ΔΙΕΘΝΕΣ
20/06/2019 12:42 EEST | Updated 20/06/2019 13:18 EEST

Γαλλία: Αλεπουδόγατα «φάντασμα» εντοπίστηκε στην Κορσική - Εκπληκτοι οι ερευνητές

Μέχρι τώρα η ύπαρξή του αποτελούσε αστικό μύθο.

PASCAL POCHARD-CASABIANCA via Getty Images

Οι ντόπιοι την αποκαλούν «ghjattu volpe» ή απλά γάτα-αλεπού. Το μυστηριώδες και άφαντο μέχρι σήμερα πλάσμα περιφερόταν στο γαλλικό νησί της Κορσικής για γενιές, αλλά τώρα οι ερευνητές κατάφεραν να το καταγράψουν και να το αναγνωρίσουν.

Η αλεπού-γάτα ήταν μέρος του τοπικού μύθου για αιώνες, έχοντας τη φημή ενός άγνωστου αρπακτικού που επιτίθεται στα πρόβατα και τα κατσίκια τη νύχτα.

SOS

Τα Ιμαλάια εκπέμπουν SOS: Χάνουν 8 δισεκατομμύρια τόνους νερού κάθε χρόνο

«Πιστεύουμε ότι είναι ένα άγριο είδος το οποίο ήταν γνωστό αλλά όχι επιστημονικά αναγνωρισμένο επειδή είναι ένα εξαιρετικά δυσδιάκριτο ζώο με νυχτερινές συνήθειες», δήλωσε ο περιβαλλοντολόγος Πιέρ Μπενεντέτι.

PASCAL POCHARD-CASABIANCA via Getty Images

Το 2012 στήθηκαν ειδικές παγίδες από το Εθνικό Γραφείο Κυνηγιού και Αγριας Ζωής της Γαλλίας (ONCFS) για να προσελκύσουν τις αλεπούδες-γάτες, με σκοπό να αφήσουν πάνω ίχνη του DNA τους, τρίβοντας το σώμα τους σε αυτές. Οι επιστήμονες ήλπιζαν πως θα μπορούσαν να αναλύσουν τα δείγματα αυτά και να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα.

 

PASCAL POCHARD-CASABIANCA via Getty Images

Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, το ONCFS κατέγραψε την πρώτη για πρώτη φορά live την αλεπουδόγατα - «φάντασμα» το 2016 και στη συνέχεια εντόπισε περίπου δώδεκα ακόμα, βάζοντας ετικέτες με ηλεκτρονικά τσιπ σε καθεμία απο αυτές, για να εντοπίσουν τις κινήσεις τους γύρω από το νησί της Μεσογείου, με κάποιες απο αυτές να διασχίζουν 3.000 εκτάρια σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 300 έως 2.500 μέτρα.

PASCAL POCHARD-CASABIANCA via Getty Images

Μεγαλύτερη από μια οικιακή γάτα, με ύψος 90 εκατοστά, πεταχτά αυτιά, μικρότερα «μουστάκια» και μακριά κοφτερά δόντια, ο αιθέριος κυνηγός μπορεί να υπερηφανεύεται για την κόκκινη κοιλιά του, και τους μαύρους κύκλους γύρω από την ουρά.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαβεβαίωσαν το κοινό ότι είναι αδύνατο για μια αλεπού και μια γάτα να αναπαραχθεί με γάτα ή αλεπού.

PASCAL POCHARD-CASABIANCA via Getty Images

Στην πραγματικότητα δεν μπορεί να είναι ένα εντελώς νέο είδος αλλά μάλλον ένα υβρίδιο δύο αιλουροειδών, δημιουργώντας ένα νέο υποείδος.

Οι ερευνητές, πάντως, σκοπεύουν να το αναγνωρίσουν επίσημα και να το προστατεύσουν ως νέο είδος το συντομότερο δυνατόν. Το μυστήριο παραμένει σχετικά με τη διατροφή του ζώου, τα αναπαραγωγικά πρότυπα και την προέλευσή του.

Πηγή: RT