Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε τα σεντόνια μας και τι παθαίνουμε αν καθυστερήσουμε

Τα στοιχεία των σχετικών ερευνών πραγματικά εκπλήσσουν.
Kseniya Ovchinnikova via Getty Images

Όσον αφορά τις δουλειές του σπιτιού, η αλλαγή σεντονιών είναι από τις πιο κουραστικές. Μόνο η ιδέα να παλέψουμε με ένα πάπλωμα για να του βάλουμε νέο κάλυμμα φτάνει για να μας κάνει να νιώσουμε κουρασμένοι.

Και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που ειδικά οι άνδρες δεν τα πλένουν. Οι μισοί άγαμοι άνδρες δεν πλένουν τα σεντόνια τους παρά μόνο μια φορά στους τέσσερις μήνες, σύμφωνα με μια νέα έρευνα. Και το 12% από αυτούς παραδέχτηκε ότι τα πλένουν μόνο όταν το θυμούνται.

Η Πιζούνα Λιενς διεξήγαγε μια έρευνα σε 2.250 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο άνω των 18 ετών και διαπίστωσε ότι το 62% των ανύπαντρων γυναικών άλλαζαν τα κλινοσκεπάσματα μία φορά κάθε δύο εβδομάδες, ενώ μόνο το 29% των άγαμων ανδρών έπλεναν τα σεντόνια τους με τον ίδιο ρυθμό. Σχεδόν οι μισοί (45%) των ανύπαντρων ανδρών δήλωσαν ότι έπλεναν τα σεντόνια τους μόνο κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες.

Τι γίνεται όμως όταν δεν αλλάζουμε τα σεντόνια μας;

Το να μην πλένουμε συχνά τα σεντόνια μας μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, σύμφωνα με την Μαίρη Μαλόν, ειδική στην πλύση ρούχων στο about.com.

Σύμφωνα με την Μαλόν, κατά τη διάρκεια του ύπνου συνεχίζουμε να ιδρώνουμε, που σημαίνει ότι απελευθερώνονται τα έλαια του σώματος και οι ρύποι - που μπορεί αυτό να έχει συλλέξει..

«Το να μην πλένουμε συχνά τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες μας, επιτρέπει στα υγρά να εισχωρήσουν στα μαξιλάρια και τα στρώματα και αυτά είναι πολύ δύσκολο να καθαριστούν όταν τα πετάμε σε ένα πλυντήριο», είπε στο ATTN.

Το να αφήσουμε τη σκόνη, τον ιδρώτα και τη βρωμιά να συσσωρευτεί έστω και για δύο εβδομάδες, αυτό μπορεί να μας αφήσει με «γρατζουνιές» στο λαιμό ή συνάχι, σύμφωνα με τον μικροβιολόγο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Φίλιπ Τιέρνο.

Αν δεν αλλάξουμε τα σεντόνια μας, μπορεί να εισχωρήσει ιδρώτας και βρωμιά στα μαξιλάρια και το στρώμα μας.

Πόσο συχνά λοιπόν πρέπει να αλλάζουμε τα σεντόνια μας;

Οι περισσότεροι συμφωνούν στο ότι όλοι πρέπει να αλλάζουμε τα σεντόνια μας – συμπεριλαμβανομένων των παπλωμάτων και των μαξιλαροθηκών – μία φορά την εβδομάδα, λέει ο Τιέρνο.

Θα πρέπει να καθαρίζουμε το πάπλωμά μας κάθε έξι μήνες ή – τουλάχιστον – να το πλένουμε μία φορά το χρόνο, σύμφωνα με την The Fine Bedding Company. Τα βακτήρια και τα σωματικά υγρά μπορούν να συσσωρευτούν στα παπλώματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, υποστηρίζει η εταιρεία, με τα παπλώματα και τις πιτζάμες να λειτουργούν απλώς ως «πρώτη γραμμή άμυνας» ενάντια στον ιδρώτα.

Το πώς θα πλένουμε το πάπλωμά μας θα εξαρτηθεί από τον τύπο του παπλώματος που έχουμε και από το μέγεθος του πλυντηρίου μας.

Ας ελέγξουμε πρώτα για οδηγίες φροντίδας στο πάπλωμά μας κι ας τις ακολουθήσουμε. Αλλά γενικά, τα παπλώματα με φυσικό γέμισμα δεν πρέπει να πλένονται και να στεγνώνονται στο σπίτι, ανεξάρτητα από τη χωρητικότητα ή την ικανότητα του πλυντηρίου μας.

Όταν πρόκειται για συνθετικά παπλώματα, αυτά είναι συνήθως καλά να τα πλένετε στο σπίτι. Τα χειμερινά μας συνήθως συνιστάται να πλένονται σε πλυντήριο μεγάλης χωρητικότητας.