Βίντεο: Ο μυστικός διάλογος του Μακρόν με τον πρίγκηπα της Σ.Αραβίας που δεν έπρεπε να καταγράψουν οι κάμερες

«Ανησυχώ, δεν με ακούς ποτέ«.
BANDAR AL-JALOUD via Getty Images

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν που φέρεται να διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και κατηγορείται από τη διεθνή κοινότητα για εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη, είπε στον Εμανουέλ Μακρόν «Μην ανησυχείς» στη Σύνοδο των G20 στο Μπουένος Άιρες.

Οι δύο ηγέτες είχαν μια άτυπη συζήτηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, στέκονταν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον και προφανώς αγνοούσαν ότι η συζήτησή τους καταγραφόταν από μία κάμερα ή κινητό τηλέφωνο.

Το θέμα της συνομιλίας δεν ήταν σαφές, αλλά ένας Γάλλος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η συνομιλία τους αφορούσε τη σύγκρουση στην Υεμένη και τη δολοφονία Κασόγκι.

Σύμφωνα με την ηχητική ανάλυση που έγινε στο βίντεο από τον Guardian, ο διάλογος των δύο ηγετών είχε ως εξής:

Μακρόν: Ανησυχώ. Είμαι ανήσυχος... Σου είπα

Mοχάμεντ Μπιν Σαλμάν: Nαι μου είπες. Σε ευχαριστώ πολύ.

Μακρόν: Δεν με ακούς ποτέ.

Mοχάμεντ Μπιν Σαλμάν: Όχι, σε ακούω, φυσικά.(χαμογελαστός, υποψιάζεται ότι τους καταγράφει κάμερα).

Μακρόν: Γιατί σου είπα. Ήταν πιο σημαντικό για σένα.

(Στη συνέχεια ο Εμανουέλ Μακρόν λέει κάτι στον πρίγκιπα, το οποίο δεν ακούγεται ευκρινώς)

Mοχάμεντ Μπιν Σαλμάν: Είναι οκ, μπορώ να τα βγάλω πέρα με αυτό

Μακρόν: Είμαι άντρας που τιμά τον λόγο του.

Η απόφαση του Σαουδάραβα πρίγκιπα να συμμετάσχει στη διάσκεψη κορυφής των G20 στο Μπουένος Άιρες, εμπεριείχε ρίσκο, καθώς δεν ήταν σαφές εάν οι άλλοι ηγέτες θα τον καταδίκαζαν δημοσίως για τη δολοφονία Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, ειδικά μετά την αξιολόγηση της CIA ότι ο πρίγκιπας έδωσε την εντολή εκτέλεσης.

Τα αποτελέσματα του ρίσκου που πήρε ο 33χρονος διάδοχος του θρόνου να πάει στην σύνοδο κορυφής, ήταν ανάμεικτα. Ο Μακρόν και η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Tερέζα Μέι, συμφώνησαν να τον συναντήσουν.

ASSOCIATED PRESS

Στην ομαδική φωτογραφία των ηγετών, ο πρίγκιπας στάθηκε στην άκρη και αγνοήθηκε από τους άλλους ηγέτες μόλις βγήκε η φωτογραφία.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον υποδέχτηκε θερμά χαιρετώντας τον ως φίλο, πριν κάτσουν δίπλα-δίπλα στο μεγάλο τραπέζι της συνεδρίασης.

ASSOCIATED PRESS

Δημοφιλή