ΔΙΕΘΝΕΣ
23/02/2019 07:54 EET | Updated 23/02/2019 10:02 EET

Βενεζουέλα: Η μάχη της γέφυρας Τιεντίτας για την ανθρωπιστική βοήθεια

Ο Χουάν Γκουαϊντό υπόσχεται ότι το Σάββατο θα παραδώσει τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.

EDINSON ESTUPINAN via Getty Images

Η κυβέρνηση Μαδούρο ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι κλείνει προσωρινά τις τρεις γέφυρες στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία, κοντά στην πόλη Κουκουτά, ενώ η αντιπολίτευση, υπό την ηγεσία του Χουάν Γκουαϊντό, υπόσχεται ότι το Σάββατο θα παραδώσει τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που έρχεται από το εξωτερικό, παρά τις αντίθετες διαταγές του προέδρου Μαδούρο.

Η αντιπαράθεση για την ανθρωπιστική βοήθεια οδήγησε σε αιματοχυσία την Παρασκευή, καθώς δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στα σύνορα με την Βραζιλία, σκοτώνοντας δύο και τραυματίζοντας δεκάδες. 

Η αιματοχυσία συνέβη την ίδια ώρα που οι πρόεδροι της Χιλής, της Κολομβίας και της Παραγουάης έσπευσαν στην κολομβιανή πόλη Κουκουτά, στά σύνορα με την Βενεζουέλα, για να συναντηθούν με τον Γκουαϊντό σε μία επίδειξη ισχύως εναντίον του Μαδούρο. Στην πόλη έχει συγκεντρωθεί η ανθρωπιστική βοήθεια κι εκεί έγινε την Παρασκευή η συναυλία υπέρ του Γκουαϊντό που οργάνωσε ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Luisa Gonzalez / Reuters
Πλήθος κόσμου στη συναυλία που διοργάνωσε ο Μπράνσον την Παρασκευή.

«Θα δούμε αν θα επιτεθούν σε ειρηνικούς διαδηλωτές ή αν θα ανοίξουν την πόρτα στην βοήθεια» δήλωσε ο Ντάριο Ραμίρεζ, εκ των δημοτικών συμβούλων της Βενεζουέλας, ο οποίος βρίσκεται στην Κουκουτά μαζί με άλλους ακτιβιστές που θα συνοδεύσουν το κονβόι της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα πρέπει να περάσει από την γέφυρα Τιεντίτας, την οποία οι δυνάμεις του Μαδούρο έχουν αποκλείσει με νταλίκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γέφυρα Τιεντίτας: Η γέφυρα στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα

Handout . / Reuters
Οι πρόεδροι της Χιλής, της Κολομβίας και της Παραγουάης έσπευσαν στην κολομβιανή πόλη Κουκουτά, στά σύνορα με την Βενεζουέλα, για να συναντηθούν με τον Γκουαϊντό.

Επιμένει ο Γκουαϊντό

Στο μεταξύ, ο αυτοανακηρυγμένος μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, δήλωσε ότι κατάφερε να περάσει τα σύνορα της χώρας του και να μεταβεί στην Κολομβία με τη βοήθεια του στρατού.

«Οι ένοπλες δυνάμεις συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία», υποστήριξε ο Γκουαϊντό στην Κουκουτά.

Μέχρι στιγμής, οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας τάσσονται στο πλευρό του Νικολάς Μαδούρο. «Τα εμπόδια που βάζει η δικτατορία» θα ξεπεραστούν «από ποταμούς ενότητας και ειρήνης», είπε ο Γκουαϊντό. Η παραλαβή ανθρωπιστικής βοήθειας «δεν είναι ζητιανιά (...). Ο λαός της Βενεζουέλας δεν ζητιανεύει, αντιστέκεται σε μια δικτατορία», επέμεινε.

Ο Γκουαϊδό έκανε τις δηλώσεις αυτές περιστοιχισμένος από τους προέδρους της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα και της Παραγουάης Μάριο Άμπντο Μπενίτες, μαζί με τους οποίους επισκέφθηκε ένα κέντρο συγκέντρωσης της βοήθειας.

Ο Μαδούρο, ο οποίος απορρίπτει τις πιέσεις της αντιπολίτευσης, των ΗΠΑ και της Δύσης καθώς και χωρών της περιοχής να παραιτηθεί, χαρακτηρίζει την αποστολή της βοήθειας πρόσχημα για να αρχίσει μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση και δεν προτίθεται να επιτρέψει την είσοδό της στη χώρα.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα Έλιοτ Έιμπραμς μετέβη στην Κουκουτά για να επιβλέψει και να υποστηρίξει την επιχείρηση της παράδοσης της βοήθειας, σύμφωνα με το κολομβιάνικο δίκτυο Caracol.

 Ο Λευκός Οίκος «καταδίκασε» την Παρασκευή (το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) τη «χρήση βίας» από τον στρατό της Βενεζουέλας εναντίον αμάχων.

«Οι ΗΠΑ προτρέπουν τον στρατό της Βενεζουέλας να τηρήσει το συνταγματικό του καθήκον, το οποίο είναι να προστατεύει τους πολίτες της Βενεζουέλας. Ο στρατός της Βενεζουέλας οφείλει να επιτρέψει να εισέλθει στη χώρα η ανθρωπιστική βοήθεια με ειρηνικό τρόπο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Marco Bello / Reuters