Βραζιλία: Στη φυλακή η δήμαρχος που διοικούσε την πόλη της μέσω WhatsApp. Είχε καταχραστεί εκατομμύρια

Βραζιλία: Στη φυλακή η δήμαρχος που διοικούσε την πόλη της μέσω WhatsApp. Είχε καταχραστεί εκατομμύρια

Στη φυλακή για τουλάχιστον 14 χρόνια κατέληξε η δήμαρχος της Μπομ Ζαρντίμ μίας μικρής πόλης της Βραζιλίας, κατηγορούμενη ότι υπεξαίρεσε μερικά εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό του δήμου που προορίζονταν για τα σχολεία.

Ο λόγος για την Lidiane Leite που έγινε γνωστή όχι μόνο λόγω της υπόθεση διασπάθισης δημόσιου χρήματος αλλά και επειδή διοικούσε τον δήμο μέσω WhatsApp καθώς δεν ζούσε εκεί αλλά 277 χιλιόμετρα μακριά, στο Σάο Λουίς την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας Μαρανιάο.

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2015 όταν η 27χρονη κατηγορήθηκε ότι αφαίρεσε χρήματα από το ταμείο του δήμου της Μπομ Ζαρντίμ και διέφυγε με τις αρχές να την καταζητούν επί 39 μέρες. Έπειτα από μία δικαστική διαμάχη 2,5 ετών, τελικά η δήμαρχος της μικρής πόλης καταδικάστηκε σε 14 χρόνια και ένα μήνα φυλάκισης, που ήρθαν να προστεθούν στα έξι χρόνια κατ’οίκον περιορισμού που έλαβε αφού κρίθηκε ένοχη ότι αφαίρεσε περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό για τα σχολεία.

Η νεαρή κοπέλα έβαλε υποψηφιότητα για τη δημαρχία της μικρής πόλης όταν το 2012 απαγορεύτηκε στον φίλο της να υπηρετήσει δήμαρχος αυτής επειδή εναντίον του εκκρεμούσαν υποθέσεις διαφθοράς. Αφού κατάφερε να βρεθεί στη θέση της δημάρχου, η 27χρονη διόρισε τον φίλο της κύριο σύμβουλό της και υπεύθυνο να διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος της διαχείρισης της πόλης.

Στο μεταξύ, η Leite ζούσε μακριά από την Μπομ Ζαρντίμ, στο Σάο Λουίς, κάνοντας μία χλιδάτη ζωή, ενώ για τις υποθέσεις του δήμου της επικοινωνούσε με τους δημοτικούς συμβούλους μέσω WhatsApp.

Η Μπομ Ζαρντίμ είναι μία ιδιαίτερα φτωχή πόλη με 40.000 κατοίκους, όπου οι γονείς βασίζονταν στα σχολείο ώστε τα παιδιά τους να λάβουν τουλάχιστον ένα αξιοπρεπές γεύμα την ημέρα. Μιλώντας ωστόσο στο BBC οι κάτοικοι δήλωσαν ότι επί δημαρχίας της Leite τα παιδιά τους δεν είχαν λάβει ποτέ γεύμα στο σχολείο γεγονός που οδήγησε σε έρευνες τόσο για τη δήμαρχο όσο και για τους συνεργάτες της. Κομμάτι το ερευνών αφορούσε και στα κοινωνικά δίκτυα της νεαρής όπου η ίδια είχε επανειλημμένα καυχηθεί για τη λαμπερή και πολυτελή ζωή που έκανε.

«Πριν γίνω δήμαρχος, ήμουν φτωχή. Είχα ένα Land Rover, τώρα οδηγώ ένα [Toyota] SW4. Ίσως θα έπρεπε να αγοράσω ένα πιο πολυτελές αυτοκίνητο, γιατί - ευχαριστώ τον Θεό - έχω αρκετά χρήματα για να το κάνω», έγραφε για παράδειγμα σε ανάρτησή της στο Instagram.

Το κουβάρι της περίεργης αυτής υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται στις αρχές του 2015 όταν η νεαρή κοπέλα χώρισε από τον 44χρονο σύντροφό της και εκείνος παραιτήθηκε από τη θέση του στο δήμο της μικρής πόλης. Ο 44χρονος εξακολουθεί να καταζητείται και έχει καταδικαστεί σε 17 χρόνια και εννέα μήνες φυλάκισης, που έρχονται να προστεθούν στον επταετή περιορισμό κατ′ οίκον στον οποίο είχε καταδικαστεί ερήμην.

Όταν οι αρχές της Βραζιλίας ανακοίνωσαν τη σύλληψή της, η Leite διέφυγε παρόλα αυτά σε μηνύματα που έστελνε στους συμβούλους της στο WhatsApp τους προειδοποιούσε ότι εξακολουθεί να είναι η δήμαρχος και τους απαγόρευε να μιλήσουν στους εισαγγελείς.

Όπως δήλωσε ο Φάμπιο Σάντος ντε Ολιβέιρα η νεαρή δήμαρχος μαζί με περίπου 10 ακόμα άτομα είχαν αφαιρέσει χρήματα από τα ταμεία του δήμου και συγκεκριμένα από εκείνα που αφορούσαν στην υγεία και την εκπαίδευση. «Σε μια περίπτωση, συνήψε συμβόλαιο με ψεύτικες εταιρείες για να ξαναφτιάξει τρία σχολεία στο Μπομ Ζαρντίμ, έτσι θα μπορούσε να κλέψει χρήματα από τον προϋπολογισμό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

(Με πληροφορίες από Independent)

Δημοφιλή