Βελιγράδι, Καταφύγιο Πολιτισμού και Δημιουργίας

Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Μία βόλτα στη σύγχρονη ιστορία των Βαλκανίων, με την πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι, να αποτελεί μία πόλη ζωντανή, δημιουργική, γεμάτη ανατροπές. Με ιστορία, καλά αποτυπωμένη στους δρόμους της πόλης, στα πρόσωπα και τις συνήθειες των ανθρώπων, εξερευνούμε έναν άγνωστο, γοητευτικό γείτονα. Χτισμένη στις όχθες δύο ποταμών, ισχυρό φυσικό φρούριο και συχνά ιστορικό όριο ανάμεσα σε αυτοκρατορίες, είναι μία πόλη στην οποία ζεις την ιστορία.

Ένα μαγευτικό Κάστρο και ένα ολοκαίνουριο καταφύγιο ήταν η αφορμή. Μία αφορμή που ακούει στο όνομα Mama Shelter.

Η γνωστή δημοφιλής ξενοδοχειακή αλυσίδα, έφτιαξε, σ’ ένα από τα ομορφότερα και πιο ενδιαφέροντα σημεία της πόλης, ένα μοντέρνο κατάλυμα, αντάξιο της μοναδικότητας του Βελιγραδίου. Πρωτότυποι, άνετοι κοινόχρηστοι χώροι και 125 μοντέρνα δωμάτια, σε κάνουν να πιστεύεις ότι η εναλλακτική διάθεση της πόλης ξεδιπλώθηκε μέσα σε ένα κτίριο. Ζωγραφισμένοι τοίχοι σε μεταφέρουν εικονικά σε πεζοδρόμους, ενώ τα αμέτρητα βιβλία με τα οποία είναι διακοσμημένοι οι χώροι, σε προκαλούν να ξεφυλλίσεις κάποιο από αυτά.

Η ζωή στο ξενοδοχείο είναι πράγματα ξεχωριστή. Πάνω από ένα μεγάλο mall, δίπλα σε μία από τις εισόδους του εμπορικού κέντρου, θα πάρεις το ασανσέρ. Φτάνοντας στον 4ο όροφο όπου βρίσκεται και η ρεσεψιόν, έχεις την ευκαιρία να χαλαρώσεις σε ένα χώρο όπου τα πολύχρωμα σχέδια στην οροφή και τα προσεκτικά επιλεγμένα, διαφορετικά μεταξύ τους έπιπλα θα σε κάνουν να νιώσεις ότι βρίσκεσαι σ’ ένα δημιουργικό καταφύγιο.

Το μεσογειακού χαρακτήρα εστιατόριο σε προκαλεί να το δοκιμάσεις. Είναι από τις φορές που εύχεσαι να πεινάς και θέλεις να γευτείς τα πάντα. Από τοπικές σπεσιαλιτέ, μέχρι πίτσα αλλά και γνώριμες ελληνικές γεύσεις.

Στην πόλη

Το Βελιγράδι μοιάζει να έχει αφήσει πίσω το πολύπαθο παρελθόν και έχει μεταμορφωθεί σε μία πόλη που γοητεύει με την ατμόσφαιρα, τη ζωντάνια και τη νυχτερινή ζωή της. Ξεκίνησε τις περιπλανήσεις από το φρούριο Kalemegdan και δες τον Σάββα και τον Δούναβη να ενώνονται μπροστά σου. Οι δρόμοι της πόλης σε καλούν να αρχίσεις τις ποδηλατάδες. Μόλις κατέβεις από το ποδήλατο, ανέβα σε ένα καραβάκι και θαύμασε τα αξιοθέατα, ακούγοντας παράλληλα τις ιστορίες των καπετάνιων!

Οι κοντινές μνήμες

Μπορεί ο πόλεμος του 1999, να προκάλεσε σημαντικές ζημιές στην πόλη, ωστόσο πολύ σύντομα το Βελιγράδι κατάφερε να επουλώσει τις πληγές του, να ορθοποδήσει, να βρει το σφυγμό του και να αποτελεί πλέον έναν σημαντικό προορισμό για χιλιάδες τουρίστες όλες τις εποχές του χρόνου. Το Βελιγράδι επέλεξε να μη χάσει την ιστορική του μνήμη και τα κτίρια τα οποία επλήγησαν από τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς, να τα διατηρήσει μέχρι και σήμερα, με τις πληγές τους ανοιχτές. Βρίσκονται εκεί για να θυμίζουν την πρόσφατη ιστορία της πόλης. Μεταξύ των βομβαρδισμένων κτιρίων είναι εκείνα αρκετών υπουργείων, το κτίριο της Ραδιοτηλεόρασης, αρκετά νοσοκομεία, το Ξενοδοχείο Γιουγκοσλαβία, το κτίριο της Κεντρικής Επιτροπής, ο Πύργος Άβαλα και η Κινέζικη πρεσβεία.

Η πόλη αλλάζει και οι συζητήσεις ανάβουν

Η πόλη αλλάζει γρήγορα και συχνά βίαια. Μία από τις μεγαλύτερες και καυτές συζητήσεις αυτή τη στιγμή στο Βελιγράδι είναι το νέο οικιστικό πλάνο ανάπτυξης της πόλης. Η εταιρεία Eagle Hills από τα Αραβικά Εμιράτα, ανέλαβε την ανάπλαση του ποτάμιου Μετώπου του Βελιγραδίου, με στόχο την οικοδόμηση νέου τμήματος της πόλης. Το σχέδιο με προϋπολογισμό 3,5 δις ευρώ, έχει φανατικούς οπαδούς και μαχητικούς πολέμιους, οι οποίοι χαρακτηρίζουν το έργο φαραωνικό και ριζικά αντίθετο με την φυσιγνωμία της πόλης.

Το πάρκο του Φρουρίου

Ο Μεγαλειώδεις Δούναβης, ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης, που έχει ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι του από τον Μέλανα Δρυμό της Γερμανίας, συναντά το Σάβα, πλωτό ποτάμι των Βαλκανικής σ ‘ένα από τα στρατηγικότερα σημεία όλων των Βαλκανίων. Στο σημείο που ενώνονται τα δύο ποτάμια ήδη από τον 2 μ.Χ. αιώνα, οι Ρωμαίοι οικοδόμησαν το πρώτο φρούριο. Τόπος που καθόρισε συχνά τις ιστορικές εξελίξεις στην Νότια Ευρώπη, σήμερα είναι ένα πάρκο πνιγμένο στο πράσινο και αποτελεί την καρδιά του Βελιγραδίου. Πύργοι, εντυπωσιακά οχυρωματικά έργα, μεσαιωνικά γεφυράκια, ένα Στρατιωτικό Μουσείο, Πύργος Nebojsa, όπου φυλακίστηκε και θανατώθηκε ο Ρήγας Φεραίος, η μεσαιωνική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, ψιθυρίζουν ιστορίες 20 αιώνων. Το Kalemegdan είναι ένα ολοζώντανο πάρκο, πλήρως ενσωματωμένο στη ζωή της πόλης. Πλακόστρωτα που φιλοξενούν υπαίθριες εκθέσεις, παιδιά που κάνουν βόλτες με το γραφικό τρενάκι και κυρίως η συγκλονιστική θέα στο Νέο Βελιγράδι, αλλά και στη ίδια την ιστορία, αυτής της πόλης, κάνουν το Kalemegdan βασικό σταθμό κάθε επίσκεψης.

Knez Michailova

Ο ομορφότερος και εμπορικότερος πεζόδρομος της πόλης. Ενώνει το Kalemegdan με την καρδιά του Βελιγραδίου. Νεοκλασσικά κτήρια, εντυπωσιακές γκαλερί, ιστορικά βιβλιοπωλεία, συνυπάρχουν με όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές εμπορικές φίρμες. Μουσικοί του δρόμου, καστανάδες και φούρνοι με λαχταριστά σέρβικα εδέσματα, όλα μπερδεύονται γλυκά και βαλκανικά, για να πάρει ο επισκέπτης μία γεύση πώς έχει επιλέξει να ζει ένας λαός.

H Skardarlija

Λεγόμενη και Μονμάρτη του Βελιγραδίου, ή Bohemian Quarter, η γειτονιά της Skardarlija είναι το πιο γραφικό κομμάτι του ιστορικού κέντρου της πόλης. Οι βόλτες ξεκινούν από την οδό Skadarska, ένα πλακόστρωτο δρομάκι στέκι λογοτεχνών και ζωγράφων του περασμένου αιώνα. Με λουλουδιασμένα μπαλκόνια και χαριτωμένες αυλές αλόμη και σήμερα, φιλοξενεί σερβικά ταβερνάκια με ζωντανή παραδοσιακή μουσική, μικρές γκαλερί και παραδοσιακά καφέ.

Η Strahinjica Bana, Mπαράκια, στυλάτα εστιατόρια, σκηνές ζωντανής μουσικής, ότι πιο φρέσκο σε γκράφιτι στους τοίχους, συνυπάρχουν με προκλητικά ακριβά αυτοκίνητα και βαλκανική λάμψη. Ένα από τα πιο ζωντανά σημεία της πόλης, απαραίτητο πέρασμα για κάθε επισκέπτη που θέλει να αφουγκραστεί το σφυγμό του Βελιγραδίου.

Ο Άγιος Σάββας

Ένας από τους μεγαλύτερους σε μέγεθος ορθόδοξους ναούς της Ευρώπης, αφιερωμένος στον ιδρυτή της Σερβικής εκκλησίας, διανοούμενο και θεμελιωτή της σερβικής νομοθεσίας. Το μέγεθός του ναού κόβει κυριολεκτικά την ανάσα. Ολόλευκο μάρμαρο, χρυσοποίκιλτες λεπτομέρειες και το εσωτερικό του να βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση. Θα χρειαστούν ακόμη αρκετά χρόνια και αρκετά χρήματα επίσης, μέχρι να είναι ολοκληρωθεί η οικοδόμησή του.

Η Strahinjica Bana

Mπαράκια, στυλάτα εστιατόρια, σκηνές ζωντανής μουσικής, ότι πιο φρέσκο σε γκράφιτι στους τοίχους, συνυπάρχουν με προκλητικά ακριβά αυτοκίνητα και βαλκανική λάμψη. Ένα από τα πιο ζωντανά σημεία της πόλης, απαραίτητο πέρασμα για κάθε επισκέπτη που θέλει να αφουγκραστεί το σφυγμό του Βελιγραδίου.