ΔΙΕΘΝΕΣ
29/01/2019 18:45 EET | Updated 29/01/2019 19:10 EET

Βρετανία: Στη φυλακή βουλευτίνα των Εργατικών, επειδή είπε ψέματα για μία κλήση

Ο Κόρμπιν την κάλεσε να παραδώσει την έδρα της.

PA Wire/PA Images

Η βουλευτής των Εργατικών, Φιόνα Ονασάνιγια, βρέθηκε ένοχη από το δικαστήριο, επειδή είπε ψέματα στις αρχές για το ποιος οδηγούσε το αυτοκίνητό της στις 24 Ιουλίου 2017.

Ο δικαστής απεφάνθη ότι η πολιτικός θα εκτίσει ποινή φυλάκισης τριών μηνών, ενώ ο αδελφός της, Φέστους, καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκισης.

Ανακοινώνοντας την απόφασή του, ο δικαστής δήλωσε: «Είναι μια τραγωδία που προκαλέσατε οι ίδιοι στον εαυτό σας».

Η βουλευτής είχε δηλώσει ότι δεν ήταν σίγουρη ποιος οδηγούσε το Nissan Micra αυτοκίνητό της, όταν καταγράφηκε ότι είχε υπερβεί το όριο ταχύτητας, οδηγώντας με 41 μίλια/ώρα σε μια ζώνη με όριο ταχύτητας 30 μίλια/ώρα.

Η εισαγγελική αρχή ισχυρίστηκε ότι η Ονασάνιγια συνεννοήθηκε με τον αδερφό της Φέστους, για να αποφύγει την κλήση για υπερβολική ταχύτητα, δηλώνοντας το όνομα ενός φίλου του ως οδηγού του οχήματος. Τελικά όμως, διαπιστώθηκε ότι την επίμαχη μέρα της κλήσης, ο συγκεκριμένος φίλος βρισκόταν στη Ρωσία.

Μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, η βουλευτής διαγράφηκε από το Εργατικό Κόμμα και κατέθεσε έφεση κατά της καταδίκης της. Σήμερα είναι ανεξάρτητη βουλευτής.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η HuffPost Uk, οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν, την καλούν να παραδώσει την έδρα της.

Την ίδια άποψη, έχει και το κόμμα των Συντηρητικών. Εκπρόσωπος των Τόρις, δήλωσε: «Δεν μπορεί να εκπροσωπεί τους ψηφοφόρους της από τη φυλακή. Πρέπει να κάνει το αξιοπρεπές πράγμα και να παραιτηθεί αμέσως».

 

Η Ονασάνιγια είναι η πρώτη βρετανίδα βουλευτής που καταδικάζεται σε φυλάκιση, μετά την καταδίκη του βουλευτή Τέρι Φιλντς το 1991 σε 60 μέρες φυλάκισης επειδή δεν κατέβαλε φόρο ύψους £373

 

Οι κοινοβουλευτικοί κανόνες απαιτούν την απομάκρυνση ενός βουλευτή που φυλακίζεται για δώδεκα μήνες ή και περισσότερο. Αλλά αν η ποινή είναι μικρότερη, η απομάκρυνση από το κοινοβούλιο πραγματοποιείται αν μια αίτηση ανάκλησης υπογραφεί από περισσότερο από το 10% του εκλογικού σώματος της περιοχής που εκλέγεται ο βουλευτής. Aυτό αντιστοιχεί σε 7.000 υπογραφές, στην περιοχή Πιτέρμπορο όπου εκλέγεται.

Chris Radburn - PA Images via Getty Images

Με πληροφορίες από HuffPost Uk