Βόμβα στη Σταδίου: Φόβοι για νέο χτύπημα εν αναμονή της προκήρυξης

Οι κινήσεις των δραστών και οι επαφές με παλιούς «γνώριμους» - Τι αναφέρει αξιωματικός της Αστυνομίας στη HuffPost.
Anadolu via Getty Images

Την προκήρυξη-μανιφέστο της Επαναστατικής Ταξικής Αυτοάμυνας, της οργάνωσης που από τηλεφώνου ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη στην οδό Σταδίου, περιμένουν στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Οι αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ θέλουν μέσα από το κείμενο να σκιαγραφήσουν το ιδεολογικό προφίλ της οργάνωσης, σε μία προσπάθεια να κατανοήσουν ποιοι είναι οι στόχοι της και εάν υπάρχει επίθεση να εκδηλώσουν επίθεση εναντίον ανθρώπινου στόχου.

Όσο δεν δημοσιοποιείται η προκήρυξη της Επαναστατικής Ταξικής Αυτοάμυνας εκφράζονται φόβοι από αξιωματικούς της Αστυνομίας και για επόμενο χτύπημα, καθώς είθισται οι ομάδες του εγχώριου αντάρτικου πόλης να στέλνουν προκήρυξη όταν κλείνει ένας κύκλος επιθέσεων και στο παρελθόν έχουμε δει οργάνωση με ένα κείμενο να αναλαμβάνει την ευθύνη για περισσότερα από ένα χτυπήματα.

Anadolu via Getty Images

Στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία θεωρούν δεδομένο ότι τα μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης έχουν σχέση και επαφή με μεγαλύτερους σε ηλικία, που στο παρελθόν ή ακόμα και σήμερα έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον αντιεξουσιαστικό χώρο και την τρομοκρατία.

Anadolu via Getty Images

Από τον τρόπο με τον οποίο ενήργησαν, βλέπουν άτομα που εκτός από την θέληση έχουν και τεχνογνωσία. Κατασκεύασαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό, τον οποίο πυροδότησαν με επιτυχία, και μάλιστα κατάφεραν να κατευθύνουν το οστικό κύμμα στον πραγματικό στόχο τους, το Υπουργείο Εργασίας.

Τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής ήδη έχουν συλλέξει δεκάδες βίντεο από το κέντρο της Αθήνας, σε μία μεγάλη περίμετρο με κέντρο την οδό Σταδίου και το σημείο της έκρηξης.

Anadolu via Getty Images

Όπως ανέφερε αξιωματικός της αστυνομίας στην HuffPost, η ανάλυση των βίντεο και η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για τους βομβιστές θέλει αρκετό χρόνο. «Το να δούμε μία ή δύο σκιές να τοποθετούν το σακίδιο στα κάγκελα του πεζοδρομίου, δεν μας βοηθάει στην έρευνα. Πρέπει να συνδυάσουμε δεδομένα και χρειάζεται χρόνος και επιμονή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημαντικό στοιχείο για την έρευνα των αρχών αποτελεί και το προειδοποιητικό τηλεφώνημα για την τοποθέτηση της βόμβας. Τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής δεν έχουν διαρρεύσει πληροφορίες για το σημείο από όπου έγινε η κλήση και εάν αυτή έγινε από κινητό τηλέφωνο «μίας χρήσης».

Δημοφιλή