Ξανά στο εργαστήριο ο επιστήμονας που φυλακίστηκε για γενετική τροποποίηση μωρών

Δηλώνει περήφανος για τη δουλειά του.
via Associated Press

Ο Χε Τζιανκούι, Κινέζος επιστήμονας που φυλακίστηκε για τον ρόλο του στη δημιουργία των πρώτων γενετικά τροποποιημένων μωρών είπε ότι επέστρεψε στο εργαστήριό του για να εργαστεί πάνω στη θεραπεία του Αλτσχάιμερ και άλλων γενετικών ασθενειών.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, σε συνέντευξή του σε ιαπωνική εφημερίδα ο Χε Τζιανκούι είπε ότι άρχισε ξανά τις έρευνες πάνω στην τροποποίηση γονιδιώματος ανθρώπινων εμβρύων, παρά τις αντιδράσεις ως προς την ηθική διάσταση του θέματος- με κάποιους επικριτές να υποστηρίζουν πως όλο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ζήτηση για «σχεδιασμένα» κατά παραγγελία μωρά (designer babies).

«Θα χρησιμοποιήσουμε ανθρώπινα έμβρυα που έχουν απορριφθεί και θα συμμορφωθούμε τόσο στους εγχώριους όσο και στους διεθνείς κανόνες» είπε στη «Mainichi Shimbun» προσθέτοντας πως δεν είχε σχέδια για παραγωγή περισσότερων γενετικά τροποποιημένων μωρών. Προηγουμένως είχε χρησιμοποιήσει το εργαλείο Crispr-Cas9 για να «ξαναγράψει» το DNA σε έμβρυα.

Το 2019 δικαστήριο στην Κίνα καταδίκασε τον Χε σε τρία χρόνια φυλάκιση για παραβίαση ιατρικών κανόνων αφού είχε ισχυριστεί τον προηγούμενο μήνα πως είχε δημιουργήσει γενετικά τροποποιημένες δίδυμες αδελφές, τη Λούλου και τη Νάνα, από πριν τη γέννησή τους.

Τα πειράματά του προκάλεσαν «σεισμό» στον ιατρικό και επιστημονικό κόσμο. Το ότι προχώρησε με τη συγκεκριμένη, ηθικά αμφιλεγόμενη και μη απαραίτητη από ιατρικής άποψης διαδικασία με ανεπαρκή συναίνεση από τους συγγενείς καταδικάστηκε ευρέως. Το δικαστήριο διαπίστωσε επίσης πως είχε πλαστογραφήσει έγγραφα από μια επιτροπή ελέγχου ηθικών θεμάτων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να βρεθούν ζευγάρια για την έρευνά του.

Ο ίδιος είπε ότι είχε χρησιμοποιήσει μια διαδικασία γενετικής τροποποίησης γνωστή ως Crispr-Cas9 για να ξαναγράψει το DNA στα έμβρυα- τροποποιήσεις για τις οποίες υποστήριξε ότι θα έδιναν στα παιδιά ανοσία στον HIV. Συνέχισε να υπεραμύνεται της δουλειάς του, παρά τις επικρίσεις, λέγοντας ότι ήταν περήφανος για τη Λούλου και τη Νάνα. Επίσης, ένα τρίτο κορίτσι γεννήθηκε το 2019, ως αποτέλεσμα παρόμοιων πειραμάτων.

Ο Χε είπε στη Μainichi πως θα ήθελε να χρησιμοποιήσει γενετική τροποποίηση σε ανθρώπινα έμβρυα για την ανάπτυξη θεραπειών για σπάνιες ασθένειες γενετικής φύσης σε τρία εργαστήρια που έχει ανοίξει από τότε που αποφυλακίστηκε το 2022.

Όπως είπε, τα τρία γενετικά τροποποιημένα παιδιά ήταν «απόλυτα υγιή και δεν έχουν προβλήματα με την ανάπτυξή τους». Τα δίδυμα, 5 ετών πλέον, είναι στο νηπιαγωγείο. Σημειώνεται πως το 2023 είχε παραδεχτεί στον Guardian πως είχε προχωρήσει πολύ γρήγορα, μα δεν εξέφρασε μεταμέλεια ούτε ζήτησε συγγνώμη. Στη συνέντευξή του στη Mainichi είπε ότι η κοινωνία κάποια στιγμή θα αποδεχτεί την τροποποίηση ανθρώπινων εμβρύων στο πλαίσιο των προσπαθειών της για θεραπείες γενετικών ασθενειών.

Δημοφιλή