Από το αιγυπτιακό βαμβάκι μέχρι το μετάξι: Τέσσερα μικρά μυστικά για τα σεντόνια

Η επιλογή δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής, αλλά και απόλαυσης του ύπνου μας.

Εάν θέλουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας, ένα καλό πρώτο βήμα είναι να διαλέξουμε τα σωστά σεντόνια. Η επιλογή του υφάσματος δεν είναι απλά ζήτημα αισθητικής, αλλά πρωτίστως υγείας και ευεξίας, καθώς προτού καταλήξουμε στην αγορά, αξίζει να λάβουμε υπόψιν παραμέτρους όπως για παράδειγμα οι τυχόν αλλεργίες μας (αναπνευστικές ή δερματικές), αλλά και η αντίδραση κάθε υφάσματος στην υγρασία, η οποία ως γνωστόν είναι εξαιρετικά ελκυστική για τα ακάρεα. Τα καλά σεντόνια βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου, επειδή πέραν της άνεσης, κρατούν τη θερμοκρασία του σώματος σε ικανοποιητικά επίπεδα, τόσο στη ζέστη όσο και στο κρύο.

Βαμβάκι το δημοφιλές (αλλά και το πολυτελές)

Το βαμβάκι είναι το πιο δημοφιλές ύφασμα σε όλο τον κόσμο -τόσο σε ρούχα, όσο και σε πετσέτες και σεντόνια- χάρη στις ιδιότητες του. Ακριβώς επειδή πρόκειται για ίνα φυτικής προέλευσης, είναι εξαιρετικά ανθεκτικό, φυσικά μαλακό, πολύ απορροφητικό (απορροφά την υγρασία και τον ιδρώτα), εύκολο στο πλύσιμο, καλός μονωτής της θερμότητας και ικανό να διατηρήσει επί μακρόν τα χρώματα του ζωηρά.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι βαμβακερών σεντονιών, ανάλογα με το μήκος και την επεξεργασία της ίνας (όπως Pima, Supima και long-staple, το τελευταίο, από μακρόινο βαμβάκι που είναι ποιοτικά ανώτερο και μαλακότερο), αλλά στην κορυφή βρίσκεται το αιγυπτιακό βαμβάκι, το οποίο κατά το κοινώς λεγόμενο, έχει ντύσει βασιλιάδες εξού και το προτιμούν για τα κλινοσκεπάσματα όλοι οι μεγάλοι οίκοι και τα πολυτελή ξενοδοχεία.

Διάσημο ήδη από την αποικιακή οικονομία του 19ου αιώνα, για την εξαιρετικά μαλακή και εύπλαστη ύφανση του -το λεπτό σεντόνι δεν αφήνει χνούδι και έχει μοναδική αντίδραση στην υγρασία-, το αιγυπτιακό βαμβάκι είναι trademark, που σημαίνει ότι το σήμα κατατεθέν αναγράφεται στην ετικέτα.

Μετάξι και μπαμπού, τα υποαλλεργικά

Δύο είναι οι πιο ασφαλείς εναλλακτικές για όσους υποφέρουν από αλλεργίες: Τα σεντόνια από μετάξι -που είναι και η πιο ακριβή επιλογή- με τη γνωστή, μοναδική υφή και επιπλέον, φυσικά υποαλλεργικά και τα σεντόνια από ίνα μπαμπού, η οποία περιέχει επίσης, μία φυσική αντιβακτηριδιακή και υποαλλεργική ουσία (που αντέχει στο πλύσιμο), ενώ παράλληλα, απορροφά την υγρασία, είναι εξαιρετικά μαλακή και ανθεκτική.

Σημειώνεται δε, ότι το μεταξωτό ύφασμα μειώνει την τριβή της τρίχας των μαλλιών και αφήνει το δέρμα με λιγότερους ερεθισμούς μετά τον νυχτερινό ύπνο.

Περκάλι για δροσιά

Όσοι υποφέρουν από νυχτερινή εφίδρωση -καλοκαίρι ή χειμώνα- μπορούν να απολαύσουν έναν καλύτερο ύπνο επιλέγοντας σεντόνια από περκάλι. Το περκάλι είναι υφασμένο από καθαρό βαμβάκι ή βαμβάκι αναμεμειγμένο με άλλα υφάσματα, όπως μετάξι ή σατέν και τα σεντόνια από λεπτό, βαμβακερό περκάλι, εκτός από απαλά και ανθεκτικά, είναι και δροσερά.

Φανέλα για ζεστασιά

Τα φανελένια σεντόνια -κατασκευασμένα από εκατό τοις εκατό βαμβάκι- θεωρούνται η ιδανική επιλογή για τον χειμώνα, επειδή η χνουδάτη ύφανση τους δίνει την αίσθηση της απαλότητας και της ζεστασιάς.

Με πληροφορίες από Pop Sugar