Γαλλία: Επιδρομές της αστυνομίας σε ισλαμικές ενώσεις και ετοιμασίες για απελάσεις εξτρεμιστών

Επιχειρήσεις από τις αρχές μετά την άγρια δολοφονία από ισλαμιστή ενός καθηγητή που έδειξε στην τάξη σκίτσα του Μωάμεθ.
ASSOCIATED PRESS

Η γαλλική αστυνομία πραγματοποίησε τη Δευτέρα επιδρομές σε ισλαμικές ενώσεις/ οργανώσεις και άτομα ύποπτα για εξτρεμιστικές αντιλήψεις, ανέφεραν αστυνομικές πηγές, τρεις ημέρες αφού ισλαμιστής αποκεφάλισε έναν καθηγητή.

Ο Σαμουέλ Πατί, 47 ετών, δολοφονήθηκε την Παρασκευή στο φως της ημέρας, έξω από το σχολείο του σε ένα προάστιο του Παρισιού από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής. Αστυνομικοί σκότωσαν τον δράστη.

Ο νεαρός δολοφόνος ήθελε να «εκδικηθεί» επειδή το θύμα του έδειξε σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ σε μάθηκα για την ελευθερία της έκφρασης σε παιδιά 13 ετών. Οι μουσουλμάνοι πιστεύουν πως οποιαδήποτε απεικόνιση του Μωάμεθ αποτελεί βλασφημία.

Δημόσια πρόσωπα χαρακτήρισαν τη δολοφονία επίθεση στη Δημοκρατία και τις γαλλικές Αξίες.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, είπε ότι ήταν σε εξέλιξη περίπου 80 έρευνες για τη ρητορική μίσους online και πως εξετάζει το ενδεχόμενο κατάργησης περίπου 50 ενώσεων εντός της μουσουλμανικής κοινότητας.

«Αστυνομικές επιχειρήσεις έλαβαν χώρα και θα ακολουθήσουν περισσότερες, σχετικά με δεκάδες άτομα» είπε στο Europe 1.

Αστυνομική πηγή είπε την Κυριακή πως η Γαλλία προετοιμάζεται να απελάσει 213 αλλοδαπούς που ήταν σε λίστες της κυβέρνησης ως ύποπτοι για ακραίες θρησκευτικές πεποιθήσεις, μεταξύ των οποίων και περίπου 150 που εκτίουν ποινές φυλάκισης. Οι απελάσεις ήδη προετοιμάζονταν από πριν την επίθεση της Παρασκευής.

Η αστυνομία συνέλαβε 10 άτομα σε σχέση με την επίθεση μέσα στις 24 ώρες που ακολούθησαν τη δολοφονία του Πατί. Μεταξύ αυτών, είπαν οι εισαγγελείς, ήταν ο πατέρας ενός μαθητή στο σχολείο και άλλο ένα άτομο που ήταν γνωστό στις υπηρεσίες πληροφοριών, για το οποίο αναφέρθηκε πως είχε χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για «εκστρατεία» κατά του καθηγητή.

Δικαστική πηγή είπε στο Reuters πως το άτομο αυτό ήταν ο μαροκινής καταγωγής Αμπντελχακίμ Σεφριουόι, ο οποίος επί σειρά ετών χρησιμοποιούσε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να «αγωνίζεται» ενάντια σε αυτό που χαρακτήριζε «ισλαμοφοβία» και να ασκεί πίεση για την αντιμετώπιση των μουσουλμάνων.

(με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή