ΔΙΕΘΝΕΣ
18/02/2019 13:23 EET | Updated 18/02/2019 14:22 EET

Βρετανία: Παραιτήθηκαν επτά βουλευτές από το Εργατικό Κόμμα

Όλοι θα διατηρήσουν τις έδρες τους ως ανεξάρτητοι.

HuffPost UK

 

Επτά βουλευτές ανακοίνωσαν την παραίτησή τους από το Εργατικό Κόμμα εξαιτίας της στάσης της ηγεσίας του κόμματος και ειδικότερα του ηγέτη του Τζέρεμι Κόρμπιν στην υπόθεση του Brexit και του αντισημιτισμού, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Οι επτά θα διατηρήσουν τις έδρες τους στην Βουλή των Κοινοτήτων ως ανεξάρτητοι.

Την επταμελή ομάδα των ανεξάρτητων συγκροτούν οι Τσούκα Ουμούνα, Μάικ Γκέιπς, Λουτσιάνα Μπέργκερ, Αν Κόφειϊ, Κρις Λέσλι, Γκάβιν Σούκερ, Αντζελα Σμιθ.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε «απογοητευμένος». «Είμαι απογοητευμένος για το ότι οι βουλευτές αυτοί αισθάνθηκαν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να συνεργάζονται για τις πολιτικές του Εργατικού κόμματος, που ενέπνευσαν εκατομμύρια στις τελευταίες εκλογές και επέτρεψαν την αύξηση των ψήφων του κόμματος, που ήταν η μεγαλύτερη από το 1945», αναφέρει ο ηγέτης των Εργατικών στην ανακοίνωση.

Επισημαίνει ότι το Εργατικό Κόμμα κέρδισε τους ανθρώπους βασισμένο σε ένα πρόγραμμα που απευθυνόταν στους πολλούς και όχι στους λίγους. Σε ό,τι αφορά το Brexit, τονίζει ότι το Εργατικό Κόμμα παρουσίασε ένα ενωτικό και αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο, απέναντι στην προχειρότητα της κυβέρνησης των Συντηρητικών. Όπως αναφέρει, την στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με το νέο σύστημα επιδομάτων, την αύξηση της εγκληματικότητας, την φτώχεια «είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να ενώσουμε τους ανθρώπους για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας».

Η άρνηση του Κόρμπιν για την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος αλλά και ο χειρισμός του όσον αφορά το θέμα γενικότερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους λόγους που ώθησαν τους βουλευτές στην παραίτηση.

«Πρωταρχικό μας καθήκον ως βουλευτές είναι να βάλουμε πάνω απ′ όλα το συμφέρον των ψηφοφόρων μας. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι τη δεδομένη στιγμή κανένα από τα πολιτικά κόμματα που βρίσκονται στο Κοινοβούλιο δεν μπορούν να ακολουθήσουν την κατεύθυνση που χρειάζεται η χώρα μας. Στόχος μας είναι επίσης να ακολουθήσουμε πολιτικές που βασίζονται στην τεκμηρίωση η οποία όμως θα λαμβάνει υπόψιν το εθνικό συμφέρον και την μακροπρόθεσμη προοπτική που προσφέρεται», ανέφεραν οι βουλευτές μέσα από κοινή ανακοίνωσή τους.

«Ως ανεξάρτητη ομάδα επικροτούμε την αξία της υγιούς συζήτησης, δείχνουμε ανοχή στις διαφορετικές απόψεις και επιδιώκουμε συναίνεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη Βρετανία», σημείωσαν επίσης.

Αντίστοιχη κίνηση είχε να σημειωθεί από το 1980 στο κόμμα όταν τέσσερα ανώτερα στελέχη του αποφάσισαν να υποβάλουν την παραίτησή τους.

Η Κρις Λέσλι το πρωί της Δευτέρας δήλωσε πως τα σχέδια των Εργατικών δεν θα οδηγούσαν πουθενά.

Η Μπέργκερ από την άλλη επέκρινε τις προσπάθειες της ηγεσίας του κόμματος να αντιμετωπίσει τις διαφωνίες που σημειώνονταν μεταξύ των μελών του κόμματος. Το πρωί της Δευτέρας ωστόσο δήλωσε πως ντρέπεται να παραμείνει σε αυτό.