό συμφέρον στο παρελθόν. Και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, ειδικά η ΝΔ, έχουν καθήκον και εθνική ευθύνη να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τις κινητοποιήσεις για να αποσιωπήσουν τις δικές τους αντιφάσεις και τα τεράστια πολιτικά αδιέξοδα».
Αναφερόμενος ειδικά στην στάση του Κ. Μητσοτάκη είπε ότι «είναι πραγματικά κρίμα» πως «ενώ στις 9 Ιανουαρίου, μιλούσε για λύση σύνθετης ονομασίας, να σύρεται σήμερα πίσω από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του». Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έθεσε στην ηγεσία της ΝΔ το ερώτημα «αν θα αποδεχτεί μια λύση σύνθετης ονομασίας την οποία το κόμμα του, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, είχε υιοθετήσει ή θα συνεχίσει τα ήξεις αφίξεις».
«Έχει το σθένος ο Κ. Μητσοτάκης να πει με παρρησία την πολιτική του θέση ή θα συνεχίσει την τακτική της άτακτης υποχώρησης μπροστά στις ακροδεξιές πιέσεις που του ασκεί μια μερίδα του κόμματός του; Θα λειτουργήσει επιτέλους με υπευθυνότητα σεβόμενος τον θεσμικό του ρόλο, αλλά και τη θέση της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 - 2008 ή θα συνεχίσει τη μικροκομματική, κοντόφθαλμη και εθνικά επιζήμια γραμμή της υπονόμευσης της προσπάθειας για την εξεύρεση λύσης την οποία θέλει να του επιβάλλει ο Α. Σαμαράς;», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Τζανακόπουλος.
Μήνυμα για την περίοδο Καραμανλή
Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε με νόημα ότι «η Ελλάδα διά στόματος της πολιτικής της ηγεσίας έχει τουλάχιστον εδώ και μια δεκαπενταετία αποδεχτεί με τον πιο κατηγορηματικό και επίσημο τρόπο τη λύση της σύνθετης ονομασίας, η οποία θα ισχύει έναντι όλων». Μάλιστα όταν ρωτήθηκε για τα ρεπορτάζ με διαρροές από το περιβάλλον Καραμανλή ο Δ. Τσανακόπουλος επεσήμανε: «Εγώ δεν θα σχολιάσω διαρροές ή υποτιθέμενες δηλώσεις. Εθνική θέση εδώ και 15 χρόνια είναι η σύνθετη ονομασία erga omnes. Η Ντ. Μπακογιάννη με σαφήνεια είχε τοποθετηθεί υπέρ αυτής και ο Κ. Καραμανλής στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος τον κατηγορούσε για κρυφή διπλωματία, είχε με σαφήνεια πει θα σύνθετη ονομασία erga omnes. Η θέση Καραμανλή ήταν σκέτη σύνθετη ονομασία χωρίς αναφορά ούτε σε γεωγραφικό ούτε σε χρονικό προσδιορισμό».
«Η πατριδοκαπηλία, η εθνικιστική εξαλλοσύνη, η μισαλλοδοξία και ο φανατισμός κάνουν μόνο ζημιά και οδηγούν σε εθνικά αδιέξοδα», τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος κα πρόσθεσε πως «γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολίτες με ευαισθησία στο ζήτημα. Αλλά αυτή η ευαισθησία δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακροδεξιές και εθνικιστικές ομάδες. Ας αναρωτηθούμε αν βοήθησε την υπόθεση αυτή όσα έγιναν το 1992. Τότε κάποιοι έχτισαν πολιτικές καριέρες στο θέμα αυτό».
Ο Φρ. Φράγκος κάνει ότι ο Α. Σαμαράς
Για την πρόθεση του στρατηγού ε.α. Φραγκούλη Φράγκου, ο οποίος ήταν ομιλητής στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, να ηγηθεί κόμματος, ο Δ. Τζανακόπουλος σχολίασε: «τον γνωρίζαμε ως εν αποστρατεία στρατηγό. Σήμερα εμφανίζεται ως επίδοξος πολιτικός. Αν εννοεί αυτό που λέει θα του λέγαμε ότι ο τελικός κριτής θα είναι ο λαός και όχι οι διθύραμβοι των ΜΜΕ. Αν θεωρεί ότι μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο του το επιτρέπει το Σύνταγμα και κριτής θα είναι ο λαός. Θέλει να στήσει μία πολιτική σταδιοδρομία όπως έκαναν και άλλοι πολιτικοί πάνω στο θέμα της ΠΓΔΜ. Είναι γνωστό ότι το έκανε ο Α. Σαμαράς. Επομένως ο Φρ. Φραγκούλης δεν θα είναι ο πρώτος».
Η «ακτινογραφία» της επόμενης δόσης
Δόση 6,7 δισ. ευρώ εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα εκταμιευθεί από το σημερινό Eurogroup: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «θα δώσει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ώστε να περάσουμε και τυπικά στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από το πρόγραμμα και τη μνημονιακή επιτροπεία».
Σύμφωνα με την εισήγηση του EWG το ύψος της δόσης πρόκειται να ανέλθει στα 6,7 δις ευρώ. Ο Δ. Τζανακόπουλος ανακοίνωσε ότι από τα 6,7 δις τα 5,7 δις θα δοθούν με την ολοκλήρωση των τεχνικών προαπαιτούμενων και χωρίς νέα συνεδρίαση του Eurogroup μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.
Συγκεκριμένα θα κατανεμηθούν:
-3,3 δισ. για τις δανειακές υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου μέχρι το τέλος Ιουνίου.
-1,9 δισ. για την ενίσχυση του ταμειακού αποθέματος.
-500 εκατ. ως πρώτη από τις δύο δόσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Το 1 δις ευρώ που απομένει θα εκταμιευθεί στα μέσα Απριλίου με βάση την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση έως τα μέσα Απριλίου θα αποπληρώσει 1 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και έτσι θα πάρει και το τελευταίο μέρος της δόσης.