Τζεφ Μπέζος: Η Amazon κάποια στιγμή θα χρεοκοπήσει. Δουλειά μας είναι να το καθυστερήσουμε

Τζεφ Μπέζος: Η Amazon κάποια στιγμή θα χρεοκοπήσει. Δουλειά μας είναι να το καθυστερήσουμε
ASSOCIATED PRESS

Μια απάντηση που δεν περίμενε κανείς έδωσε ο ιδρυτής του τεχνολογικού κολοσσού της Amazon (και πλέον πλουσιότερος άνθρωπος στη σύγχρονη ιστορία), Τζεφ Μπέζος, σε συνάντηση την Πέμπτη στο Σιάτλ, όταν εργαζόμενος τον ρώτησε για το μέλλον της εταιρείας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNBC, που επικαλείται ηχογράφηση της συνάντησης, ο Μπέζος, όταν ρωτήθηκε ποια μαθήματα έχει πάρει από τις πτωχεύσεις εταιρειών όπως η Sears κ.α., απάντησε πως η Amazon «δεν είναι “too big to fail” (πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει)».

«Για την ακρίβεια, προβλέπω ότι κάποια ημέρα η Amazon θα καταρρεύσει. Η Amazon θα χρεοκοπήσει. Αν κοιτάξετε μεγάλες εταιρείες, οι διάρκειες ζωής τους τείνουν να είναι 30+ χρόνια, όχι 100+ χρόνια» είπε, σύμφωνα με το CNBC.

Το κλειδί για να καθυστερήσει αυτό, συνέχισε ο Μπέζος, είναι η εταιρεία να έχει «εμμονή με τους πελάτες» και να αποφύγει να «κοιτά προς τα μέσα» και να προβληματίζεται για τον εαυτό της.

«Αν αρχίσουμε να επικεντρωνόμαστε στους εαυτούς μας, αντί να επικεντρωνόμαστε στους πελάτες μας, αυτό θα είναι η αρχή του τέλους. Πρέπει να προσπαθήσουμε να καθυστερήσουμε αυτήν την ημέρα για όσο το δυνατόν περισσότερο».

Τα εν λόγω σχόλια του Μπέζος λαμβάνουν χώρα εν μέσω μιας περιόδου άνευ προηγουμένου επιτυχίας για την Amazon. Ωστόσο, κάποιοι εργαζόμενοι εκφράζουν προβληματισμούς για τους ρυθμούς επέκτασής της. Το εργατικό δυναμικό της εταιρείας έχει 20πλασιαστεί μέσα στα τελευταία οκτώ χρόνια, ξεπερνώντας τους 600.000 εργαζομένους, και η τιμή της μετοχής της έχει τετραπλασιαστεί από το 2013.

Η εταιρεία επίσης έχει δεχτεί και τα «βέλη» του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει προβεί σε προσωπικές επιθέσεις κατά του Μπέζος.