Βετεράνος πιλότος 102 ετών πέταξε με Spitfire (βίντεο- φωτό)

Μια πτήση για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Alex Dean via Getty Images

Ένας βετεράνος πιλότος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) πέταξε με Spitfire σε ηλικία 102 ετών.

Ο Τζακ Χέμινγκς, πρώην διοικητής μοίρας της βρετανικής αεροπορίας, θεωρείται πως είναι ο γηραιότερος πιλότος που έχει πιλοτάρει το εμβληματικό μαχητικό του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου. Η πτήση του κράτησε 20 λεπτά, με τον ίδιο να απογειώνεται από αεροδρόμιο στη νότια Αγγλία τη Δευτέρα, και έγινε για φιλανθρωπικούς σκοπούς- για τη συγκέντρωση χρημάτων για μια φιλανθρωπική οργάνωση στην οποία ο ίδιος ήταν συνιδρυτής περίπου 80 χρόνια πριν.

Ο βετεράνος πιλότος, ο οποίος δεν είχε πιλοτάρει στο παρελθόν Spitfire, είπε ότι ήταν υπέροχο που επέστρεψε ξανά στο κόκπιτ, αν και σημείωσε ότι η πτήση είχε «πολλές αναταραχές». «Για να είμαι ειλικρινής, ένιωσα κάπως σκουριασμένος. Δεν είναι έκπληξη που είμαι σκουριασμένος» είπε.

Ο Χέμινγκς συγκέντρωνε χρήματα για τη Mission Aviation Fellowship, που είχε συνιδρύσει μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο με τον βετεράνο της Νορμανδίας Στούαρτ Κινγκ. Η οργάνωση εξελίχθηκε σε μια χριστιανική οργάνωση που χρησιμοποιεί αεροπλάνα για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε χώρες που τη χρειάζονται. Ο Κινγκ πέθανε το 2020.

Ο Χέμινγκς είχε κάνει στο παρελθόν αεροβατικές επιδείξεις, στα 100 του, συγκεντρώνοντας πάνω από 40.000 λίρες. Ο Μπάρι Χιουζ, πιλότος που συνόδευσε τον Χέμινγκς στο μαχητικό, είπε ότι ο βετεράνος το είχε «από φυσικού του».

«Δεν χρειάστηκε οδηγίες. Απλά πήρε τον έλεγχο, μας πέταξε γύρω, έκανε κάποιες στροφές και μανούβρες...νομίζω ότι απόλαυσε κάθε στιγμή της πτήσης» είπε σχετικά.

Με πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή