Βέλγιο: Αλγερινός μετανάστης «χωρίς χαρτιά» διεκδικεί τα κέρδη του από «Ξυστό»

Το νικητήριο δελτίο αγοράστηκε στο Ζεμπρούγε, έναντι 5 € και χάρισε στο νικητή 250.000 € τα οποία αγωνίζεται να εισπράξει.
TWITTER

Ενας Αλγερινός παράτυπος μετανάστης που κέρδισε 250.000 ευρώ στο ”Ξυστό” με 5 ευρώ στο βελγικό λιμάνι του Ζεμπρούγε στη Δυτική Φλάνδρα στα τέλη Μαρτίου, εμφανίστηκε τις προηγούμενες μέρες και δίνει αγώνα για να εισπράξει τα κέρδη του.

Ο νεαρός κέρδισε 250.000 ευρώ με ένα ξυστό που αγόρασε σε ένα σούπερ μάρκετ. Καθώς τα καταστήματα μπορούν να πληρώσουν μόνο κέρδη μικρότερα από 2.000 ευρώ σε μετρητά, ο ιδιοκτήτης προσπάθησε να εξηγήσει στον Αλγερινό πως έπρεπε να επικοινωνήσει με την Εθνική Λοταρία, η οποία θα πλήρωνε τα κέρδη αφού παρουσίαζε το δελτίο του.

Αυτό όμως δεν συνέβη ποτέ. Ο άνδρας εξαφανίστηκε. Ο λόγος; Διαπιστώθηκε ότι δεν είχε άδεια παραμονής και επίσης δεν είχε υποβάλει αίτηση για άσυλο στο Βέλγιο, καθώς ήταν μέλος μιας ομάδας μεταναστών στο Ζεμπρούγε που προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μάγχη για να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο – πράγμα που σημαίνει ότι ελάχιστα στοιχεία ήταν γνωστά για την ταυτότητά του. Το βελγικό λιμάνι είναι ένας δημοφιλής προορισμός για μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στην Αγγλία κρυμμένοι σε φορτηγά ή κοντέινερ.

Τα μόνα στοιχεία στα οποία μπορούσε να βασιστεί η Εθνική Λοταρία για να τον εντοπίσει ήταν ορισμένα πλάνα κάμερας από το κατάστημα όπου αγόρασε το ξυστό και μια φωτογραφία του άνδρα που τράβηξε ένας τοπικός ιερέας, αναφέρει η Het Laatste Nieuws.

Την περασμένη Παρασκευή, μάλιστα, τρεις άνδρες παρουσιάστηκαν στην Εθνική Λοταρία με το επίμαχο δελτίο. Όμως κανείς από αυτούς δεν έμοιαζε με τον νικητή όπως τον κατέγραψε η κάμερα.

Και οι τρεις τους συνελήφθησαν και το λαχείο κρατείται από τότε σε χρηματοκιβώτιο από την αστυνομία του Μπριζ. Υπήρχαν φόβοι ότι οι τρεις άνδρες είχαν κάνει κάτι κακό στον νικητή για να εισπράξουν τα κέρδη του.

Όμως την Τρίτη (12/4, ο άνδρας που αγόρασε το ξυστό εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα, συνοδευόμενος από ένα δικηγόρο, επιβεβαίωσε ο εισαγγελέας της Δυτικής Φλάνδρας στην De Standaard.

Αν και ταυτοποιήθηκε ως ο πραγματικός νικητής καθώς ανακρίθηκε παρουσία του δικηγόρου του, δεν μπόρεσε εντούτοις να εισπράξει τα κέρδη του.

«Ο πελάτης μου βρίσκεται σε παράνομη κατάσταση, δεν έχει χαρτιά και τραπεζικό λογαριασμό», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP την Παρασκευή ο Αλεξάντερ Βερστράτε, δικηγόρος του 28χρονου μετανάστη.

«Αναζητούμε τα έγγραφα που μπορούν να αποδείξουν την ταυτότητά του. Θα πρέπει να επικοινωνήσει με την οικογένειά του στην Αλγερία».

Ο Βερστράτε ανέφερε ότι το νικητήριο Ξυστό κρατείται επί του παρόντος από ένα δικαστήριο στην πόλη της Μπριζ.

Τελικά τα τρία άτομα που συνελήφθησαν, με καταγωγή επίσης από τη Βόρεια Αφρική, κρατήθηκαν για μια νύχτα από την αστυνομία ως ύποπτοι για κλοπή προτού αφεθούν ελεύθεροι καθώς όπως αποκάλυψε ο αληθινός νικητής είναι φίλοι του και προσπάθησαν να εισπράξουν τα κέρδη εκ μέρους του.

Ο Βερστράτε είπε ότι ο πελάτης του, ο οποίος δεν σκοπεύει να ζητήσει άσυλο για να μείνει στο Βέλγιο, είχε λάβει εγγυήσεις από τις αρχές ότι δεν θα απελαθεί μέχρι να παραλάβει τα κέρδη του.

Η Εθνική Λοταρία μπορεί να πληρώσει τόσο μεγάλα ποσά μόνο με την κατάθεσή τους σε τραπεζικό λογαριασμό, αλλά καθώς ο νικητής δεν έχει άδεια διαμονής στο Βέλγιο, δεν μπορεί να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό.

Τα χρήματα θα μπορούσαν πάντως να κατατεθούν σε λογαριασμό ξένης τράπεζας με τη συγκατάθεση του νικητή, όπως ανέφερε η Λοταρία, καθιστώντας σαφές ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να δώσει τα κέρδη στον μετανάστη. Σε κάθε περίπτωση, ο άνδρας δικαιούται τα κέρδη του, «με χαρτιά ή χωρίς».

Πηγή: AFP, Τhe Brussels Times

Πήγαινε στην αρχική σελίδα