Βρετανική στήριξη στο μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας

Βρετανική στήριξη στο μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας
Yiannis Kourtoglou / Reuters

Τη στήριξή της σε λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας επαναβεβαίωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου προέβη σε σχετική δήλωση στον ανταποκριτή του ΡΙΚ στο Λονδίνο. Ο εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «το διεθνώς αποδεκτό μοντέλο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ο καλύτερος τρόπος για επίτευξης δίκαιης και μόνιμης λύσης και επανένωσης της Κύπρου».

Η κατάληξη σε συμφωνία «θα απαιτήσει σκληρές επιλογές και συμβιβασμούς, ωστόσο με πολιτική βούληση, μια λύση είναι εφικτή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του γραφείου της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και πρόσθεσε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές στην Κύπρο να εργαστούν για επανέναρξη των συνομιλιών.

Σημειώνεται πως εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είχε προχωρήσει στη συγκεκριμένη επισήμανση σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ την Τετάρτη, μία ημέρα μετά τη συνάντηση της Τερέζα Μέι με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Στις δηλώσεις τους μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησής τους την Τρίτη στην Ντάουνινγκ Στριτ, ούτε η Μέι ούτε ο Ερντογάν ανέφεραν το Κυπριακό μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν, ενώ το Κυπριακό απουσίαζε και από τις υπόλοιπες αναφορές πηγών της βρετανικής κυβέρνησης στη συνάντηση των δύο ηγετών.

Ωστόσο, η Τερέζα Μέι, αν και χαρακτήρισε τη σχέση της Βρετανίας με την Τουρκία απαραίτητη, προειδοποίησε τον Τούρκο πρόεδρο να μην ξεπεράσει τα όρια όσον αφορά στις διώξεις αυτών που θεωρείται πως βρίσκονταν πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, Reuters)

Δημοφιλή