ΔΙΕΘΝΕΣ
16/12/2020 16:28 EET

Βρετανία: Ο πρώτος αναγνωρισμένος θάνατος από ατμοσφαιρική ρύπανση - Πέθανε κοριτσάκι εννιά ετών

Η δικαιοσύνη αναγνώρισε για πρώτη φορά πως η ατμοσφαιρική ρύπανση συνέβαλε σε θάνατο.

HOLLIE ADAMS via Getty Images

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση έχει καταγραφεί ως ιατρική αιτία θανάτου. Για πρώτη φορά στην Βρετνία, δικαστήριο αναγνώρισε ότι ο θάνατος ενός κοριτσιού προέρχεται από αυτή. 

″Το συμπέρασμά μου είναι πως η ατμοσφαιρική ρύπανση συνέβαλε στον θάνατο της Έλα” Αντού-Κίσι-Ντέμπρα το 2013″, δήλωσε ο αναπληρωτής ιατροδικαστής της συνοικίας Σάουθγουορκ του Λονδίνου, Φίλιπ Μπάρλοου, έπειτα από ακροαματικές συνεδριάσεις δύο εβδομάδων που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή.

Το μικρό κορίτσι υπέστη πολλές επιληπτικές κρίσεις και εκομίσθη σχεδόν 30 φορές στο νοσοκομείο τα τρία χρόνια πριν πεθάνει τον Φεβρουάριο του 2013.

Μια έρευνα του 2014, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πέθανε από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, αλλά δεν έγινε δεκτή από το Ανώτατο Δικαστήριο μετά από νέα στοιχεία σχετικά με τα επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης κοντά στο σπίτι της.

Η Έλα ζούσε 25 μέτρα από το South Circular Road στο Λιούισχαμ, νοτιοανατολικό Λονδίνο, έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της πρωτεύουσας.

HOLLIE ADAMS via Getty Images

Μια νέα έρευνα δύο εβδομάδων εξέτασε εάν η ρύπανση στην περιοχή μπορεί να συνέβαλε στο θάνατό της.

Η τελευταία έρευνα είχε επισημάνει μια ”εντυπωσιακή σχέση” ανάμεσα στις επείγουσες νοσηλείες της Έλα και τις καταγεγραμμένες κορυφώσεις των συγκεντρώσεων του διοξειδίου του αζώτου (NO2) και των αιωρούμενων μικροσωματίων, των πιο νοσογόνων ρυπαντών, κοντά στην κατοικία της.

″Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει τόσο στην εκδήλωση όσο και στην επιδείνωση του άσθματος”, εξήγησε ο Φίλιπ Μπάρλοου. ”Δεν είχαν ενημερώσει την μητέρα της Έλα για τους υγειονομικούς κινδύνους. (...) Αν την είχαν ενημερώσει, θα είχε πάρει μέτρα που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον θάνατο της Έλα”.

Η μητέρα της Έλα τα και δύο αδέλφια της περίμεναν στο δικαστήριο στο νότιο Λονδίνο για την απόφαση.

Ο ιατροδικαστής είπε ότι η μητέρα της Έλα δεν είχε λάβει πληροφορίες ”σχετικά με τους κινδύνους της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τη δυνατότητά της να επιδεινώσει το άσθμα”.

″Εάν της είχαν δοθεί αυτές τις πληροφορίες, θα είχε λάβει μέτρα που θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει το θάνατο της Έλας”, είπε.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν χαρακτήρισε τη ρύπανση «κρίση δημόσιας υγείας», προσθέτοντας ότι η απόφαση «πρέπει να γίνει ένα σημείο καμπής, ώστε άλλες οικογένειες να μην χρειάζεται να υποστούν την ίδια θλίψη με την οικογένεια της Έλα» .

Από 28.000 έως 36.000 θάνατοι κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι συνδέονται με τη ρύπανση της ατμόσφαιρας.

 

Πηγή: Skynews