ΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/10/2020 13:41 EEST

Έρχονται μαζικές συλλήψεις από ΕΛ.ΑΣ.: Το δρομολόγιο των χρυσαυγιτών που πάνε φυλακή

Αρμόδιες πηγές εξηγούν τη διαδικασία.

ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images
.

Σε εφαρμογή θέτει η Ελληνική Αστυνομία το σχέδιο ταυτόχρονων συλλήψεων για τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που καταδικάστηκαν, χωρίς οι ποινές τους να έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.

Αρμόδιες πηγές εξηγούν τη διαδικασία. Αρχικά η ΕΛ.ΑΣ. θα παραλάβει από την Εισαγγελία τα σχετικά έγγραφα (αποσπάσματα) για τη σύλληψη των καταδικασθέντων. Κάποιοι από αυτούς ενδεχομένως να παραδοθούν τα Αστυνομικά Τμήματα των περιοχών όπου βρίσκεται η μόνιμη κατοικία τους. Για το λόγο αυτό έχουν δοθεί εντολές στα Α.Τ. της Αττικής να βρίσκονται σε επιφυλακή και σε διαρκή επικοινωνία με τη ΓΑΔΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος που παραδόθηκε είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος εμφανίστηκε στο Α.Τ. της περιοχής τους. Ο δεύτερος που παραδόθηκε είναι ο «πυρηνάρχης» της Νίκαιας της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκε στο Α.Τ. της Νίκαιας. 

 Οι υπόλοιποι χρυσαυγίτες, όσοι δηλαδή δεν παραδοθούν, θα συλληφθούν σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις που θα γίνουν στα σπίτια τους ή στο χώρο όπου βρίσκονται την ώρα της εκτέλεσης της απόφασης του δικαστηρίου. Για το σκοπό αυτό ήδη βρίσκονται σε επιφυλακή ομάδες συλλήψεων. 

Ακολούθως οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Εκεί θα κρατηθούν προσωρινά, μέχρι τη μεταφορά τους στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τις τυπικές διαδικασίες που προηγούνται της φυλάκισης.

Κατόπιν, ο Εισαγγελέας Εκτέλεσης Ποινών θα αποφασίσει σε ποιες φυλακές θα κρατηθούν. Τελευταίο βήμα της ΕΛ.ΑΣ. θα είναι η μεταγωγή τους στις φυλακές, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Το σχέδιο για τις φυλακές

Έτοιμο είναι το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη μεταγωγή των καταδικασθέντων στελεχών της Χρυσής Αυγής που δεν θα πάρουν αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους στη φυλακή.

Στις σχετικές συσκέψεις συμμετείχαν παράγοντες από την ΕΛ.ΑΣ., διευθυντικά στελέχη σωφρονιστικών καταστημάτων αλλά και τα αρμόδια πολιτικά στελέχη.

Οι Αρχές διαθέτουν την εμπειρία του 2013, όταν τα στελέχη της Χρυσής Αυγής είχαν συλληφθεί από την Αντιτρομοκρατική και είχαν οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού. Όπως εξηγούν, ωστόσο, αρμόδιες πηγές, τα δεδομένα σήμερα είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με τότε. Το 2013 υπήρχε «ομόνοια» μεταξύ των πρωτοκλασάτων χρυσαυγιτών, σε αντίθεση με σήμερα που είναι στα…  μαχαίρια. Αυτός είναι και ο λόγος που -σε αντίθεση με το 2013- το σχέδιο που εκπονήθηκε προβλέπει τη «διάσπαση» των χρυσαυγιτών σε διαφορετικά σωφρονιστικά καταστήματα.

Τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής συνεργάστηκαν την περασμένη εβδομάδα -αλλά και νωρίτερα- στενά με «ειδικές» υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες που θα καθορίσουν το  που θα κρατηθούν τελικά οι καταδικασθέντες για την εγκληματική οργάνωση.

Οι πληροφορίες αφορούν στις σχέσεις μεταξύ των χρυσαυγιτών, αλλά και στην παρουσία κρατουμένων για τρομοκρατία, που θα μπορούσαν να έρθουν σε συμπλοκή με τους χρυσαυγίτες.

Στόχος των Αρχών είναι τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που είναι μεταξύ τους στα μαχαίρια, να μην βρίσκονται σε διπλανά κελιά και να μην προαυλίζονται στον ίδιο χώρο. Τα «σφαξίματα» μεταξύ στελεχών της Χρυσής Αυγής είναι και ο λόγος που οι καταδικασθέντες δεν θα κρατηθούν στο σύνολό τους στις φυλακές Κορυδαλλού. 

«Το σχέδιο είναι έτοιμο από την προηγούμενη εβδομάδα και άμεσα εφαρμόσιμο. Βασικός στόχος είναι να μην υπάρξουν επιθέσεις εναντίον των καταδικασθέντων είτε από ομοϊδεάτες τους που κατηγορούνται για την ίδια υπόθεση είτε από άτομα που κρατούνται για υποθέσεις τρομοκρατίας. Οι χρυσαυγίτες θα είναι απομονωμένοι και σε απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον. Από εκεί και πέρα αυτό δεν σημαίνει ότι θα στερηθούν ό,τι προβλέπεται και για τους υπόλοιπους κρατούμενους. Έχει γίνει όλη η προεργασία, σε συνεργασία με ειδικές υπηρεσίες της Αστυνομίας, προκειμένου να μην έρθουν σε επαφή στη φυλακή με άτομα που θα μπορούσαν να τους επιτεθούν. Το μόνο που μπορεί να διαφοροποιήσει το υπάρχον σχέδιο για τη μεταγωγή τους στις φυλακές είναι κάποια νεότερη πληροφορία που θα μας αναγκάσει να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα», εξηγεί αρμόδια πηγή.

Σημειώνεται ότι ειδικό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει και για τη μεταγωγή των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών, οι οποίοι θα συνοδεύονται από πάνοπλους αστυνομικούς. Όσον αφορά στα στελέχη της Χρυσής Αυγής που δεν θα οδηγηθούν στη φυλακή, γιατί οι ποινές τους θα έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα, για ένα διάστημα τα σπίτια τους θα επιτηρούνται από άντρες της ΕΛ.ΑΣ., υπό το φόβο καταδρομικών επιθέσεων.