ΔΙΕΘΝΕΣ
04/09/2019 19:35 EEST | Updated 04/09/2019 21:07 EEST

Βρετανία: Το πρώτο «ναι» στο μπλόκο του Brexit χωρίς συμφωνία

Οι πρόωρες εκλογές είναι πιο κοντά από ποτέ.

Associated Press

Η προσπάθεια των βουλευτών της αντιπολίτευσης και μερίδας μελών του κυβερνώντος κόμματος να μπλοκάρουν το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον για Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ πέρασε το πρώτο κοινοβουλευτικό εμπόδιο το απόγευμα της Τετάρτης και τώρα προχωρά στο επόμενο στάδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

«Ζήτα εκλογές, κοτούλα» - Βαριές κουβέντες Τζόνσον - Κόρμπιν

Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την αναβολή του Brexit, που διεξήχθη στις 5 μ.μ. ώρα Βρετανίας (7 μ.μ. ώρα Ελλάδας), έχει ως εξής:

Ψήφοι υπέρ: 329

Ψήφοι κατά: 300

Οι βουλευτές που ψήφισαν υπέρ μιας δεύτερης ανάγνωσης του νομοσχεδίου, που θέλει να σταματήσει το «σκληρό» Brexit  στις 31 Οκτωβρίου, ήταν 29 περισσότεροι από αυτούς που τάχθηκαν κατά.

Αυτή η πλειοψηφία είναι μεγαλύτερη κατά δύο ψήφους από την αντίστοιχη που καταγράφηκε το βράδυ της Τρίτης (όταν ψηφίστηκε η πρόταση με 328 ψήφους έναντι 301).

Η Καρολάιν Σπέλμαν  ήταν η νέα αντάρτισσα των Τόρις, που γύρισε την πλάτη στον πρόεδρο της, Μπόρις Τζόνσον. Την Τρίτη ψήφισε κατά της πρότασης SO24, αλλά σήμερα ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου του βουλευτή των Εργατικών, Χίλαρι Μπεν.

Αντιθέτως, η Καρολάιν Νόουκς, η οποία «επαναστάτησε» το βράδυ της Τρίτης, δεν ψήφισε αυτό το απόγευμα της Τετάρτης, χωρίς να είναι ξεκάθαρο το γιατί.

Δύο ανεξάρτητοι που δεν ψήφισαν χθες, οι Κέλβιν Χοπκινς και Τζον Γούντκοκ, ψήφισαν σήμερα την πρόταση της αντιπολίτευσης.

Από τους 300 που ψήφισαν κατά του νομοσχεδίου, 285 ήταν Συντηρητικοί, 10 από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Β.Ιρλανδίας, τρεις ανεξάρτητοι και δύο Εργατικοί - οι Κέιτ Χόι και ο Τζον Μαν.

Μια δεύτερη ψηφοφορία θα ακολουθήσει στις 7 μ.μ. ώρα Βρετανίας (9 μ.μ. ώρα Ελλάδας).

Ντάουνινγκ Στριτ: Οι εκλογές πρέπει να γίνουν πριν από τις 17 Οκτωβρίου

Αν θεωρηθεί αναγκαία η προσφυγή στις κάλπες, οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά στις 17 Οκτωβρίου, επανέλαβε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Εξάλλου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών στις 15 Οκτωβρίου, αφού υπέστη την πρώτη ταπεινωτική ήττα στο κοινοβούλιο την Τρίτη, από βουλευτές όλων των κομμάτων που επιδιώκουν να εμποδίσουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, κάτι που ο ίδιος απορρίπτει ως απόπειρα «παράδοσης» στην ΕΕ.

Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών, Τζον ΜακΝτόνελ, διευκρίνισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να στηρίξει την πρόταση για πρόωρες εκλογές και στην ιδανική περίπτωση θα ήθελε να εγκριθεί η πρόταση για την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία προτού να ψηφίσει υπέρ της προσφυγής στις κάλπες. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο ΜακΝτόνελ τόνισε επίσης ότι «δεν θα εξαπατηθούμε από τον Τζόνσον, γι′ αυτό αναζητούμε κάθε πιθανό τρόπο ώστε, αφού εξασφαλίσουμε (την ψήφιση) του νόμου, να μην μπορεί να αποφύγει να τον τηρήσει και να τον εφαρμόσει».

«Μέχρι στιγμής, ο Τζόνσον δεν έχει κάνει τίποτα τις τελευταίες εβδομάδες που να μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα τηρήσει τον νόμο», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής των Εργατικών Χίλαρι Μπεν είπε κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου αυτού στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι «ο στόχος του (νομοσχεδίου) είναι πολύ απλός: να διασφαλίσουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία».

Τραμπ: «Ο Τζόνσον ξέρει να κερδίζει»

Κληθείς να σχολιάσει τις απανωτές ήττες του Μπόρις Τζόνσον στο βρετανικό κοινοβούλιο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έσπευσε να υπερασπιστεί τον στενό σύμμαχό του, δηλώνοντας πως έχει τον τρόπο να κερδίσει.

«Ο Μπόρις είναι φίλος μου ... Είναι εκεί και αγωνίζεται, ξέρει πως να κερδίσει», είπε ο Τραμο, εκτιμώντας πως ο πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας «θα είναι μια χαρά».

 

(με πληροφορίες από BBC, Skynews, Guardian, ΑΠΕ)