ΔΙΕΘΝΕΣ
13/02/2019 11:53 EET

Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊντό δεσμεύεται να φέρει ανθρωπιστική βοήθεια

Συνεχίζεται η κρίση στη χώρα.

ASSOCIATED PRESS

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊντό, δεσμεύτηκε σε συνέντευξη στο Καράκας να εξασφαλίσει πως ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία μπλοκάρει ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, θα φτάσει στη χώρα.

Ο Γκουαϊντό είπε ότι νέα σημεία συγκέντρωσης και διαδρομές στη χώρα θα επέτρεπαν σε εθελοντές να φέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Μαδούρο δήλωσε στο BBC ότι δεν θα επιτρέψει να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια, υποστηρίζοντας πως είναι μέσον για επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα. Στο μεταξύ, οι πολίτες της χώρας αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφίμων εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

«Έχουμε σχεδόν 300.0000 Βενεζουελάνους που θα πεθάνει εάν δεν εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια. Υπάρχουν σχεδόν δύο εκατομμύρια που η υγεία τους κινδυνεύει» είπε ο Γκουαϊντό σε συγκέντρωση την Τρίτη.

Ο Γκουαϊντό, που έχει αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ και τις περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις ως μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, είπε στους υποστηρικτές του στην πρωτεύουσα ότι ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στη χώρα στις 23 Φεβρουαρίου. Απεσταλμένοι του συναντήθηκαν με Βραζιλιάνους αξιωματούχους αυτή την εβδομάδα και ανακοίνωσαν σχέδια για τη δημιουργία ενός δεύτερου κέντρου αποθήκευσης στην πολιτεία Ροράιμα, στα νοτιοανατολικά σύνορα της Βενεζουέλας.

Ο Γκουαϊντό φαίνεται να βασίζεται σε εθελοντές, καθώς ζήτησε 250.000 άτομα που γράφτηκαν online να οργανωθούν το Σαββατοκύριακο, «επειδή θα πρέπει να πάμε σε καραβάνια».

Αμερικανικά φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν την προηγούμενη εβδομάδα στην πόλη Κουκούτα στα σύνορα με την Κολομβία, μα εμποδίστηκαν στη γέφυρα Τιεντίτας από στρατιώτες της Βενεζουέλας.

Ο Μαδούρο χαίρει ακόμα μεγάλης στήριξης από πολλούς πολίτες της Βενεζουέλας και έχει την πίστη των ενόπλων δυνάμεων- ενώ η αριστερή κυβέρνησή του υποστηρίζεται από τη Ρωσία και την Κίνα. Ωστόσο δέχεται πιέσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό για να καλέσει πρόωρες προεδρικές εκλογές, εν μέσω κατηγοριών για ευρεία διαφθορά και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Γκουαϊντό την προηγούμενη εβδομάδα πρόσφερε αμνηστία σε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που θα αποκήρυτταν τον Μαδούρο, λέγοντας ότι η παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Sponsored Post