ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11/08/2021 14:31 EEST | Updated 11/08/2021 15:51 EEST

Βέλη ΣΥΡΙΖΑ για τον «εξαφανισμένο» Χρυσοχοΐδη: «Χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού;»

Και νέες βολές της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών.

Eurokinissi

«Ολο αυτό το διάστημα ο κ. Χρυσοχοΐδης παραμένει εξαφανισμένος» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και ρωτά «αν συνεχίζει να επιτελεί τα καθήκοντα του» και «αν συνεχίζει να χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού».

Ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει σε ανακοίνωση της ότι «τελευταία φορά που είδαμε τον κ. Χρυσοχοΐδη, αρμόδιο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ήταν όταν με τον κ. Χαρδαλιά ενημέρωναν τους πολίτες ότι στη Βαρυμπόμπη ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε υποδειγματικά». «Τρεις μέρες μετά, από αναζωπύρωση με 3 μποφόρ κάηκε το μισό λεκανοπέδιο, ενώ εδώ και οκτώ μέρες μαίνονται πυρκαγιές που κατέστρεψαν ολοσχερώς τη Βόρεια Εύβοια και συνεχίζουν να καίνε τη Πελοπόννησο», συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «όλο αυτό το διάστημα ο κ. Χρυσοχοΐδης παραμένει εξαφανισμένος».

«Αναρωτιόμαστε συνεχίζει να επιτελεί τα καθήκοντά του; Συνεχίζει να χαίρει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού;», σημειώνει, για να τονίσει πως «το χειρότερο που μπορεί να συμβεί, είναι την ώρα της κρίσης και ενώ ακόμη τα πύρινα μέτωπα μαίνονται, το ξεχαρβαλωμένο επιτελικό κράτος να έχει μείνει εντελώς ακυβέρνητο...».

Τι απαντά ο Χρυσοχοΐδης στον ΣΥΡΙΖΑ

«Και πυροσβέστης και επιτελικός. Συνεχώς παρών», δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που ερωτά «αν συνεχίζει ο υπουργός να επιτελεί τα καθήκοντα του» σημειώνοντας ότι «είναι εξαφανισμένος».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δήλωσε:

«Προς ενημέρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Αρχαία Ολυμπία την κρίσιμη νύχτα με τη μάνικα στο χέρι. Πάρνηθα από κάτω χαμηλά έως το Πυροφυλάκιο στο Κατσιμίδι, όλες αυτές τις μέρες και νύχτες. Και στο ενδιάμεσο στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι. Και πυροσβέστης και επιτελικός. Συνεχώς παρών».

Κίνημα Αλλαγής: Η αλαζονεία της θεωρίας του δήθεν επιτελικού κράτους και της ενός ανδρός αρχής κάηκε

Συνεννόηση και συνεισφορά όλων μας απέναντι στην κατάσταση που αφήνουν πίσω τους οι πυρκαγιές, διεκδικεί το Κίνημα Αλλαγής με το πρόσθετο επιχείρημα, «η αλαζονεία της θεωρίας του δήθεν επιτελικού κράτους και της ενός ανδρός αρχής κάηκε». Γι′ αυτό και επαναφέρει την πρόταση της προέδρου του, Φώφης Γεννηματά, για άμεση συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής αναφέρεται:

Α. Η καταστροφή από τις πυρκαγιές συνεχίζεται και η Κυβέρνηση ικανοποιημένη ως συνήθως δίνει συνεντεύξεις.

Δηλώνουν προκλητικά ότι «έκαναν ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό» την ώρα που κυριαρχεί η απογοήτευση και η απόγνωση στη χώρα.

Υποχρέωση κι ευθύνη τους είναι να δώσουν επιτέλους ένα τέλος στον εφιάλτη.

Β. Η Κυβέρνηση εξήγγειλε χθες τα πρώτα μέτρα ανακούφισης για τους πυρόπληκτους.

Είναι αναγκαία, αλλά δεν μπορεί να μείνουμε σε αυτά. Το αρνητικό παράδειγμα του 2007 με Κυβέρνηση της ΝΔ στην Ηλεία, που η συμβολή του κράτους έμεινε στα αρχικά επιδόματα, δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Γ. Εκείνο που απαιτείται είναι να διαμορφωθεί επειγόντως ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ,τόσο για την πρόληψη και την ενίσχυση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας, όσο και για την ανασυγκρότηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των περιοχών».

Κατά την άποψη του Κινήματος Αλλαγής, το πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

«1. Ένα νέο αποτελεσματικό σχέδιο ανασυγκρότησης του συστήματος πολιτικής προστασίας και ενίσχυσης των μηχανισμών με όλα τα απαραίτητα μέσα και προσωπικό.

2. Την λήψη άμεσων μέτρων πρόληψης για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την διάβρωση του εδάφους και τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα μετά την καταστροφή των δασών.

3. ’Αμεση κήρυξη ως αναδασωτέων των πληγεισών περιοχών. Προστασία των δασών με τοπικά σχέδια, ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και αλλαγές στην λειτουργία των δασικών υπηρεσιών.

4. Επιτάχυνση της καταγραφής των ζημιών σε σπίτια, καλλιέργειες, επιχειρήσεις ώστε να δοθούν οι πλήρεις αποζημιώσεις το ταχύτερο. Επαναφορά της ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των περιοχών χωρίς καθυστερήσεις.

5. Είναι αναγκαίο για την Εύβοια, την Ηλεία και άλλες πληγείσες περιοχές ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης», προτείνεται εξάλλου.

Ταυτοχρόνως ζητά ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών και τούτο γιατί «τουριστικές και αγροτικές δραστηριότητες έχουν πληγεί για χρόνια.

Είναι επιβεβλημένο να δοθούν φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα για ανάπτυξη εναλλακτικών οικονομικών δραστηριοτήτων και επιδοτήσεις για την απασχόληση των κατοίκων».

Επιπλέον, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει διακηρύξει «από την πρώτη στιγμή, τη βαθιά πίστη μας στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης για την συγκρότηση και την ταχεία και ολοκληρωμένη εφαρμογή του.

Η εφαρμογή ενός τέτοιου Προγράμματος προϋποθέτει οπωσδήποτε αποτελεσματικούς μηχανισμούς και επαρκείς πόρους.

Είναι αναγκαίο γι′ αυτό να γίνει ανασχεδιασμός της διάθεσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και των πόρων του ΕΣΠΑ και της νέας ΚΑΠ.

Εάν ο κ Μητσοτάκης εννοεί πράγματι αυτά που είπε για την συνεννόηση και την κοινή προσπάθεια, δεν έχει παρά να αποδεχθεί τώρα την πρόταση της Προέδρου Φώφης Γεννηματά για άμεση συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Ώστε στη συνέχεια, στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές να γίνει εξειδίκευση με ειδικά μέτρα, αλλά και να διασφαλιστεί ο διακομματικός έλεγχος της πορείας εφαρμογής του προγράμματος.

Ε. Σε κάθε περίπτωση το Κίνημα Αλλαγής με τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες του, θα συμβάλλει καθοριστικά στην διαμόρφωση του ολοκληρωμένου προγράμματος ανασυγκρότησης. Γι′ αυτό ξεκινάει διάλογο με τους φορείς και τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές και θα ασκήσει τον αναγκαίο κοινοβουλευτικό έλεγχο στη Βουλή.

Ήδη οι αρμόδιοι της ΚΟ, με εντολή της Προέδρου θα πάρουν τις σχετικές πρωτοβουλίες.

Η ελπίδα θα φυτρώσει στα καμένα με την προσπάθεια, τη συνεννόηση και τη συνεισφορά όλων μας. Η αλαζονεία της θεωρίας του δήθεν επιτελικού κράτους και της ενός ανδρός αρχής κάηκε», καταλήγει η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής.

Ν. Σοφιανός: Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν από το λαό

«Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν από το λαό, για το έγκλημα διαρκείας που συνεχίζεται και από τη σημερινή και από τη χθεσινή κυβέρνηση, με την απουσία της πρόληψης για τις πυρκαγιές σε βάρος του δασικού πλούτου και των κατοίκων», επισήμανε, από την πλευρά του, ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε του παρέμβαση στον τ/σ «Open».

«Η εγκατάλειψη και η υποχρημαδότηση των δασών είναι ένα έγκλημα που συνεχίζεται από όλες τις κυβερνήσεις» σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι στις 24 Μαΐου ο πρωθυπουργός έλεγε ότι «είμαστε έτοιμοι» και την ίδια ώρα «αντί για τα 17 εκατομμύρια που ζητούσαν τα δασαρχεία αυτή η κυβέρνηση έδωσε μόλις 1,7 εκατομμύρια για τη δασοπροστασία», ενώ «το 2019 η προηγούμενη κυβέρνηση για πρόληψη των δασών είχε δώσει 1,6 εκατομμύρια».

«Άρα υπάρχει ένοχος, υπάρχει αιτία και ειδικότερα για τις τεράστιες αυτές καταστροφές δεν μπορούμε να αρκεστούμε σε αυτά που είπε η κυβέρνηση. Πρώτα απ′ όλα θεωρούμε αυτονόητη την αποζημίωση στο 100% των περιουσιών των λαϊκών οικογενειών, των αγροτών, των κτηνοτρόφων οι οποίοι έχασαν την δουλειά τους και το εισόδημά τους. Διότι το να λέμε ότι για τρία χρόνια δεν θα πληρώνει κάποιος ΕΝΦΙΑ ή ότι για έξι μήνες παγώνουν οι λογαριασμοί, μετά από έξι μήνες θα έλθει ο λογαριασμός και ο κόσμος δεν θα έχει να τον πληρώσει», είπε.

«Επίσης επειδή ζούμε σε αυτή την χώρα τόσα χρόνια ξέρουμε ότι αυτά που λένε ότι θα δοθούν άμεσα περνούν χρόνια, ή και χρόνος όπως π.χ στην Καρδίτσα, για να πάρουν οι πυροπαθείς μόλις το 70% αυτών που είχαν ανακοινωθεί. Ακόμα περιμένουν οι σεισμοπαθείς της Λάρισας ακόμα και τα 600 ευρώ», ανέφερε στη συνέχεια.

Πρόσθεσε ότι «επειδή ζούμε σε αυτή τη χώρα και έχουμε να κάνουμε με αυτές τις κυβερνήσεις και τη σημερινή, ο κόσμος πρέπει να οργανωθεί, πρέπει να πιέσει, πρέπει να δείξει την πυγμή του αν θέλει να υπάρξουν κάποια αποτελέσματα από την υλοποίηση των μέτρων που ακούστηκαν».

«Εχουμε χορτάσει σε αυτή τη χώρα από ”μεγάλους ευεργέτες” με τεράστιες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις. Το κρίσιμο σήμερα είναι από τη μια να προστατεύσουμε τον φυσικό μας πλούτο και από την άλλη να πιεστεί αυτή η κυβέρνηση όχι για αυτά που είπε, αλλά για την ανάγκη να αποζημιωθεί 100% ο κόσμος», τόνισε, καταλήγοντας, ο Ν. Σοφιανός.

ΜέΡΑ 25: Νέο κίνημα ξεσηκώνεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

Το ΜέΡΑ 25 εκτιμά ότι «ένα νέο κίνημα ξεσηκώνεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, απελευθερωμένο από τα κόμματα, έτοιμο να τους πετάξει έξω από τα δάση - κι αμέσως μετά από κάθε πτυχή της Πράσινης Μετάβασης». Ταυτόχρονα επιτίθεται με μια μακροσκελή ανακοίνωσή του στην κυβέρνηση τονίζοντας:

«Όπως οι μαυραγορίτες έβλεπαν την Κατοχή ως ευκαιρία, έτσι κι η αρπακτική ολιγαρχία βλέπει τις φωτιές και της τρέχουν τα σάλια. Στις φλόγες οι ολιγάρχες βλέπουν λογιών-λογιών ευκαιρίες. Ακόμα κι η αναδάσωση, αν γίνει π.χ. με σπόρους και δενδρύλλια της Bayern-Monsanto, επεκτείνει το βασίλειο τους και γεμίζει τα ταμεία τους. Όπως ”αγκάλιασαν” την Πράσινη Μετάβαση για να πλουτίσουν βάφοντας με τοξική, πράσινη μπογιά τις πιο περιβαλλοντοκτόνες ”επενδύσεις”, έτσι και τώρα η ”Μητσοτάκης ΑΕ” που τους εκπροσωπεί ετοιμάζει, εκ μέρους τους, Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ραμμένες και κομμένες στα μέτρα τους».

Το ΜέΡΑ 25 υποστηρίζει ότι «η αναδάσωση θα γίνει με κριτήρια βιωσιμότητας και βιοποικιλότητας, κι όχι με επιχειρηματικά συμφέροντα που προωθούν υβριδικά δέντρα και μεθόδους που δημιουργούν στείρα δάση εξαρτημένα από εταιρείες για την επιβίωσή τους». Προσθέτει ότι «οι συνελεύσεις των τοπικών κοινοτήτων θα εποπτεύουν την φυσική αναδάσωση - ούτε η ”Μητσοτάκης ΑΕ” ούτε οι απονομιμοποιοημένες στα μάτια των πολιτών αμαρτωλές Περιφέρειες».

Καμία αλλαγή χρήσης γης στα καμένα για 30 χρόνια

Το ΜέΡΑ25 επισημαίνει ότι καταθέτει και ξανακαταθέτει, από πέρσι, τροπολογία που απαγορεύει την οποιαδήποτε αλλαγή χρήσης γης για 30 χρόνια μετά από πυρκαγιά, την οποία απορρίπτει η κυβέρνηση. Για τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «λένε κι αυτοί όχι στην αλλαγή χρήσης γης αλλά, πονηρά προσθέτουν, ”έως ότου εγκριθεί κατάλληλη χωροταξική μελέτη”. Επειδή στο ΜέΡΑ25 ξέρουμε πως γίνονται αυτές οι μελέτες, επιμένουμε: Καμία αλλαγή χρήσης γης για 30 χρόνια!».

Επίσης, το ΜέΡΑ 25 υποστηρίζει ότι γίνεται πολλή κουβέντα για το αν τις νέες ανεμογεννήτριες «θα τις βάλουν στα καμένα δάση ή αν θα κόψουν δέντρα που δεν έχουν ακόμα καεί για να φυτέψουν ανεμογεννήτριες. Για το ΜέΡΑ25 το δίλημμα αυτό είναι και εκτός θέματος και ανήθικο. Από την ίδρυσή μας φωνάζουμε: Καμία ανεμογεννήτρια στην στεριά! Αντίθετα, στο πρόγραμμά μας μιλάμε για πλωτές ανεμογεννήτριες στα ανοικτά μακριά από ιχθυότοπους και ανθρώπους».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)