Βρετανία: Υπερψηφίστηκε η αναβολή του Brexit - «Οχι» στο αίτημα του Τζόνσον για εκλογές

Διπλή ήττα για τον Βρετανό πρωθυπουργό στο Κοινοβούλιο των Κοινοτήτων.
Handout . / Reuters

Ολοκληρωτική πολιτική συντριβή υπέστη ο Μπόρις Τζόνσον το βράδυ της Τετάρτης.

Το νομοσχέδιο της αντιπολίτευσης με τη στήριξη βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος για την αναβολή του Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ υπερψηφίστηκε για δεύτερη φορά από την πλειοψηφία του Βρετανικού κοινοβουλίου - μετά το πρώτο «ναι» το απόγευμα της ίδιας ημέρας - ενώ ο Βρετανός Πρωθυπουργός είδε το αίτημά του για προσφυγή στις κάλπες να πέφτει στο κενό, αφού δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε την πρόταση του για διεξαγωγή εκλογών στις 15 Οκτωβρίου, καθώς 298 βουλευτές ψήφισαν υπέρ αυτής και 56 κατά. Για την έγκριση της προκήρυξης πρόωρων εκλογών χρειαζόταν διευρυμένη πλειοψηφία των 2/3 του Κοινοβουλίου, δηλαδή τουλάχιστον 434 βουλευτές. Οι Εργατικοί απείχαν από την ψηφοφορία.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που διεξήχθη νωρίτερα (στις 7 μ.μ. ώρα Βρετανίας - 9 μ.μ. ώρα Ελλάδας), επί της πρότασης του βουλευτή των Εργατικών, Χίλαρι Μπεν, για παράταση του Brexit ήταν:

Ψήφοι υπέρ: 327

Ψήφοι κατά: 299

Οι βουλευτές που ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, το οποίο μπλοκάρει το «σκληρό» Brexit στις 31 Οκτωβρίου, ήταν 28 περισσότεροι από αυτούς που τάχθηκαν κατά. Στην αμέσως προηγούμενη ψηφοφορία ήταν 29.

Σύμφωνα με την τροπολογία αυτή ο Μπόρις Τζόνσον είναι υποχρεωμένος να καθυστερήσει το Brexit για να αποφύγει την έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Πρώτα, όμως, θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή των Λόρδων για να γίνει νόμος του κράτους.

Τζόνσον: «Ο Κόρμπιν φοβάται τις εκλογές»

Μετά τη διπλή πανωλεθρία, ο Μπόρις Τζόνσον τόνισε από το βήμα της Βουλής ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν έγινε ο πρώτος ηγέτης της αντιπολίτευσης που αρνείται την πρόσκληση σε εκλογές. Οπως είπε, αυτό συμβαίνει επειδή ο αρχηγός των Εργατικών δεν πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει.

Ο Τζόνσον συνέχισε λέγοντας ότι πριν από 48 ώρες ο Κορμπιν ήθελε να «σταματήσει το πραξικόπημα» και να αφήσει τους ανθρώπους να ψηφίσουν. «Τώρα λέει ″σταματήστε τις εκλογές και εμποδίστε τους ανθρώπους να ψηφίσουν″» είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ δημοσκόπηση της YouGov δείχνει ότι υπάρχει - μόνο - δημόσια υποστήριξη για ένα νέο δημοψήφισμα σχετικά με το Brexit. Το 46% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ μιας νέας λαϊκής ετυμηγορίας και ενώ το 41% κατά.

Συνεδρίαση σε τεταμένο κλίμα

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας για την παράταση του Brexit, o εισηγητής του νομοσχεδίου, Χίλαρι Μπεν, δήλωσε ότι αν η Βουλή των Λόρδων εγκρίνει τον νόμο, αναμένει από τον Τζόνσον να τον τηρήσει.

Ωστόσο, όπως αναμενόταν, ο ηττημένος πρωθυπουργός υπέβαλε πρόταση να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει αν η Βουλή αρνηθεί να εγκρίνει εκείνο που προτείνει.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου ουσιαστικά τερματίζει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Υποστήριξε πως είναι «σχεδιασμένο να ανατραπεί η μεγαλύτερη δημοκρατική ψηφοφορία στην ιστορία μας» (σ.σ. το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit) και πως οι βουλευτές ψήφισαν για «να σταματήσουν και να βυθίσουν κάθε σοβαρή διαπραγμάτευση».

«Τώρα πρέπει να διεξαχθούν εκλογές την Τρίτη 15 Οκτωβρίου» συνέχισε και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι πολύ λυπηρό ότι οι βουλευτές ψήφισαν έτσι, είναι μια παραβίαση των καθηκόντων τους. Αυτό το Κοινοβούλιο δεν άφησε άλλη επιλογή από το να αφήσει τον λαό να αποφασίσει ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός».

Παράλληλα, διεμήνυσε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου αν παραμείνει πρωθυπουργός μετά τις εκλογές.

«Αν εξακολουθώ να είμαι πρωθυπουργός μετά από την Τρίτη 15η Οκτωβρίου, τότε θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου και ελπίζω ότι θα έχουμε μια πολύ καλύτερη συμφωνία» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα πρέπει πλέον να αποφασίσει αν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν ή εκείνος θα πάνε στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτούν.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο Τζόνσον, απαντώντας: «Ανυπομονούμε για τις εκλογές, γιατί θέλουμε να διώξουμε αυτήν την κυβέρνηση. Αφήστε αυτόν τον νόμο να περάσει και να λάβει τη βασιλική συγκατάθεση (σ.σ. έγκριση για να γίνει νόμος), τότε θα στηρίξουμε τις εκλογές».

Ο αρχηγός των Εργατικών εξαπέλυσε εκ νέου τα βέλη του προς τον πρωθυπουργό τονίζοντας: «Λέει ότι θέλει να επαναδιαπραγματευτεί το Brexit, πού είναι τα σχέδια ή οι προτάσεις; Ανυπομονώ για την ημέρα που η κυβέρνησή του και το κόμμα του θα φύγουν από εδώ».

Ο Κόρμπιν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της Βρετανίας ότι προσφέρει «το δηλητήριο μιας μη συμφωνίας», όταν ζητάει από τους βουλευτές να στηρίξουν την πρότασή του για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εντός του Οκτωβρίου.

Επίσης, υπογράμμισε ότι ο Τζόνσον θα πρέπει να θέσει σε δημοψήφισμα ή σε εκλογές το δικό του σχέδιο αποχώρησης.

Μπάχαλο με την τροπολογία 6 - Ξανά στο τραπέζι το σχέδιο Μέι

Νωρίτερα το βράδυ της Τετάρτης, η συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών καταψήφισε την τροπολογία η οποία θα απαιτούσε από αυτούς να συζητήσουν εκ νέου στις 21 Οκτωβρίου σχετικά με την υφιστάμενη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Τερέζα Μέι ή οποιαδήποτε νέα συμφωνία συναφθεί με την ΕΕ.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, επί της τροπολογίας 19 του Συντηρητικού βουλευτή, Ρίτσαρντ Γκράχαμ, είχε ως εξής:

Ψήφοι υπέρ: 65

Ψήφοι κατά: 495

Ακολούθησε ψηφοφορία επί της τροπολογίας 6. Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων κλήθηκαν να ψηφίσουν για την πρόταση του βουλευτή των Εργατικών, Στίφεν Κίννοκ, που προβλέπει ότι ο σκοπός οποιασδήποτε καθυστέρησης του Brexit θα ήταν να συμπεριληφθούν οι υποσχέσεις που έκανε η Τερέζα Μέι, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της με τους Εργατικούς. Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας έκανε κάποιες υποσχέσεις σε μια προσπάθεια να κερδίσει την στήριξη των αντιπάλων της, αλλά ποτέ δεν είχε την ευκαιρία να της θέσει στους βουλευτές καθώς αναγκάστηκε να παραιτηθεί λίγο αργότερα.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας, ωστόσο, διακόπηκε πρόωρα και λίγο αργότερα ανακοινώθηκε πως η τροπολογία πέρασε κανονικά επειδή οι βουλευτές που αντιτάχθηκαν σε αυτήν δεν είχαν βάλει ψηφολέκτες (σ.σ.καταμετρητές ψήφων). Δεν είναι σαφές εάν αυτό συνέβη από λάθος ή ήταν αποτέλεσμα κάποιου πονηρού σχεδίου.

Με τον τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πάντως, η συμφωνία αποχώρησης της Μέι ξαναμπήκε στο τραπέζι!

(με πληροφορίες από BBC, Skynews, Guardian, ΑΠΕ)

Δημοφιλή