ΔΙΕΘΝΕΣ
19/12/2017 23:36 EET

Βρετανός δημοσιογράφος αποκαλύπτει πώς ήταν να τον παρακολουθούν Ρώσοι κατάσκοποι

Roberto Ricciuti via Getty Images

Ο Λουκ Χάρντινγκ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας του «Collusion», ενός βιβλίου με θέμα τις σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία.

Ο Χάρντινγκ, σε βίντεο που ανήρτησε το Business Insider στο Τουίτερ, μιλάει για την εμπειρία του κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων που έζησε στη Μόσχα ως αρχισυντάκτης της Γκάρντιαν.

«Είχα μπράβους που με ακολουθούσαν στο διαμέρισμά μου, στους παγωμένους δρόμους της Μόσχας. Δεν είσαι συνηθισμένος να βρίσκεσαι υπό συνεχή παρακολούθηση, αλλά αυτό που ανακαλύψαμε ήταν ότι άφησαν ορατά στοιχεία», λέει ο Χάρντινγκ στο βίντεο. «Και συμβουλεύτηκα τη Βρετανική Πρεσβεία στη Μόσχα, ακολούθησα τις συμβουλές διπλωματών από το Λονδίνο κι εκείνοι μου είπαν “λυπόμαστε πολύ, αλλά το διαμέρισμά σας είναι γεμάτο κοριούς”».

Όταν ο δημοσιογράφος τους ρώτησε αν μπορούν να κάνουν κάτι γι’αυτό, εκείνοι του απάντησαν ότι δεν ήταν εφικτό και τότε ανακάλυψε ότι και οι ίδιοι είχαν κάμερες ακόμα και μέσα στο υπνοδωμάτιο.

«Νομίζω ότι μπορώ να καταλάβω τον τρόπο που η Ρωσική κατασκοπεία λειτουργεί και όσοι εργάζονται εκεί. Είναι πεπεισμένοι ότι ο κάθε Αμερικανός ή Βρετανός δημοσιογράφος είναι κατάσκοπος και εργάζεται κρυφά για τη CIA ή MI6 και στόχος όλων μας είναι να υπονομεύσουμε τη Ρωσία, γράφοντας προπαγάνδα. Προφανώς αυτό είναι ακραίο και λάθος αλλά παραδόξως μας προστατεύει ως έναν βαθμό γιατί υπάρχει ένας κώδικας για τους κατασκόπους από το εξωτερικό: μπορούν να τους παρενοχλήσουν, μπορούν να τους εκμεταλλευτούν ή να τους παρακολουθήσουν, αλλά δεν μπορούν να τους σκοτώσουν. Οι άνθρωποι που σκοτώνονται είναι Ρώσοι οι οποίοι έχουν προδώσει το κράτος τους και αξίζουν σκληρή τιμωρία».

 

Πηγή: Business Insider