ΔΙΕΘΝΕΣ
08/12/2014 11:45 EET | Updated 08/12/2014 11:45 EET

Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν 13,3 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας

ASSOCIATED PRESS
A Syrian Kurdish refugee woman from the Kobani area holds two babies at a camp in Suruc, on the Turkey-Syria border Wednesday, Nov. 19, 2014. Kobani, also known as Ayn Arab, and its surrounding areas, has been under assault by extremists of the Islamic State group since mid-September and is being defended by Kurdish fighters. (AP Photo/Vadim Ghirda)

Το ποσό-ρεκόρ των 16,4 δισ. δολαρίων (13,3 δισ. ευρώ) για τις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας το 2015 ζητούν τα Ηνωμένα Έθνη, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού (7,2 δισ.) να προορίζεται για την παροχή βοήθειας στους Σύριους πρόσφυγες.

Το τελευταίο αντίστοιχο αίτημα ήταν στα 13 δισ., δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο έναν νέο ρεκόρ για τον οργανισμό.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, το εν λόγω αίτημα προκύπτει καθώς ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την έλλειψη ρευστού για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεών τους.

Πέρυσι το World Food Programme είχε ανακοινώσει ότι θα πρέπει να περικόψει τις ποσότητες τροφίμων που χορηγούνται στους πρόσφυγες από τη Συρία.

Στο νέο αίτημα, ο ΟΗΕ ζητεί 2,8 δισ. δολάρια για την παροχή βοήθειας σε εκτοπισμένους στο εσωτερικό της Συρίας. Επίσης, ζητούνται άλλα 4,4 δισ. για να βοηθηθούν άνω των 3.250.000 προσφύγων που έχουν καταγραφεί σε γειτονικές χώρες.

Πέρυσι η Συρία, το Νότιο Σουδάν και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία δέσποζαν στη λίστα των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών. Έκτοτε, η κρίση στην Ουκρανία, η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους και η επιδημία του Έμπολα έχουν αυξήσει τις ανάγκες.

Η Βάλερι Έιμος, επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ότι «αντιμετωπίζουμε ανάγκες σε επίπεδο άνευ προηγουμένου».

Sponsored Post