ΔΙΕΘΝΕΣ
30/10/2019 13:46 EET

Βρετανία: Το Facebook δέχτηκε να πληρώσει πρόστιμο για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica

Ύψους 500.000 λιρών.

ASSOCIATED PRESS

To Facebook συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο ύψους 500.000λιρών για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων για την υπόθεση συλλογής δεδομένων από πλευράς της εταιρείας Cambridge Analytica, ανακοίνωσε η αρμόδια βρετανική αρχή την Τετάρτη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, έχει δεχτεί «πυρά» από πολιτικούς σε ΗΠΑ και ΕΕ σχετικά με το πώς η εταιρεία απέκτησε πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα 87 εκατ. χρηστών του Facebook από έναν ερευνητή.

Το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών (ΙCO) επέβαλε το μικρό, συμβολικό πρόστιμο πέρυσι, αναφέροντας πως δεδομένα από τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Βρετανούς χρήστες ήταν μεταξύ των πληροφοριών που είχε συλλέξει η Cambridge Analytica και χρησιμοποιήθηκαν για πολιτικούς σκοπούς.

«Βασικός προβληματισμός του ICO ήταν πως δεδομένα των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου εκτέθηκαν σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας είναι θεμελιώδους σημασίας» είπε ο αναπληρωτής επίτροπος, Τζέιμς Ντιπλ Τζόνστοουν.

«Χαιρόμαστε που μαθαίνουμε ότι το Facebook έχει κάνει, και θα συνεχίσει να κάνει, σημαντικά βήματα προς συμμόρφωση με τις θεμελιώδεις αρχές προστασίας δεδομένων».

Το Facebook εξέφρασε τη χαρά του για την επίτευξη συμβιβασμού.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost