ΔΙΕΘΝΕΣ
01/07/2018 15:55 EEST | Updated 01/07/2018 16:01 EEST

Βρετανία: Άνευ προηγουμένου άσκηση υπουργών για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ

Paul Childs / Reuters

Την επίβλεψη των σχεδιασμών για το τι θα συμβεί όταν πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ ανέλαβαν για πρώτη φορά υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου: Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των TheTimes, την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μυστική άσκηση στο Γουάιτχολ με αντικείμενο τις προετοιμασίες για 10 ημέρες εθνικού πένθους.

Ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον, υπουργός προεδρίας της κυβέρνησης, προήδρευσε σε σύσκεψη την Πέμπτη στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Εσωτερικών, Σατζίνγ Τζαβίντ, η Άντρεα Λίντσομ, επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων, και ο Σκωτσέζος υπουργός Ντέιβιντ Μάντελ. Η άσκηση, υπό την ονομασία «Castle Dove», επικεντρώθηκε στην «D+1», την ημέρα μετά τον θάνατο της βασίλισσας, με τους υπουργούς να αποφασίζουν πότε η πρωθυπουργός θα προέβαινε σε δημόσιες δηλώσεις.

 

 

Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα των TheTimes, δεν ήταν προβληματισμοί για την υγεία της βασίλισσας που αποτέλεσαν τον λόγο της άσκησης, ωστόσο σημειώνεται ότι έλαβε χώρα μία εβδομάδα αφού η 92χρονη Ελισάβετ δεν παρέστη σε λειτουργία στον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου επειδή δεν ένιωθε καλά.

Αξιωματούχοι της κυβερνήσεως ανανεώνουν συνεχώς το σχετικό σχέδιο, γνωστό ως «London Bridge», αλλά αξιωματούχος του Γουάιτχολ παραδέχτηκε πως η έκταση της άσκησης ήταν «άνευ προηγουμένου». Όπως σημείωσε, πρόκειται για την πρώτη φορά που πολλοί διαφορετικοί υπουργοί βρέθηκαν στην ίδια αίθουσα, καθώς προηγουμένως σε τέτοιου είδους δραστηριότητες συμμετείχαν σαφώς πιο χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Οι υπουργοί εξέτασαν τα σχέδια για τη συγκέντρωση 600 μελών του συμβουλίου του στέμματος στο ανάκτορο του Μπάκιγχαμ για να επικυρώσουν τη στέψη του νέου βασιλιά. Η σορός της βασίλισσας στη συνέχεια θα βρίσκεται για τέσσερις ημέρες στο Westminster Hall. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, ο νέος βασιλιάς θα επισκεφθεί τη Σκωτία και την Ουαλία, για να δείξει ότι αποτελούν ζωτικά τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου.