ΠΟΛΙΤΙΚΗ
01/12/2018 15:01 EET

Βολές Τσίπρα για «μόλυνση της νεολαίας από τον φασισμό» και επίθεση κατά ΝΔ

Την «μόλυνση της νεολαίας από τον φασισμό» και «την βοήθεια της ΝΔ» ώστε οι γραφικοί των τηλεπαραθύρων να γίνουν ο κεντρικός πολιτικός λόγος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν θα κουνήσουμε το δάχτυλο σε κανένα 16άρη», αλλά κάλεσε και τους νέους και τους εκπαιδευτικούς να μάθουν την ιστορία της χώρας και να την κάνουν «πυξίδα για το μέλλον».

«Οι πόλεις μας δεν ανήκουν στους πορφυρογέννητους»

Ο Αλ. Τσίπρας δεν αναφέρθηκε εκτενώς στις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά έδωσε το πολιτικό στίγμα της αναμέτρησης. «Η Αριστερά ήρθε για να μείνει. Δεν θα είναι ένα διάλειμμα στην ιστορία του τόπου, όπως ήθελαν κάποιοι, αλλά το σταθερό χέρι που θα γράψει την εισαγωγή στο πιο όμορφο βιβλίο – την εισαγωγή, γιατί το βιβλίο έρχεται μετά», τόνισε και πρόσθεσε: «είμαι βέβαιος ότι σε αυτό το βιβλίο δεν θα είναι οι πορφυρογέννητοι και τα τζάκια, οι διαπλεκόμενοι και οι χρεοκοπημένες ελίτ, αυτοί που έρχονται για να μας πείσουν και μέσα από τα συνθήματά τους ότι οι πόλεις μας και οι Περιφέρειές μας τους ανήκουν δικαιωματικά, ότι είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της εκτελεστικής εξουσίας σε όλες τις βαθμίδες. Ο πραγματικός ιδιοκτήτης είναι ο λαός που θα μιλήσει στις κάλπες όπως το έκανε τρεις φορές».
Όσον αφορά τις επιλογές υποψηφίων ο πρωθυπουργός κάλεσε την ΚΕ να εμπιστευτεί και να αφήσει τις δημοτικές συλλογικότητες να αποφασίσουν για το μέλλον του τόπου τους, καθώς, όπως είπε. αποτελούν μία «σημαντική παρακαταθήκη» και έχουν πολλά χρόνια παρουσίας.

Ρητορική ΕΡΕ από τη ΝΔ

Αναφερόμενος στην εθνικιστική έξαρση των ημερών ο πρωθυπουργός έκανε δύο παρατηρήσεις. Η μία αφορά τη νέα γενιά, η οποία «θα θέσει τελικά στο περιθώριο πατριδοκάπηλους, απατεώνες και τυχοδιώκτες» και η δεύτερη την «αμήχανη» στάση της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ με αφορμή και την θέση τους για το Μακεδονικό.
«Οι ακραίες φωνές που ωρύονται και φτάνουν σε ακρότητες είναι αυτοί που θέλουν τα Βαλκάνια του μισούς και όχι της συνεργασίας. Θέλουν την Ελλάδα ένα φοβικό κομπάρσο, και όχι σύμβολο φιλίας και αλληλεγγύης. Η αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ που την στηρίζουν άνοιξαν ένα καπάκι που μυρίζει. Έφεραν στο προσκήνιο ακραίες δυνάμεις που τρέφονται από το μίσος και το διχασμό. Δεν μας προκαλεί εντύπωση το μίσος τους, αλλά το πόσο εύκολα αυτοί οι ακραίοι γίνονται main stream με τη βοήθεια της ΝΔ», τόνισε και πρόσθεσε: «τους ξέραμε όλους αυτούς και τους θεωρούσαμε γραφικούς. Τώρα προσπαθούν να παντρέψουν τον Μέγα Αλέξανδρο με τον Χίτλερ, τον πατριωτισμό με την μισαλλοδοξία».
«Βλέπουμε και μας ανησυχεί ότι εκτός από τους γραφικούς βλέπουμε και μια μετάλλαξη της ΝΔ», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «έχουμε προσπάθεια να καταστεί κεντρικός πολιτικός λόγος ο παραδοξολογικός λόγος. Η κεντροδεξιά στην Ελλάδα δεν φαίνεται να έχει πια ως κεντρικό εκφραστή τη ΝΔ, γιατί στη ΝΔ κυριαρχούν τα στελέχη του ΛΑΟΣ. Κυριαρχεί η ρητορική των χρόνων της ΕΡΕ. Τείνει να χωρίσει τον λαό σε εθνικόφρονες και μιάσματα. Έχουν όχι πια τυφλό αντικομμουνισμό αλλά τυφλό αντιΣΥΡΙΖΑϊσμό».

«Δεν χαρίζουμε τη νεολαία στους βάνδαλους της ιστορίας»

Για τη νεολαία ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «είναι πολύ κρίσιμο το υπαρκτό φαινόμενο της μόλυνσης των νέων μας στα σχολεία από τον φασισμό». Και τόνισε: «δεν θα κουνήσουμε το δάχτυλο στον 16αρη – όπως δεν το κάναμε ποτέ – και δεν θα τον ταυτίσουμε με μία εγκληματική νεοναζιστική συμμορία. Δεν θα χαρίσουμε τα νιάτα της πατρίδας μας στους βάνδαλους της ιστορίας. Θα καλέσουμε όμως τον καθένα ξεχωριστά να μελετήσουν την ιστορία της πατρίδας μας. Και θα καλέσουμε και τους εκπαιδευτικούς μας να το κάνουν. Ας πάρουν μία ώρα από τα μαθήματα. Αξίζει τον κόπο. Για να δούμε ποιοι και ποιος στο όνομα της πατρίδας συνεργάστηκαν με τον κατακτητή, έκαναν την χώρα κρανίου τόπο και έστειλαν ανθρώπους στα ξερονήσια, ξεπούλησαν την Κύπρο. Θα τους παρακινήσουμε να κάνουν την γνώση της ιστορίας πυξίδα για τον τόπο και το μέλλον».
«Εμείς γνωρίζουμε ότι τα δημοκρατικά αντανακλαστικά του λαού δεν θα επιτρέψουν τέτοια οπισθοδρόμηση για τον τόπο. Η μάχη των ιδεών και των αξιών είναι μπροστά μας και πρέπει το κόμμα να στρατευθεί σε αυτή», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Δείγμα γραφής οι 100 μέρες εκτός μνημονίου

Αναφερόμενος στις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «η Ελλάδα μετρά ήδη τις πρώτες 100 μέρες της εκτός μνημονίων. Τις πρώτες 100 πραγματικά δικές μας μέρες. Οι μέρες που δεν θα ξημέρωναν ποτέ σε μια χώρα καταδικασμένη να ζήσει στην αιώνια λιτότητα και την οικονομική καχεξία, ήρθαν, σε πείσμα πολλών». «Τώρα υπάρχει η ελευθερία, όπως σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, να υλοποιήσει η κυβέρνηση – στα πλαίσια των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιθωρίων – ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης», είπε ο Αλ. Τσίπρας σημειώνονβας εμφατικά: ήρθε η ώρα της πολιτικής αντεπίθεσης».
Αυτές τις 100 μέρες, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο ΣΥΡΙΖΑ «έδειξε τις προθέσεις του» ξεκινώντας με την αποκατάσταση των αδικιών που έφερε η πολυετής λιτότητα
-επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
-επέκταση κλαδικών συμβάσεων, ώστε «χιλιάδες εργαζόμενοι να δουν άμεσα αυξήσεις στους μισθούς τους».
-μείωση ΕΝΦΙΑ το 2019 ως και 30% για τη λαϊκή κατοικία και πάνω από 20% για τη μεσαία τάξη. Και επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020, ώστε να φθάσει στο 50% για τη λαϊκή κατοικία και το 30% για τη μεσαία.
-μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών και νέων επιστημόνων ως και 35%.
-μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων 4 μονάδες μέσα στην επόμενη τετραετία.
-κατάργηση της περικοπής των συντάξεων

Παρακάλεσε τη Γερμανία ο Κ. Μητσοτάκης να κοπούν οι συντάξεις

«Πετύχαμε αυτό που κανείς δεν περίμενε», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και επιτέθηκε στη ΝΔ για την υπονομευτική στάση της, αλλά και «στα φιλικά της ΜΜΕ». Για την ΝΔ ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε την επίθεση που έκανε στην ελληνική Βουλή ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης στον επίτροπο Π. Μοσκοβισί όταν είπε ότι οι μειώσεις των συντάξεων μπορεί και να μην εφαρμοστούν. Τόνισε δε ότι ο Κ. Μητσοτάκης «έφτασε στο τελευταίο σκαλί της αναξιοπρέπειας», ζητώντας στο Βερολίνο από τη γερμανική κυβέρνηση να εξαντλήσει την αυστηρότητα της στο θέμα των συντάξεων. «Τελικά, ακόμη και οι Γερμανοί τον αγνόησαν. Γιατί ακόμη και οι ομοϊδεάτες του Κ. Μητσοτάκη στην Ευρώπη δε μπορούν να μη διακρίνουν ποιος είναι και ποιος δεν είναι αναξιόπιστος», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Οι «αποκλειστικές μπούρδες» των ΜΜΕ της ΝΔ

Όσον αφορά την στάση των φιλικών προς τη ΝΔ μέσων ενημέρωσης ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «ξεπεράστηκε κάθε όριο φαιδρότητας και κυνισμού». Υπενθύμισε τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων «με δήθεν αποκλειστικά ρεπορτάζ και fake news τα οποία τρομοκρατούσαν επί σειρά μηνών τους συνταξιούχους», αλλά και το πρωτοσέλιδο των «Νέων» από τη συνάντηση του με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ ότι θα κοπούν οι συντάξεις. «Τελικά ήταν αποκλειστικές μπούρδες ενός θλιβερού προπαγανδιστικού μηχανισμού, που μην έχοντας πια επιχειρήματα αναπαράγει το ψέμα, τη διαστρέβλωση, τη μαύρη προπαγάνδα», τόνισε.

Sponsored Post