Βουλή: Ψηφίστηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Στην σκιά αντιδράσεων από δικηγόρους και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες.
Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών "Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής", Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών "Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής", Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Με τις αντιδράσεις δικηγόρων και άλλων ελεύθερων επαγγελματιών να μην υποχωρούν, ψηφίστηκε στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο λαμβάνοντας 158 ψήφους από τους βουλευτές της Ν.Δ. και με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταψηφίζουν (140 βουλευτές).

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ- ΜΠΕ για το άρθρο 7 που αφορά στο πρόστιμο για την έκδοση αποδείξεων από ταμειακές μηχανές, ψήφισαν συνολικά 298 βουλευτές εκ των οποίων οι 169 υπέρ και οι 129 κατά. Παράλληλα, υπήρξε ονομαστική ψηφοφορία μετά τα σχετικά αιτήματα που είχαν καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ.

Για το άρθρο 15 σχετικά με τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος των αυτοαπασχολουμένων και των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση τον κατώτατο μισθό, ψήφισαν 158 ναι έναντι 140 όχι.

Το άρθρο 49, με το οποίο μειώνεται κατά 60% ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου, ψηφίστηκε με 158 υπέρ έναντι 140 κατά, ενώ ανάλογο υπήρξε και το αποτέλεσμα για το άρθρο 50 που μειώνει κατά 50% το φόρο πώλησης εισηγμένων μετοχών.

Οι 4 βελτιωτικές παρεμβάσεις

Νωρίτερα κατά τη συζήτηση στη Βουλή την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023 ανακοινώθηκαν τέσσερις βασικές βελτιωτικές παρεμβάσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους των ελεύθερων επαγγελματιών με τους δικηγόρους να πρωτοστατούν, από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είπε χαρακτηριστικά:

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να εξαιρέσει πλήρως, από τις προβλέψεις για το τεκμήριο, τα καφενεία στα χωριά με κάτω από 500 κατοίκους και στα νησιά των 3.100 κατοίκων, από τις προβλέψεις του νόμου. Έτσι και αλλιώς μιλάγαμε για 1.800 επιχειρήσεις και με έσοδα τα οποία θα ήταν ούτως ή άλλως περιορισμένα. Οι επιβαρύνσεις ήταν 35 ευρώ, 70 ευρώ, 120 ευρώ ετησίως. Για τέτοιου είδους επιβαρύνσεις μιλούσαμε. Εν πάση περιπτώση η κυβέρνηση αποφασίζει να τα εξαιρέσει»

«Επειδή τα περίπτερα εμπορεύονται προϊόντα με χαμηλό κέρδος, μας έπεισαν, στον διάλογο, ότι θα πρέπει να υπάρξει μία ειδική εξαίρεση ως προς τον τζίρο, ως προς την επιβάρυνση λόγω τζίρου»

«Η τρίτη παρέμβαση αφορά στους ασφαλιστικούς συμβούλους που δουλεύουν σε μέχρι δύο εταιρείες. Υπάρχει μια ομοιότητα με τους εργαζόμενους με μπλοκάκια και γι’ αυτό θα υπάρξει και εκεί εξαίρεση»

«Στα ταξί, όσοι έχουν μερίδιο μέχρι 25% θα έχουν μείωση κατά 50% στο τεκμήριο που επιβάλλεται από τον νόμο».

Δημοφιλή