Βένια Δημητρακοπούλου: «Πόλεμος ξαφνικά», ένα έργο που γέννησε ο εγκλεισμός

Είναι από κοινού με τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο και παρουσιάζεται στο Back to Athens 8.
Η Βένια Δημητρακοπούλου
Η Βένια Δημητρακοπούλου
Venia Dimitrakopoulou / Facebook

«Με το τέλος της εποχής της χειραψίας, της αφής, επινοούμε τρόπους ίδιας έντασης και ουσίας για να αισθανθούμε, να καταλάβουμε, να αγγίξουμε ο ένας τον άλλον...»

Κάπως έτσι προέκυψε το «Πόλεμος ξαφνικά...», δηλωτικός τίτλος του ηχητικού έργου που αποτελείται από 12+1 αυτόνομα κομμάτια των Βένιας Δημητρακοπούλου και Παναγιώτη Καλατζόπουλου. Κομμάτια που μπορούν να ακουστούν είτε όλα μαζί είτε αποσπασματικά. Οπως συμβαίνει στο στο φετινό Back to Athens 8, το φεστιβάλ που δίνει ραντεβού με το φιλότεχνο κοινό ως 4 Ιουλίου στο εμβληματικό κτίριο νεότερων μνημείων, το Μέγαρο Ησαΐα. Παρουσιάζονται 16 επιμελητικές εκθέσεις και προτάσεις, με τη συμμετοχή 130+ καλλιτεχνών, επιμελητών, ανεξάρτητων χώρων και πρωτοβουλιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η αφίσα του 8ου Back to Athens
Η αφίσα του 8ου Back to Athens
Back to Athens

«Στη διάρκεια του πρώτου εγκλεισμού θέλησα να κάνω κάτι με όλα όσα αναδύθηκαν απρόσμενα και συχνά βίαια ως προς την πρωτόγνωρη έντασή τους. Η ανάγκη αντίστασης στον υποχρεωτικό εγκλεισμό, μαζί και η ανάγκη της επικοινωνίας, μου έδωσαν την ώθηση» αναφέρει η εικαστικός καλλιτέχνης Βενια Δημητρακοπούλου.

«Δούλεψα με ό,τι είχα στα χέρια μου. Με ένα χαρτί, με ένα μολύβι, με ένα κινητό τηλέφωνο για να ηχογραφώ αυτά που έγραφα. Ζήτησα από τον φίλο και συνθέτη Παναγιώτη Καλαντζόπουλο να δοκιμάσουμε κάτι. Να του στείλω ένα ηχογραφημένο κείμενό μου και να το ντύσει εκείνος μουσικά. Όταν άκουσα το αποτέλεσμα, ξαφνιάστηκα. Ήταν σαν εκείνη την ώρα, μέσα από την απόσταση, δύο κόσμοι διαφορετικοί να έδωσαν για λίγο τα χέρια. Ήταν σαν μια ζεστή χειραψία την ώρα που η αφή έλειπε.

Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλα, και κάπως έτσι προέκυψε o ”Πόλεμος Ξαφνικά”. Ένα έργο ηχητικό που μιλά για μια απρόσμενη συνάντηση, για έναν ξένο, για μια ισχυρή σύνδεση και έναν πόλεμο ξαφνικά που ανέτρεψε τα πάντα. Μέσα μας υπάρχουν όλα. Φως και σκοτάδι. Δύναμη και αδυναμία. Θάρρος και φόβος. Ελπίδα και απελπισία. Πόσο χρόνο μας κρατούν δικούς τους τα μεν και πόσο τα δε;» καταλήγει η Βένια Δημητρακοπούλου.

Απο την πλευρά του ο Παναγιώτης Καλατζόπουλος που συμμετέχει με τη μουσική του στο έργο της Βένιας Δημητρακοπουλου, τονίζει: «Πόλεμος και Ειρήνη Ξαφνικά … με το τέλος της εποχής της χειραψίας, της αφής, επινοούμε τρόπους ίδιας έντασης και ουσίας για να αισθανθούμε, να καταλάβουμε, να αγγίξουμε ο ένας τον άλλον. Ένας τρόπος που μου έρχεται φυσικός είναι να δοκιμάσω με μουσική πρώτη φορά, να συνοδεύσω ποίηση, τον λόγο. Στην ποίηση η αλληλουχία των λέξεων δημιουργεί μια δόνηση. Όταν προστεθεί η μουσική, η δόνηση αυτή εντείνεται και πολλαπλασιάζεται. Μεταβάλλει το ποίημα το γυμνό σε νέο έργο. Δίνουν τα χέρια».

«Προέκταση στο Μέλλον: Μια αναζήτηση σχετικά με τα όρια του εφικτού»

Το φετινό φεστιβάλ Back to Athens 2021 με ειδικό τίτλο «Προέκταση στο Μέλλον: Μια αναζήτηση σχετικά με τα όρια του εφικτού» συνοψίζει τις προτάσεις και τα συμπεράσματα του καλλιτεχνικού κόσμου όπως προκύπτουν από την πρόσφατη 12μηνη εμπειρία μίας πρωτόγνωρης και αντιφατικής κατάστασης τόσο σε προσωπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με την αναμενόμενη λήξη της πανδημίας οι αλλαγές θα είναι ραγδαίες, δεν προβλέπεται να βρεθούμε σε μια προ κρίσης κατάσταση. Πολλά θα αλλάξουν και δεν διαφαίνεται ασφαλής πρόβλεψη. Τι πρόκειται να αλλάξει και σε ποιο βαθμό; Αυτό που σίγουρα αλλάζει είναι η συμπεριφορά μας προς το μέλλον. Η κεντρική ιδέα στηρίζεται στο ότι ο κάθε καλλιτέχνης, μέσα από το έργο του και την πρακτική του, είναι μια αυτόνομη «μηχανή» που μπορεί να πειραματιστεί και να παράξει και την πιο απίθανη ερμηνεία σχετικά με τους προβληματισμούς της εποχής, και να την αποδώσει στο κοινό, σύμφωνα με τους εμπνευστές του.

Το Back to Athens 8 επιμελούνται οι Γιώργος Γεωργακόπουλος, Φωτεινή Καπίρη, Christian Rup. Διαρκεί ως τις 4 Ιουλίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη όλα τα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας, στο πλαίσιο αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού (Sars-CoV-2).

Δημοφιλή