Βασίλισσα ομορφιάς από την Μιανμάρ που επέκρινε τη χούντα «όμηρος» σε αεροδρόμιο της Μπανγκόκ

Απευθύνει έκκληση βοήθειας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού της απαγορεύθηκε η είσοδος στην Ταϊλάνδη.
|
via Associated Press

Μια βασίλισσα ομορφιάς από την Μιανμάρ που επέκρινε τη χούντα της χώρας της είναι εγκλωβισμένη στο διεθνές αεροδρόμιο της Ταϊλάνδης από την Τετάρτη, ελπίζοντας να της επιτραπεί η είσοδος, καθώς ακτιβιστές και ο εργοδότης της προέτρεψαν τις αρχές να μην την στείλουν πίσω στην πατρίδα της.

Η Χαν Λάι έγινε γνωστή πέρυσι όταν κατά τη διάρκεια του υ διαγωνισμού ομορφιάς στην Ταϊλάνδη το 2021, έδωσε μια συγκινητική ομιλία στην οποία κάλεσε τον κόσμο «να βοηθήσει τη Μιανμάρ». Η Χαν Λάι προσπάθησε να συγκρατήσει τα δάκρυά της, καθώς είπε στο κοινό ότι, μόνο εκείνη την ημέρα, περισσότεροι από 100 διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας είχαν σκοτωθεί. «Λυπάμαι βαθιά για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους», είχε πει.

Η Χαν Λάι φαίνεται να περνούσε χρόνο στην Ταϊλάνδη μετά το πραξικόπημα, αλλά δεν της επιτράπηκε η είσοδος στη χώρα αυτή την εβδομάδα αφού φέρεται να επέστρεφε από το Βιετνάμ.

Η 23χρονη, της οποίας το πραγματικό όνομα είναι Θάου Νανταρ Αούγκ, εγκλωβίστηκε στο αεροδρόμιο Suvarnhabhumi της Μπανγκόκ την Τετάρτη, όταν επέστρεφε από μια σύντομη επίσκεψη της στο Βιετνάμ.

Ωστόσο, οι αρχές της Ταϊλάνδης δήλωσαν ότι η Χαν Λάι δεν μπόρεσε να εισέλθει λόγω προβλήματος με τα ταξιδιωτικά της έγγραφα και ότι δεν είχε συλληφθεί.

Η Χαν Λάι είπε στο Reuters ότι της απαγόρευσαν την είσοδο στην χώρα και πέρασε μια νύχτα στα κρατητήρια του αεροδρομίου, αλλά είναι «καλά τώρα».

«Απλώς περιμένω τι θα γίνει στη συνέχεια», είπε σε ένα τηλεφώνημα, αρνούμενη να αποκαλύψει πού βρίσκεται τώρα.

«Το μόνο πράγμα που θέλουμε είναι να μην επιστρέψει στη Μιανμάρ γιατί αν επιστρέψει, δεν ξέρουμε τι θα της συμβεί», είπε ένας εκπρόσωπος της, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Ερωτηθείς για την υπόθεση της Χαν Λάι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ταϊλάνδης, Τάνε Σανκράτ είπε ότι: «Δεν υπήρχαν σχέδια απέλασής της σε αυτό το στάδιο».

Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με εκπρόσωπο της χούντας της Μιανμάρ για να σχολιάσει την υπόθεση της Χαν Λάι.

Σε μια ανάρτηση στο Facebook, η Χαν Λάι είπε: «Ζητώ από τις αρχές της Ταϊλάνδης από εδώ, παρακαλώ βοηθήστε με και θα αρνηθώ να συναντηθώ με την αστυνομία της Μιανμάρ χρησιμοποιώντας τα ανθρώπινα δικαιώματά μου!» έγραψε στο Facebook το βράδυ της Πέμπτης. «Έχω ήδη επικοινωνήσει με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες».

Η αστυνομία της Ταϊλάνδης παρέπεμψε το Reuters στο γραφείο μετανάστευσης για το θέμα.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες είπε ότι η πολιτική της ήταν να μην επιβεβαιώνει μεμονωμένες περιπτώσεις.

Ο Φιλ Ρόμπερτσον του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έγραψε σε ένα tweet ότι οι αρχές της Ταϊλάνδης θα πρέπει να προστατεύσουν την Χαν Λάι και «σε καμία περίπτωση» δεν πρέπει να την παραδώσουν στη Μιανμάρ.