Ενας ακόμα μύθος καταρρίπτεται: Το να πίνουμε νερό δεν βοηθά στην ξηροδερμία από το κρύο

Και μια κίνηση «ματ» για να βοηθήσουμε την επιδερμίδα μας να διατηρήσει την υγρασία της στο μάξιμουμ.
Jelena Lalic via Getty Images

Είναι γεγονός: Ο χειμωνιάτικος καιρός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το ξηρό, ξεφλουδισμένο δέρμα. Μπορεί όμως το πρόβλημα να διορθωθεί με κάτι τόσο απλό όσο ένα ποτήρι νερό;

Κατά τους ψυχρότερους μήνες, ο παγωμένος αέρας αφαιρεί την υγρασία από το δέρμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές παθήσεις όπως η ξηρότητα, τα σκασμένα χείλη και η ρινορραγία.

Επιπλέον, οι κοινές στρατηγικές που χρησιμοποιούμε για να παραμείνουμε ζεστοί, όπως τα καυτά ντους, οι αφυγραντήρες ή το κλιματιστικό, επιδεινώνουν το πρόβλημα, προειδοποιεί ο Nουρ Κίμπι, πιστοποιημένος δερματολόγος και κλινικός καθηγητής στο Stanford Medicine.

Συλλογιζόμενοι πως το δέρμα μας χάνει τόση υγρασία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ίσως υποθέσουμε ότι η τροφοδότηση του σώματός μας με περισσότερο νερό θα μπορούσε να είναι μια λύση. Και ορισμένοι χρήστες στο TikTok, ισχυρίζονται ότι πράγματι, η κατανάλωση περισσότερου νερού, μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση του δέρματος και μάλιστα, ότι θα κάνει και την επιδερμίδα μας να δείχνει πιο σφριγηλή.

Ωστόσο, δεν έχει διεξαχθεί καμία εξαιρετικά αξιόπιστη έρευνα σχετικά με το εάν το νερό κάνει το δέρμα μας λιγότερο ξηρό. Έτσι, καλύτερα να ακούσουμε τι έχουν να πουν οι ειδικοί.

Το να πίνουμε νερό, τελικά βοηθά στην αντιμετώπιση της ξηροδερμίας;

Για την πλειοψηφία των ατόμων, η αύξηση της πρόσληψης νερού δυστυχώς δεν θα μεταφραστεί σε πιο ενυδατωμένο δέρμα. Και αυτό γιατί η ενυδάτωση του δέρματος εξαρτάται κυρίως από την κατάσταση της επιδερμίδας. Η επιδερμίδα είναι στην ουσία η εξωτερική λεπτή επιφανειακή προστατευτική στιβάδα του δέρματος. Ένα στρώμα πλούσιο σε λιπίδια, που όταν λειτουργεί σωστά, εμποδίζει τη διαφυγή της υγρασίας.

Το να πίνουμε νερό βέβαια, συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και επιφυλάσσει ένα σωρό πλεονεκτήματα. Αλλά η συνεχής κατανάλωση νερού δεν θα ενισχύσει την ικανότητα του δέρματός μας να σφραγίζει την υγρασία.

«Ακόμα κι αν πίνουμε το ένα ποτήρι μετά το άλλο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι όλο αυτό το νερό θα καταλήξει στο δέρμα», εξηγεί η Καρολάιν Γιάκομπ, δερματολόγος με έδρα το Σικάγο. «Μετά την πέψη, το νερό θα μπορούσε να πάει και σε άλλα όργανα που απαιτούν περισσότερο νερό από το δέρμα, όπως τα νεφρά ή ο εγκέφαλός μας», προσθέτει η ίδια.

Άρα, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσουμε το δέρμα μας ενυδατωμένο;

Για όσους είμαστε αφυδατωμένοι - και όπως προείπαμε όχι για την πλειοψηφία -, ο ευκολότερος τρόπος να τονωθεί η εμφάνιση του δέρματός μας θα ήταν να πίνουμε περισσότερο νερό.

Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε εάν είμαστε αφυδατωμένοι. Αλλά σε γενικές γραμμές, ορισμένα σημάδια περιλαμβάνουν τον πονοκέφαλο, την ξηροστομία και τα πιο σκούρα ούρα.

Αλλά αν ήδη ενυδατωνόμαστε επαρκώς, οι ειδικοί θεωρούν ότι η εξωτερική ενυδάτωση είναι ο καλύτερος τρόπος, προκειμένου να περιορίσουμε την ξηροδερμία.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναζητήσουμε προϊόντα περιποίησης που να περιέχουν δύο κατηγορίες συστατικών: Τα υγροσκοπικά ή υγραντικά, που έλκουν και συγκρατούν το νερό και τα αποφρακτικά ή αδιαπέραστα, που κλειδώνουν την ενυδάτωση και την υγρασία.

Συχνά αυτά τα δύο συστατικά συνδυάζονται σε προϊόντα όπως ορισμένες ενυδατικές κρέμες. Ωστόσο, τα υγραντικά και τα αποφρακτικά στοιχεία μπορούν να εφαρμοστούν και χωριστά. Μπορούμε επίσης να μεγιστοποιήσουμε την αποτελεσματικότητα της ενυδατικής κρέμας με την εφαρμογή της σε υγρό δέρμα. Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτή η κίνηση «ματ» θα επιτρέψει στην επιδερμίδα μαζί με τα συστατικά της κρέμας, να παγιδεύσει και το νερό.

Πέρα από την περιποίηση του δέρματος, ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στην καταπολέμηση της ξηροδερμίας. Μια ισορροπημένη διατροφή γεμάτη πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα και ωμέγα-3 λιπαρά, που βρίσκονται στα ψάρια, το ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς είναι σημαντική για την προστασία της επιδερμίδες.

Τέλος, εξαιρετικά κρίσιμο είναι και το να αποφύγουμε συνήθεις που ξηραίνουν το δέρμα, όπως το ζεματιστό ντους και ο κλιματισμός με όλα τα παράθυρα κλειστά.

(Με πληροφορίες από health).