Βαριά η σκιά του Μπελέρη στην κυβέρνηση των Αθηνών

Ο Φρέντυ Μπελέρης πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα και χωρίς όρους.
.
.
.

Του Δρ. Ευάγγελου Βενέτη, Ειδικού σε θέματα Γεωπολιτικής - Υποψήφιου Περιφερειακού Σύμβουλου Ηπείρου – Το Κοινό των Ηπειρωτών

Πέρασαν πέντε μήνες από την σύλληψη Μπελέρη κι ο δήμαρχος Χειμάρας παραμένει φυλακισμένος ενώ το Μαξίμου έχει αποτύχει να συμβάλει στην απελευθέρωσή του. Παράλληλα ο ρόλος της απερχόμενης Περιφέρειας Ηπείρου στην επίλυση της κρίσης είναι ανύπαρκτος.

Η σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη και του Παντελή Κοκαβέση από τις αλβανικές αρχές τρεις μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές στην γείτονα και δέκα μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Μαΐου 2023 δημιούργησε άλλη μια κρίση στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις η οποία κρατά μέχρι σήμερα.

Η έκνομη φυλάκιση Μπελέρη μας υπενθυμίζει ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ομογενών μας στην Αλβανία αποτελεί μέρος του γενικότερου προβλήματος του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Αλβανών πολιτών στην γείτονα χώρα κι είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την Αλβανία για να εισέλθει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των ομογενών μας είναι ο σεβασμός της ιδιοκτησίας τους ως βασική προϋπόθεση ασφάλειας και διαβίωσης στην αλβανική επικράτεια. Η υπόθεση των αυθαίρετων κι αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακίνητων περιουσιών των ομογενών μας στην Χειμάρα από το αλβανικό κράτος αποτέλεσε κι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου. Ο συστηματικός χαρακτήρας αυτών των αυθαιρεσιών απειλεί την βιωσιμότητα των ομογενών στις πατρογονικές εστίες τους. Για αυτό και είναι απαράδεκτος.

Όταν στις 22.12.2022 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε την Χειμάρα, τριάντα χρόνια μετά την επίσκεψη του πατέρα του, δημιούργησε προσδοκίες ασφάλειας στην μειονότητα η οποία ταλανίζεται από την αυθαιρεσία των Τιράνων στο ζήτημα των ακίνητων περιουσιών της σε σχέση με την άκρατη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής κι εν γένει. Στην ομιλία του ο Μητσοτάκης προς τους Χειμαριώτες προέβη σε υποσχέσεις προεκλογικού τύπου ότι «η Ελλάδα θα είναι πάντα κοντά τους» κι ότι θα απολαμβάνουν της προστασίας του ελληνικού κράτους και της ίδιας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μάλιστα όταν υποσχόταν ασφάλεια και προστασία τους Έλληνες της Χειμάρας και της Βορείου Ηπείρου εν γένει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιστοιχιζόταν στην εξέδρα της ομιλίας του από τον Φρέντι Μπελέρη και τον Βαγγέλη Ντούλε.

Πέντε μήνες μετά οι υποσχέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού θα διακωμωδούντο από τα Τίρανα αμφισβητώντας την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης κι όλου του ελληνικού πολιτικού κόσμου στα μάτια των Βορειοηπειρωτών οι οποίοι νιώθουν εκτεθειμένοι κι απογοητευμένοι από την τάση των Αθηνών στην Κρίση Μπελέρη.

Το δια ταύτα της υπόθεσης Μπελέρη είναι ότι τόσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά κι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1990 και μετά έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς στο να μετατρέψουν τις ακμαίες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε πολιτικό κεφάλαιο κι επιρροή της Ελλάδας στην Αλβανία. Η ανυπαρξία ουσιαστικών μονομερών αντιμέτρων από την Αθήνα προς τα Τίρανα ξεγυμνώνει την κενή περιεχομένου ευρωπαΐζουσα ελληνική διπλωματική ρητορική στο θέμα. Δεν πείθουν οι θεατρινισμοί Ελλήνων πολιτικών και δημάρχων με το να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους με δήθεν επιστολές στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.

Σήμερα χρειάζεται να διασφαλισθεί με κάθε τρόπο η αμοιβαία σύμπραξη των δύο κυβερνήσεων και της κοινωνίας των πολιτών ώστε να διαφυλαχθεί η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της Αλβανίας.

Η νέα περιφέρεια Ηπείρου που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές πρέπει να συμβάλει εποικοδομητικά στην δόμηση εμπιστοσύνης των δύο πλευρών με την οικονομική διασυνοριακή ανάπτυξη και την ανάδειξη του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών.

Ο Φρέντυ Μπελέρης πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα και χωρίς όρους.

Δημοφιλή