Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον επιβίωσε αλλά θεωρείται πρωθυπουργός σε «μηχανική υποστήριξη»

Η ψήφος εμπιστοσύνης που εξασφάλισε ήρθε με έναν τρόπο και ένα αποτέλεσμα που τον αφήνει ανεπανόρθωτα ζημιωμένο.
Alberto Pezzali via PA Wire/PA Images

Πρώτα, τα καλά νέα για τον Μπόρις Τζόνσον. Οι περισσότεροι βουλευτές του τον στηρίζουν να συνεχίσει ως πρωθυπουργός.

Τώρα, τα πολύ άσχημα νέα. Περισσότερο από το 40% αυτών - οι 148- δήλωσαν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στον νυν ηγέτη της Βρετανίας.

Ενώ ο Τζόνσον, σε αυστηρά αριθμητικούς όρους, κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης, πολιτικά είναι ένα καταστροφικό αποτέλεσμα που ψαλιδίζει τις πιθανότητές του να επιβιώσει.

Οταν ζητήθηκε η ψήφος εμπιστοσύνης το πρωί της Δευτέρας, η Ντάουνινγκ Στριτ ήλπιζε ότι η «εξέγερση» εναντίον του θα μπορούσε να κρατηθεί κάτω από τον ψυχολογικά σημαντικό αριθμό των 100.

Τουλάχιστον, ήλπιζαν ότι λιγότεροι από 133 θα ζητούσαν την αποχώρησή του καλούσαν, διασφαλίζοντας έτσι ότι ο πρωθυπουργός θα τα πήγαινε καλύτερα από την Τερέζα Μέι, όταν αντιμετώπισε τη δική της ψήφο εμπιστοσύνης το 2018.

Ωστόσο, το σενάριο αποδείχθηκε πολύ πιο καταστροφικό.

Τι σημαίνει, λοιπόν, στην πράξη το χθεσινό αποτέλεσμα; Ο Τζόνσον θα επιβιώσει προς το παρόν, αλλά η πρωθυπουργική του εξουσία έχει ήδη χαθεί, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο για αυτόν να πραγματοποιήσει έναν σημαντικό ανασχηματισμό ή να επιβάλει οποιαδήποτε αμφιλεγόμενη νομοθεσία μέσω του κοινοβουλίου.

Και με τους Τόρις να κινδυνεύουν με ήττα στις δύο ενδιάμεσες εκλογές της 23ης Ιουνίου, την ώρα μάλιστα που η επιτροπή προνομίων διεξάγει τη δική της έρευνα για το αν ο Τζόνσον παραπλάνησε τους βουλευτές λόγω των κορονοπάρτι, τα πράγματα είναι πιθανό να χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο για τον ίδιο σύντομα.

Φυσικά, θα προσπαθήσει να το ξεπεράσει και δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα να αποχωρήσει οικειοθελώς.

Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι αν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του, όπως έκανε η Μάργκαρετ Θάτσερ πριν από 30 χρόνια, θα αναλάβουν να τον ενημερώσουν ότι το παιχνίδι έχει τελειώσει για εκείνον.

Ό,τι κι αν συμβεί, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από πολιτική άποψη, ο Τζόνσον είναι πλέον «σε μηχανική υποστήριξη». Το μόνο ερώτημα είναι τι ή ποιος θα του δώσει το μοιραίο χτύπημα.