Γιατί το σεξ μεταξύ κατοίκων της Γης και μελλοντικών «Αρειανών» θα ήταν θανατηφόρο

Πως θα μεταλλασσόταν το δέρμα, τα οστά και το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων στον κόκκινο πλανήτη.
World Perspectives via Getty Images

Την ώρα που πολλοί φουτουριστές, επιχειρηματίες και οπαδοί της επιστημονικής φαντασίας ενθουσιάζονται με την ιδέα της δημιουργίας μιας ανθρώπινης αποικίας στον Αρη, ένας εξελικτικός βιολόγος επιχειρεί να επαναφέρει όλους αυτούς στην ψυχρή πραγματικότητα, προειδοποιώντας για τις σοβαρές συνέπειες μιας τέτοιας μετεγκατάστασης.

Η NASA, ο Ελον Μασκ και πολλοί άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των νυν και πρώην Αμερικανών προέδρων, έχουν συζητήσει δημόσια για τα σχέδια αποικιοποίησης του Αρη μέσα στις επόμενες δεκαετίες, εστιάζοντας στην υλικοτεχνική υποδομή του επανδρωμένου διαστημικού οχήματος που θα σταλεί στον κόκκινο πλανήτη, αλλά ο εξελικτικός βιολόγος στο πανεπιστήμιο Rice, Σκοτ Σόλομον, επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη ερώτηση: «Τι θα γίνει αν πετύχει πραγματικά αυτό το εγχείρημα;».

«Δεν νομίζω ότι υπήρξε συζήτηση για το τι θα γινόταν με τους ανθρώπους αυτών των αποικιών αργότερα», δήλωσε ο Σόλομον στο Inverse.

Ο Αμερικανός επιστήμονας έχει κάποιες μάλλον τολμηρές και κάπως ανησυχητικές προβλέψεις για το τι θα μπορούσε να γίνει με τις μελλοντικές γενιές των αποίκων του Αρη.

Ο ακαδημαϊκός ερευνητής προβλέπει ότι λόγω του εξαιρετικά ελεγχόμενου περιβάλλοντος που θα αναγκάστουν να ζουν, οι «Αρειανοί» θα αποκτήσουν μεγάλη μυωπία από την παραμονή τους σε κλειστούς χώρους σχεδόν συνεχώς.

Πέρα από αυτό, θα έχουν πυκνότερα οστά για να ξεπεράσουν τη βαρύτητα, αλλά τελικά τα κόκκαλά τους θα καταστούν πιο εύθραυστα, με δραματικές συνέπειες για την αναπαραγωγική τους υγεία. Ο παλιομοδίτικος, φυσικός τοκετός μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής με αυξημένο τον κίνδυνο μιας θρυμματισμένης λεκάνης για τη μητέρα.

Επιπλέον, ο Σόλομον πιστεύει ότι οι «Αρειανοί» θα αναπτύξουν έναν νέο χρώμα δέρματος, και θα προσαρμοστούν ταυτόχρονα στα αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας του πλανήτη Αρη σε σύγκριση με τη Γη.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη μελανίνη ενώ άλλα ζώα χρησιμοποιούν καροτενοειδή για να αποτρέψουν τις επιβλαβείς επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας, αλλά οι μαρινοί άποικοι πιθανότατα θα αναπτύξουν έναν νέο χρώμα δέρματος ενώ θα εγκλιματιστούν στην σκληρότητα του Αρη κατά τη διάρκεια των γενεών.

Προβλέπει, επίσης, ότι οι απόγονοι των πρώτων αποίκων του Αρη θα έχουν πυκνότερες τριχοειδείς κλίνες, όπως οι Θιβετιανοί, που έχουν συνηθίσει να αναπνέπουν αέρα με 40% λιγότερο οξυγόνο από ό, τι στη στάθμη της θάλασσας.

Ο τρόπος ζωής ενός αποίκου του Αρη θα είχε επίσης εξαιρετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, δεδομένου ότι θα περνούν τη συντριπτική πλειοψηφία του χρόνου τους σε αποστειρωμένο περιβάλλον με λίγους - αν όχι καθόλου - μικροοργανισμούς.

Αυτό θα καθιστούσε ουσιαστικά επικίνδυνες τις συναντήσεις μεταξύ των αποίκων της Αρη και των ανθρώπων από τη Γη, καθώς οι τελευταίοι θα έφερναν ασθένειες και βακτηρίδια απέναντι στα οποία οι πρώτοι δεν θα είχαν άμυνες. Εν ολίγοις: Το σεξ μεταξύ τους θα είχε θανατηφόρες συνέπειες για τους «Αρειανούς».

Ολες αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να συμβούν νωρίτερα από όσο θα περίμενε κανείς στη Γη, μέσα σε μια γενιά ή δύο.

Για να ξεπεραστούν τέτοια προβλήματα, ο Σόλομον συστήνει τη χρήση σύγχρονων τεχνικών επεξεργασίας γονιδίων, όπως το CRISPR, για να αλλάξει το DNA των αποίκων και να τροποποιήσει τη γονιδιακή λειτουργία τους, ώστε να προσαρμοστούν καλύτερα στο νέο, έντονο περιβάλλον.

«Γιατί να περιμένετε να εμφανιστεί αυτή η μετάλλαξη, αν μπορείτε απλά να μπείτε μέσα και να τα κάνετε μόνοι σας» δήλωσε ο ίδιος.

Και κατέληξε: «Εάν σχεδίαζα μια ανθρώπινη αποικία στον Αρη, θα ήθελα έναν πληθυσμό που θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, με εκπροσώπους όλων των ανθρώπινων πληθυσμών που ζουν εδώ στη Γη».

Πηγή: RT